I rang lista je jasna: Srbija ubjedljivo prva!

Odbojkašice Srbije posle osvajanja Evropskog prvenstva je i na zvaničnoj rang listi CEV na prvom mestu sa skoro maksimalnim brojem bodova.

Ostali sportovi 12.09.2019 | 12:07
I rang lista je jasna: Srbija ubjedljivo prva!
Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije odbranila je titulu prvaka Evrope na prvenstvu održanom u Turskoj, a u utorak je objavljena i nova rang lista CEV. Na tabeli evropske odbojkaške konfederacije Srbija je zadržala vodeću poziciju sa 298 bodova.

Koliko je uspeh Srbije velik najbolje pokazuje podatak da je na novoj listi CEV maksimalan broj bodova 300. U konačni zbir računaju se rezultati na poslednja dva Evropska prvenstva, poslednje Svetsko prvenstvo, kao i Gran pri ili Evropska liga 2017. godine.

Srbija je osvojila po 100 maksimalnih bodova na evropskim šampionatima, maksimalnih 50 na Svetskom prvenstvu koje je osvojila prošle godine. Jedina dva poena Srpkinjama nedostaju sa Gran priju pre dve godine, kada je osvojena bronzana medalja.

Ova lista samo dodatno potvrđuje dominaciju našeg ženskog odbojkaškog tima. Na drugom mestu iza Srbije sada je Italija sa 286 bodova, što je velika prednost imajući u vidu da su Italijanke za bronzu u Turskoj osvojile samo četiri bodova manje.

Na treće mesto je pala reprezentacija Holandije, dok se Turska podigla na visoko četvrto mesto. Top deset čine i Rusija, Nemačka, Bugarska, Poljska, Belgija i Hrvatska.

Ova lista će igrati veliku ulogu i prilikom kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju naredne godine. Na to takmičenje su se već plasirale Srbija, italija i Rusija, a na kvalifikacionom turniru u januaru 2020. godine učestvovaće osam timova. Tih osam ekipa će se rangirati spram rang liste, izuzimajući tri već kvalifikovana tima.

To znači da će sedam preostalih timova iz TOP10 učestvovati na kvalifikacionom turniru, kao i Azerbejdžan, koji je na 11. mestu. Mesto održavanja kvalifikacionog turnira još uvek nije poznato.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar