SP: Riki i Vili odveli ''crvenu furiju" u polufinale

Autsajder se dobro držao, ali Riki i Vili vode Špance u polufinale! "Crvena furija" ide u Peking, na okršaj sa Australijom ili Češkom za sigurnu medalju na Svetskom kupu.  Španci se mučili, malo i kockali, ali prošli u polufinale.  Nisu odigrali fenomenalno, ali jesu dovoljno dobro protiv Poljske za prolazak među najbolja četiri - 90:78.

Košarka 10.09.2019 | 19:13
SP: Riki i Vili odveli ''crvenu furiju" u polufinale
Reprezentacija Španije pridružila se Argentini u polufinalu Mundobasketa, nakon što je u Šangaju opravdala ulogu favorita u susretu sa Poljskom.

Dva dana posle pobede nad Srbijom, kojom su otišli u lakšu polovinu "kostura", izabranici Serđa Skariola slavili su rezultatom 90:78 (46:41) i u polufinalu, zakazanom za petak, čekaju boljeg iz okršaja Australija - Češka.

Često osporavani i potcenjivani Riki Rubio pružio je još jednu odličnu partiju. Zabeležio je 19 poena i devet asistencija, uključujući dve trojke kada su Poljaci pretili uvođenjem meča u neizvesnu završnicu.

Uspeo je autsajder da sa maksimalnih 58:44 u 24. minutu smanji na 65:58 u finišu treće četvrtine, pa na samo 76:72, košem Adama Vačinskog šest minuta pre kraja.

Serhio Ljulj je u sledećem napadu Španaca promašio trojku, a Vili Ernangomez (ukupno dao 18 poena) uhvatio loptu i poentirao uz faul i dodatno slobodno bacanje. Rubio se nadovezao pomenutim trojkama i "furija" je otišla na nedostižnih 85:72.

Skariolov tim ide u polufinale sa ukupnim skorom 6-0, nakon što je pre pet godina, na domaćem parketu, u najjačem sastavu ispao u četvrtfinalu SP pod vođstvom selektora Huana Antonija Orenge.

Srbija je dozvolila Argentini da je iznenadi i napravi iznenađenje, ali Španija nije dozvolila tako nešto protiv Poljske. Naravno, Poljska nije toliko jak sastav kao Gaučosi, nije Španija nešto ni blistala posebno, čak se malo i kockala, ali nije ni dozvolila sebi grešku i pobedom od 90:78 Furija se plasirala u polufinale Svetskog prvenstva.

Prišla je Poljska i na četiri poena zaostatka (76:72) u poslednjoj deonici, ali na kraju nije uspela protiv iskusnijih Španaca koji su prebacili u višu brzinu, Rubio je pogodio sa distance važne šuteve i Furija je rešila meč.

Najefikasniji kod Španije bio je Riki Rubio sa 19 poena, a imao je i devet asistencija i pet skokova. Vili Ernangomez je dodao 18 poena, Rudi Fernandez 16, Huančo Ernangomez 14, a Mark Gasol 10 poena.

Kod Poljske je dominirao Ej Džej Sloter sa 19 poena.

Konstantno je Španija bila u prednosti, ali nije to bila neka savršena igra Crvene furije, već je više sve tim Serđa Skariola igrao na kvalitet i iskustvo, koje je svakako imao na svojoj strani.

Furija je igrala dovoljno dobro, kontrolisala šut za tri poena, ubacivala dovoljno da bude u prednosti, a defanzivom uspevala da skrati Poljsku u napadu.

Rubio, Fernandez i Ernangomez su bili udarni igrači Španije na ovom susretu, dok je Mark Gasol ponovo imao malo manju ulogu, ali dovoljno dobru da Španci drže sve pod kontrolom.

Španija je imala i 14 poena prednosti u toku treće četvrtine kada je vodila 62:49, ali Poljaci su uspevali da održe na pristojnoj distanci uz dobru igru Ej Džej Slotera i Damijana Kuliga.

Međutim, konstantno je provejavala ideja da je Španija kvalitetniji rival, uspevala je Furija da dođe i do laganih poena u tranziciji što je trejdmark španske košarke. Imao je i Pjer Oriola dobru rolu u skoku u napadu i sve je to i dalje održavalo Špance na sigurnoj razdaljini.

Na kraju je bilo i malo kockanja, ali Španci su odradili posao i otišli u polufinale.

ŠPANIJA: Kolom, Fernandez 16 (trojke 5/5, 4sk), Ribas 1, Rubio 19 (trojke 3/4, 5sk, 9as), Klaver 6 (4sk), Gasol 10 (7as), V. Ernangomez 18 (4sk), Oriola 2, Rabaseda, Ljulj 4 (3sk, 5as), Beiran, H. Ernangomez 14 (trojke 3/6).

POLJSKA: Balcerovski, Sokolovski 11, Cel 3, Sloter 19 (trojke 4/6, 6as), Ponitka 9 (11sk, 5izg), Vačinski 15, Olejničak, Lačinski, Grušecki, Hričanjuk 8 (6sk, 3izg), Košarek 3, Kulig 10 (4as).

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar