Americi stalo da se u BiH nastavi započeti proces

Ministar inostranih poslova Igor Crnadak kaže u razgovoru za portal Vijesti. ba da je Americi stalo da se u BiH nastavi proces u NATO koji je započeo SNSD.

Bosna i Hercegovina 10.09.2019 | 20:55
Americi stalo da se u BiH nastavi započeti proces
Crnadak ističe da imenovanje specijalnog predstavnika jasno govori o namjeri Vašingtona da jača prisustvo i rješava probleme na Zapadnom Balkanu.

"Očigledno je da će prvi prioritet SAD-a biti odnos Beograda i Prištine, ali je jasno i da BiH neće biti gurnuta na margine, odnosno da će i ona biti predmet njihovih aktivnosti u narednom periodu", navodi naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, izuzetno je važno što je Amerika od prvog dana snažno uvažava i poštuje ustavnu strukturu BiH i Dejtonski sporazum kao glavnu bazu.

"Ono čemu će stremiti i što je jedino moguće rješenje za BiH jeste kompromis", konstatuje Crnadak.

Na pitanje da li će američka administracija izvršiti dodatni pritisak na domaće političare kada je u pitanju NATO put BiH, ministar kaže da ne očekuje takvu mogućnost.

"Vrijeme kada su stranci operativno vodili poslove na političkoj sceni BiH ipak je davno prošlo", dodaje on.

Kako ističe, tačno je da je SAD-u stalo da se u BiH nastavi proces koji je započeo.

"Insistira se na provođenju odluke koju je Predsjedništvo BiH jednoglasno donijelo 2009. godine, uključujući i glas tadašnjeg člana iz RS Nebojše Radmanovića, SNSD-ovog kadra. Odluka koju je donio Radmanović podrazumijeva slanje ANP-a i aktivaciju MAP-a. Nijedan dodatni korak se ne očekuje niti se traži. Dakle, moj utisak je da neće biti nikakvog direktnog pritiska, nego da će se očekivati kompromis u BiH po pitanju ANP-a i provođenja odluke Predsjedništva BiH iz 2009. godine", objašnjava Crnadak za portal Vijesti.ba.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Zajebant

10.09.2019 19:02

Jucer izlaz na more i povratak monarhije a danas NATO savez i ovi Amerikanci neznaju sta vise hoce .

ODGOVORITE
Name

Gooner

10.09.2019 19:07

Kontradiktornosti, ocekuje se da se ispostuje vec potpisano. Kakav tu moze biti kompromis?

ODGOVORITE
Name

Boki

10.09.2019 19:09

Ajdeee. Americi stalo. Njima je samo stalo da naturaju svoje misljenje. Misicima da utjeruju pravdu. Nista od toga. Pitaju se i drugi igraci.

ODGOVORITE
Name

za Boki VRS

10.09.2019 19:57

A čime se mi u RS možemo oduprijeti Amerima da ne ispoštujemo ono što je potpisano.Možda ti misliš da je 320.000 glasača za Dodika dovoljno protiv Amera I DA mogu da čuvaju 980 km granice prema NATU.Nisi ti to dobro sagledo.Jedino ako ti glasači ne vrijede 1 za 10.

Name

Direkt

10.09.2019 22:03

Americi jedino stalo da se siri.

Name

Re Boki

11.09.2019 03:05

Veze to nema sa Amerima. Politicko Sarajevo pokusava da nametne SM sa Predstavnicima iz RS koje oni izaberu.

Name

Gurko

10.09.2019 20:11

Ameri pokupili od Laktašenka šta je moral i poštenje ili je obrnuto...ko će ga znati više!

ODGOVORITE
Name

kaljkuljator

10.09.2019 20:22

Island i Norveška su godinama radili na pristupanju EU, pa su batalili (skapirali da im je bolje da budu sami). BiH (tačnije Srbi u BiH) su se predomislili po pitanju NATO (na šta imaju puno pravo), a vi, ako vam se ne sviđa, predložite da se (u skladu sa originalnim tekstom dejtonskog sporazuma, pa ako Srbi pristanu) razdvoje oružane snage BiH, pa uvodite Federaciju u koji god savez hoćete...

ODGOVORITE
Name

Василије

10.09.2019 20:30

Американцима је стало да утјерују своју правду милом или силом а шпијунажа УК одрађује посао у дубини, државу праве нестабилном, несређеном а онда широкогрудно наплаћују савјете како да се стање поправи. Наравно све то раде уз помоћ пјешадије регистроване у разним НВО прганизацијама и подмићеним високим функционерима. Тако раде по цијелом свијету.

ODGOVORITE
Name

dusanculi

10.09.2019 21:13

Razumijem da je Americi stalo da se taj proces dovrši povoljno za njihove interese al kakav je tvoj interes da to stalno ističeš. Reci pošteno da si za NATO da ubuduće znamo šta misliš. Znači, jasno, glasno i nedvosmisleno! To bi bilo prije svega fer prema pristalicima i simpatizerima stranke kojoj pripadaš. Karte na stol jer je tema suviše ozbiljna za dnevno-političku zajebanciju!

ODGOVORITE