Pravobranilaštvo: UIO BiH duguje RS 30 miliona KM

Pravobranilaštvo Republike Srpske podnijeće žalbu na odluku Suda BiH kojom se četvrti put odgađa prinudna naplata duga od oko 30 miliona KM, koji Uprava za indirektno oporezivanje BiH treba da isplati Republici Srpskoj.

Republika Srpska 11.09.2019 | 12:31
Pravobranilaštvo: UIO BiH duguje RS 30 miliona KM
Pravobranilaštvo Srpske primilo je rješenje Suda BiH od 9. septembra kojim se četvrti put odgađa sprovođenje izvršenja, najkasnije do 11. marta 2020. godine.

– U izvršnom postupku tražioca izvršenja – Republika Srpska, Vlada Srpske, Ministarstvo finansija, protiv izvršenika BiH – Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) radi prinudne naplate iznosa od 15.004.650 KM sa zakonskim zateznim kamatama, tako da ukupno potraživanje iznosi blizu 30 miliona KM – saopšteno je iz Pravobranilaštva Srpske.

U saopštenju je navedeno da je, kao i u prethodnim odlukama, nedozvoljeno i nezakonito ovakvo odlučivanje Suda BiH, o čemu će se Pravobranilaštvo Srpske detaljno izjasniti u žalbi kojom će blagovremeno pobiti pomenutu odluku.

– Sud sebi u odluci daje za pravo da navodi da su pregovori u toku što nije tačno, jer druga strana ne želi pregovore, nego samo čini opstrukciju postupka i naplate potraživanja – navedeno je u saopštenju. 

Iz Pravobranilaštva Srpske napominju da je izvršni postupak pravosnažno okončan, odbačena je apelacija UIO, te više nema ni redovnih ni vanrednih lijekova protiv odluke kojom je Srpskoj dosuđena isplata navedenih iznosa.

– Ovakvim postupanjem Sud samo povećava iznos zakonske zatezne kamate i Republika Srpska će nastaviti prinudnu naplatu – naglašavaju u Pravobranilaštvu Srpske.

U saopštenju je istaknuto da je Pravobranilaštvo Republike Srpske, zbog nezakonitog postupanja sudije, podnijelo prijavu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Igor

11.09.2019 10:40

PDV koji prikuplja UIO ide na jedinstveni racun ? Znaci racun pune i RS i Federacija ? Ako se sa tog racuna vraca RS odredjeni iznos a sam racun je punila RS zar to ne znaci da RS jedan dio novca vraca sama sebi ?! Nemate vi pojma drzava vam funksionise samo da bi foteljasi imali plate i uzimali talove .

ODGOVORITE
Name

re

11.09.2019 12:33

Upravo zato Sud Bosne i Hercegovine i blokira prinudne naplate.

Name

Ja

11.09.2019 10:41

Владавина права

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

11.09.2019 11:15

Пре око 100 година је Војвоеина припојена на Србију, и тако је заувек осигурана. Следећа на реду за припајање на Србију је Република Српска. Јер само тако је безбедна.

ODGOVORITE
Name

Direkt

11.09.2019 12:58

Dok se oni tuzakaju, drzava sve praznija.

ODGOVORITE