SP: Francuzi izbacili SAD! U 1/2-finalu na Australiju!

Francuska pobedila Ameriku i poslala je na duel sa Srbijom! Košarkaška reprezentacija Francuske je savladala SAD u četvrtfinalu Svetskog kupa rezultatom 89:79.  ŠOK: Srbija i Ameri - za 5. mesto, Francuska uzela vizu za Tokio! Francuska je napravila podvig "izbacivši" Amerikance sa Svetskog prvenstva već u četvrtfinalu, tako da će Srbija i SAD i na ovom turniru odigrati međusobni susret. Ali ne u borbi za medalju. Uz to, ostali smo bez vize za Olimpijske igre.  Nije drim-tim, nego američki košmar: Rudi Gober razbucao Popov “smallball“, Francuska u polufinalu! Fantastična partija Jutinog centra! Australija preko hrabre Češke do polufinala! Košarkaši Australije su se plasirali u polufinale Svetskog kupa pobedivši Češku sa 82:70.

Košarka 11.09.2019 | 17:30
SP: Francuzi izbacili SAD! U 1/2-finalu na Australiju!
Na taj način je ekipa selektora Vensana Kolea izborila mesto na Olimpijskim igrama i poslala favorizovani američki tim na duel sa Srbijom, u borbi za plasman od 5. do 8. pozicije na Mundobasketu.

Američki tim tako neće stići do mogućnosti da osvoji treću titulu šampiona sveta u nizu i moraće da se zadovolji utakmicama za popunu plasmana. 
U lošem ritmu su obe ekipe startovale utakmicu, SAD su u prvoj četvrtini zabeležile čak pet izgubljenih lopti, dok je Francuska promašila devet šuteva.

Žestoke okršaje su u tom periodu vodili Donovan Mičel i Majls Tarner sa jedne, odnosno Evan Furnije i Rudi Gober sa druge strane.

Na kraju, prva deonica je završena nerešenim rezultatom 18:18, a prvu osetniju prednost Francuskoj doneo je trojkom Nando De Kolo, posle minut igre u drugom kvartalu.

Pet poena prednosti Francuske je Amerika uspela da neutrališe, ali je Evan Furnije uzvratio i ponovo vratio to vođstvo, koje se na 1.28 do kraja poluvremena povećalo za poen posle slobodnog bacanja Rudija Gobera.

De Kolo je na 18 sekundi do kraja poluvremena doneo prednost od osam poena, ali je fantastični Mičel uspeo košem u poslednjoj sekundi da smanji razliku na dva poseda.

Treća četvrtina je pripala američkom timu, iako je Francuska stigla i do dvocifrene razlike, pred ulazak u poslednju deonicu izabranici Grega Popoviča su imali tri poena viška.

Ka preokretu je Francuska krenula od polovine poslednje deonice i rezultata 76:71, kada su poene postigli Nikola Batum i Frank Milikina, posle čega su precizni bili Furnije i Gober.

Francuska je povela sa 82:76 na nešto manje od dva minuta do kraja meča, a do kraja američki tim nije uspeo da uspostavi kontrolu nad utakmicom i učini završnicu još neizvesnijom.

Najefikasniji u pobedničkom timu je bio Evan Furnije sa 22 poena, Rudi Gober je bio fantastičan sa 21 poenom i 16 skokova, dok je Nando De Kolo upisao 18 poena sa klupe.

Bek Francuske je devet poena ubacio sa linije za slobodna bacanja, uključujući i presudne penale u samom finišu četvrte četvrtine.

Vredi istaći i partiju mladog Milikine, koji je upisao pet poena dalekometnim šutevima u finišu utakmice.

U američkom timu je dominirao Donovan Mičel sa 29 poena, 6 skokova i 4 asistencije, a dvocifreni učinak su imali još samo Markus Smart (11 poena) i Kemba Voker (10 poena).

Srbija i Amerika će se ipak sresti u Kini, ali ne u borbi za zlato već u razigravanju za PETO mesto - i to već sutra od 13 časova u Donguanu!

Finalisti prethodnog Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara razočarali su na ovom turniru i učešće na planetarnoj smotri završili su već u četvrtfinalu.

Srbiju je iz borbe za medalje "izbacila" Argentina (97:87), dok je dan kasnije Francuska napravila senzaciju pobedivši Amerikance 89:79 (18:18, 27:21, 18:27, 26:13), koje je tako poslala na "orlove" uborbu za plasman od petog do osmog mesta,

Istovremeno, Srbiji je "obesmislila" razigravanje uzevši vizu za Olimpijske igre.

"Orlovi" tako neće kroz Svetsko prvenstvo do Tokija 2020, nego će to morati na kvalifikacionom turniru koji će biti organizovan sledeće godine.

Ipak, našim košarkašima ne bi trebalo da manjka motivacije protiv Amerikanaca, štaviše, pobeda nad njima donekle bi popravila utisak o našem učešću na Svetskom prvenstvu, ali treba uzeti u obzir da su obe ekipe "psihički" pale nakon neočekivanih poraza.

Dobra vest za Srbiju jeste da ćemo imati dan više za odmor.

SAD nije imao odgovor na Rudija Gobera koji je dominirao u oba reketa, dok je spolja fenomenalno šutirao Evan Furnije. Najozbiljniju prednost ostvarili su sredinom treće deonice kada su "trikolori" otišli na deset poena razlike.

To je bio znak za Amerikance da "upale turbo" i tu su moć pokazali Kris Midlton i pogotovo Donovan Mičel - koji su očas posla stigli Francuze i poveli do kraja treće deonice.

Nisu se tu zaustavili pošto su pogotkom Harisona Barnsa za tri i Kembe Vokera za dva otišli na do tada maksimalnih sedam poena razlike, međutim drama se nije tu završila pošto su Francuzi bili i te kako uporni u nameri da "sruše" prvaka sveta.

"Solo role" donele su Francuzima prednost od četiri poena (80:76) na tri minuta do kraja, pa nakon promašaja Smarta sa "penala" - i šest zbog duge dvojke sjajnog Nilikine (82:76).

Pokušavali su Amerikanci na individualni kvalitet da vrate prednost, međutim "reket je zaključao" neverovatni Rudi Gober koji je s dve blokade odbio nalet rivala, "zadrhtala" je ruka Kembi Vokeru sa slobodnih bacanja, a energiju sa tribina i sa terena - Francuska je pretvorila u ubedljivu pobedu skinuvši Amerikancima krunu!

Svet će tako dobiti novog prvaka, i to neočekivanog, pošto su za sada plasman u polufinale obezbedili Argentina i Francuska, odnosno Španija i pobednik meča Australija - Češka.

Najefikasniji u redovima Francuske bili su Evan Furnije (22 poena), Rudi Gober (21 poen, 16 skokova i 3 blokade) i Nando de Kolo (18), dok je kod SAD, koja je imala "tonu otkaza" pred turnir, samo Donovan Mičel bio raspoložen.

Sjajni šuter Jute postigao je 29 poena, dok su ga pratili jedino Markus Smart sa 11 i Kemba Voker sa 10 poena.

Pojave se sa lošim timom jednom u 15 godina i ova je bila ta “prestupna“. Šteta samo što sve te silne otkaze NBA asova neće iskoristiti Srbija, već neko drugi. Francuska sa pravom može da se nada da će to biti baš ona pošto je na leđima moćnog Rudija Gobera slavila sa 89:79 i izborila plasman u polufinale Mundobasketa u kome će udariti na našeg dželata Argentinu.

Biće to fantastičan sudar dva majstorska centra: Luisa Skole i Rudija Gobera. Ovaj prvi je uništio srpske centre. Gober je dana razbucao američku “smallball“ postavu bez pravog centra. Kad je Jutin centar bio na terenu Amerikanci nisu znali šta će pod obručima. Svaki put kad bi stekli kakvu-takvu prednost Goberje obnavljao energiju na klupi. Čim bi se vratio opet bi mangupski maltretirao SAD pod košem.

