U američkim firmama u Srbiji radi 17.000 ljudi

U Skupštini Srbije počela je jednodnevna međunarodna naučna konferencija "Srpsko-američki odnosi", koja za cilj ima sagledavanje napretka srpsko-američkih odnosa, identifikaciju zajedničkih tačaka koje spajaju dve države i da ukaže na važnost saradnje dve zemlje.

Srbija 11.09.2019 | 13:01
U američkim firmama u Srbiji radi 17.000 ljudi
Konferencija, koja okuplja profesore i eksperte iz Srbije i SAD, kao i pripadnike Nacionalne garde Ohaja, počela je odavanjem počasti za oko 3.000 nastradalih u terorističkom napadu u SAD pre 18 godina.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković istakao je da je jako značajno što su Skupština i narodni poslanici aktivni u razvijanju odnosa između dve zemlje.

Kako je naveo, rezultat koji je zabeležen u prethodne četiri godine, je to što su se odnosi maksimalno unapredili i što sada Srbija ima mnogo više prijatelja u svim američkim institucijama od ključnog značaja kada je u pitanju njihova politika.

- To je strateški važno za našu zemlju, kazao je Marinković i dodao da se rezultat saradnje u protekom periodu ogleda i u činjenici da ima puno američkih investicija u Srbiji, da je u američkim kompanijama u našoj zemlji zaposleno 17.000 građana, a da je iznos tih investicija 3 milijarde dolara.

- I dalje ćemo raditi na poboljšanju odnosa dve zemlje, privlačenju investicija, radićemo sa našom dijasporom, iskoristiti taj potencijal kako bi stekli što veći uticaj i prijatelja u SAD, kazao je Marinković navodeći da Srbija do pre 10-15 godina nije imala baš mnogo prijatelja u Kongresu i Senatu, a da je sada srpski kokus važan, te da imamo ljude koji su spremni da rade za unapređeneje regiona, za demokratizaciju, pomoć kad su pitanju reforme.



Imamo prijatelje, partnere, koji žele da doprinesu da Srbija bude deo EU, deo modernog zapadnog sveta, ekonomski jaka i da se to pozitovno odrazi na svakodnevni život građana Srbije, kazao je Marinković.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstava sa SAD u Narodnoj skupštini Dragan Šormaz kazao je da su odnosi dve zemlje na nižem nivou nego što bi trebalo da budu, te da je potrebno da Srbija resetuje te odnose.

- Strateški SAD su uvek bile prijatelji Srbije. Trebalo bi da resetujemo odnose na pre onoga što se dogodilo devedesetih godina prošlog veka, kazao je Šormaz.



Prema njegovim rečima, Skupština Srbije je svesno odabrala današnji dan za održavanja konferencije kako bi ko država pokazali da je Srbija uvek i da će uvek biti saveznik svima u svetu, naročito SAD, u borbi protiv terorizma.

- Ono što se dogodilo pre 18 godina je nešto što ne želimo da ikada vidimo bilo gde, iako smo videli šiorm sveta i Evrope, kazao je Šormaz.

Podsećajući na odnose dve države kroz istoriju, Šormaz je kazao da smo do devedesetih godina bili saveznici i prijatelji, kada su odnosi narušeni, ali bez obzira na to srpski narod je, zajedno sa SAD, uspeo da dobije Republiku Srpsku kao entitet.

Istakao je da bez obzira na to što dijalog Beogarad i Prištine vodi EU, neće se uspešno pokrenuti bez anagažovanja SAD.

- Srbija je za to otvorena, želi i svi želimo da rešimo taj problem. ČIni mi se da i Evropa želi da to bude brzo rešeno, kazao je Šormaz.



 Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović prisetio se 11. septembra, koji je doživeo kao mladi diplomata.

- Moj život kao i život svakog diplomate koji je tada bio u Njujorku promenio se tog trenutka, nismo verovali šta se dešava, naučili smo brojne lekcije, kazao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i SAD poboljšani su od kada je ambasador Amerike u Srbiji Kajl Skat i pozvao ga je da i po isteku mandata i ponovo dođe u našu zemlju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

naučnik

11.09.2019 13:43

A koliko su hiljada fabrika u privatizaciji uništili nametnutim zakonom o privatizaciji?

ODGOVORITE
Name

buha

11.09.2019 14:00

Treba se okrenuti SAD i EU a zaboravit rusiju .

Name

Ranko Trebinje

11.09.2019 14:38

А колико су фабрика уништили у бесомучним бомбардовању? И када су се они поклонили невиним српским жртвама срдитог ђавола илити "милосрдног анђела"?

Name

Jovan

11.09.2019 14:41

Ne lupetaj. Privatizaciju odradili srborusi. Pozdravi te Dodik i Milosevic.

Name

Jovan

11.09.2019 14:41

Ne lupetaj. Privatizaciju odradili srborusi. Pozdravi te Dodik i Milosevic.

Name

Dr

11.09.2019 15:07

Koliko ste srba ubili bombarovanje!!!?? Koje su to vase firme. Nemojte lagati!!!

Name

buha

11.09.2019 16:35

A kad ce se srbija poklonit bosanskim zrtvama mislim hrvatskim,srpskim,muslimanskim i ostalih naroda?A upitanju je ekonomija a Ne Nato bombardovanje.

Name

buha

11.09.2019 13:52

Kolko radi u ruskim firmama?

ODGOVORITE
Name

Re

11.09.2019 15:08

Naivan si!!! Kakve americke firme. To je laz!!

Name

ih-re

11.09.2019 20:23

Nema rusa nigde samo zapad zaposljava srbe

Name

Budala kao i ti

11.09.2019 21:28

1.Dodo.

Name

Radili su u svojim

11.09.2019 14:04

Ma kome prasinu u oci, niste ni postojali do skora!

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

11.09.2019 21:27

Živjeli!

ODGOVORITE
Name

Bakica

12.09.2019 01:14

Vidi te li sta se radi mi cemo vas bombardovati ,rasuti uranijum ,odcijepiti dio teritorije (Kosovo) i opet nas moliti da vam oprostimo sto smo vas tukli dobro je rekao Matija Beckovic.

ODGOVORITE