Na kraju, 21 poena i neverovatnih 16 skokova Rudija Gobera. Jeste Evan Furnije postigao poen više, ali Gober je bio ključ utakmice. Izgledao je kao Guliver u zemlji liliputanaca.

Sa druge strane, vukao je Donovan Mičel, jedini koji je držao Amere u životu. Samo u trećoj deonici – počela je ona vođstvom Francuske od poena10 razlike, a završila se sa prednošću Amerikanaca od 66:63 – ubacio je 14 od svojih ukupno 29 poena. Uzalud, u u nekim trenucima američka igra podsetila je na Srbiju u kojoj sve zavisi od Bogdana Bogdanovića. Nikakva pomoć sa strane. Kembe Vokera nije bilo na terenu, samo 10 njegovih poena, premalo za igrača takvog renomea. Dvocifren je sa 11 poena bio i Markus Smart, mnogo je falio Džejson Tejtum, koji se zbog povrede nije ni skidao.

Gober je pak imao Evana Furnije da trojkom umire Amerikance baš u trenucima kad se rastrče. U poslednjoj četvrtini nekoliko važnih koševa ubacio je i Frank Ntilikina, Nando De Kolo je slobodnim bacanjima u finišu ugasio i poslednju vatru u očima američkog tima. U nekim raznijim godinama zvali bi ga drim-tim. Ovaj Grega Popovića se pretvorio u noćnu moru. Prvi poraz Amerikanaca na zvaničnim utakmicama još od 2006. i Grčke u polufinalu.

Sad im sledi okršaj sa Srbijom u razigravanju za plasman od petog do osmog mesta. Svi smo se nadali da će se desiti tek u finalu, ali realnost je drugačija - ima ekipa koje su u Kini jednostavno pokazale više. Srbija se "raspala" u sudarima protiv Španije i Argentine, Amerikanci su ostavili možda i gori utisak s obzirom na očekivanja. Nekako su "preživeli" Tursku još u grupi, ali svi nedostaci u igri nisu mogli doveka da ostanu zamaskirani.

Kao što je Serđo Skariolo pročitao igru Orlova, tako je i Kole uočio da je Gober džoker na koga SAD neće imati odgovor. Dok je Mičel ubacivao sve što je šutnuo, nekako su se Amerikanci i držali. Ali i Mičel je nestao u poslednjem kvartalu, a niko se nije odvažio da iskorači i odmeni ga. Nije baš ni NBA toliko moćan pa da Amerikanci mogu da sa trećom postavom šetaju do titule prvaka sveta. Svesni su toga i oni, u poslednjih nekoliko napada ni nalik nekakvoj NBA mašini, više odsustvo samopouzdanja, pa čak i primetan strah zbog sve bližeg poraza.

Francuska, zasluženo, ide na Australiju. A Srbija ne ide na Olimpijske igre. Protiv Amerikanaca samo za prestiž.

Australija preko hrabre Češke do polufinala! Košarkaši Australije su se plasirali u polufinale Svetskog kupa pobedivši Češku sa 82:70.

Meč je prelomljen u trećoj deonici, kada je Australija napravila seriju od 17:3 i stekla veliku prednost koju nije ispuštala do kraja.

Izabranici selektora Andreja Lemanisa će se u borbi za finale sastati sa Španijom, dok će Češka sa Srbijom, SAD i Poljskom igrati za plasman od 5. do 8. mesta.

Izjednačeni početak meča je obeležio fenomenalni Peti Mils, koji je od prvih 13 poena svoje ekipe postigao 11.

Ipak, na drugoj strani su bili raspoloženi Tomaš Satoranski i Patrik Auda, pa je prva deonica završena nerešenim rezultatom (17:17).

Kompletna druga četvrtina je protekla u smenjivanju vođstva, a prvu prednost od dva poseda Australija je stekla posle zakucavanja Džoka Lendejla, na asistenciju Endrua Boguta, 20 sekundi pre kraja poluvremena.

Da stvari budu još komplikovanije potrudio se Auda, pogodivši uz zvuk sirene, a isti igrač je i otvorio treći kvartal, čime je doneo prednost Češkoj od pola koša.

Nekoliko praznih minuta je prekinuo Džo Ingls, usledila je trojka Satoranskog, pa poeni Lendejla i Šilba, posle čega je usledila spektakularna serija Australije.

Pogađali su redom Metju Delavedova, Lendejl, Kris Gulding je bio nezaustavljiv sa perimetra, a poene su upisivali i Bogut i Nik Kej, da bi četvrtinu zatvorio Satoranski, zakucavanjem koje je samo smanjilo zaostatak na 15 poena.

Serijom od 7:0 je češka selekcija otvorila poslednju deonicu, ali je Australija uspela da prekine taj niz, da vrati impuls na svoju stranu i da na polovini četvrtine ima dvocifrenu prednost.

U nekoliko navrata je Češka uspevala da se približi, ali nikada toliko blizu da bi zaista ugrozila prednost Australije, koja je meč završila sa 12 poena viška i plasirala se u polufinale Svetskog kupa.

Najefikasniji u pobedničkom timu je bio Peti Mils sa 24 poena, 6 asistencija i 4 skoka, Kris Gulding je ubacio 14 poena, a Endru Bogut je meč završio sa 10.

Džo Ingls je pružio sjajnu "olaraund" partiju sa 6 poena, 5 skokova i 4 asistencije, dok je bivši igrač Partizana Džok Lendejl učestvovao sa 7 poena i 4 skoka.

Na drugoj strani je bolji od ostalih bio Patrik Auda sa 21 poenom, Tomaš Satoranski je imao 13 poena, 13 asistencija i 9 skokova, dok je Pavel Pumprla upisao 10 poena.

Atraktivno i sa stilom: Bumersi udavili Češku za tri minuta i zakazali obračun sa Špancima! Australijanci serijom od 14:0 u trećoj deonici prelomili četvrtfinalni duel u svoju korist - 82:70.

Jedna od ekipa sa najkonstantnijom formom na Mundobasketu u Kini, ponovo je bila na top nivou. Predvođeni odličnim Petijem Milsom (24 poena) lutali su Australijanci 27 minuta, igrali egal meč sa Česima, a onda i eksplodirali i sjajnom serijom od 20:5 za samo tri minuta prelomili poslednji četvrtfinalni okršaj u svoju korist - 82:70.

Ekipu trenera Andreja Lemanisa u polufinalu čekaju Španci, koji su takođe u seriji od šest vezanih pobeda, i jasno je da ko bude sledeći izgubio ne samo što prekida pobednički niz u Kini već i ostaje bez prilike da se bori za zlato. I danas je, kao i na ostalim utakmicama, blistao Peti Mils koji je sa 16 poena u prvom poluvremenu držao sam Australijance naspram razigranih Čeha.

Brzi Satoranski i dominantni Auda trudili su se da Bumersi ne naprave veliku razliku (na poluvremenu bilo -3), ali nisu imali snage u finišu treće četvrtine da isprate žestok ritam koji im je nametnut. Mils je uzeo pauzu u tim trenucima, ali su brzim akcijama ostali asovi - Delavedova, Gulding, Bogut i Lendejl - napravili seriju od 14:0 posle koje se na pauzu otišlo sa najvećom razlikom od 63:48 za popularne Bumerse.

Probala je Češka da uhvati priključak početkom poslednje četvrtine, imala i seriju od 7:0 na startu, ali je to bilo sve što je uspela da uradi. Australijanci se nisu opustili ni sekund, održavali su desetak poena razlike i na kraju proslavili plasman u polufinale Mundobasketa gde ih čeka derbi sa Crvenom furijom.

Najefikasniji pojedinac u redovima pobednika bio je već hvaljeni Peti Mils sa 24 poena uz šest asistencija. Kris Gulding je ubacio 14, dok je Endrju Bogut postigao deset. Doskorašnji partizanovac Džok Lendejl postigao je sedam poena uz nekoliko atraktivnih poteza.

Na drugoj strani dominantni centar Češke Patrik Auda je postigao 21 poen, dok je Satoranski ubacio 13 koševa uz devet skokova.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar