Košarkaši Srbije izgubili, ostali bez medalje

BRODOLOM! Srbija eliminisana s Mundobasketa! Kampaco i Skola kao Stokton i Meloun! Argentinska šuterska klinika razbila u paramparčad nadanja Plavih i poslala ih u borbu za peto mesto.  Argentina nadigrala i zasluženo pobedila Srbiju, koja prvi put sa Đorđevićem kao selektorom nije ušla u polufinale velikog takmičenja.  Kraj za Srbiju u četvrtfinalu Svetskog kupa! Košarkaška reprezentacija Srbije je poražena u četvrtfinalu Svetskog kupa od Argentine rezultatom 97:87.

Košarka 10.09.2019 | 15:17
Košarkaši Srbije izgubili, ostali bez medalje
Ništa od polufinala, ništa od medalje!

Ništa, naravno, ni od titule, koju čekamo od Indijanapolisa 2002. i mislili smo da je ovo TA godina, kada ćemo ponovo biti na krovu sveta.

Reprezentacija Srbije doživela je dva poraza zaredom i moraće u borbu za plasman od 5. do 8. mesta, u kojoj će ulog MOŽDA biti plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020, ako Francuska i Češka ne uđu u polufinale.

Do sada stoprocentna Argentina, predvođena minijaturnim Fakundom Kampacom i 39-godišnjim Luisom Skolom, nadigrala je "orlove" predvođene NBA asovima i sasvim zasluženo se plasirala među četiri najbolje selekcije sveta.

Srbija se prvi put otkako je selektor Aleksandar Đorđević nije plasirala u polufinale. Posle tri srebra i jednog četvrtog mesta, napravili smo korak unazad.

Platili smo ceh porazu od Španije, koja je u četvrtfinalu otišla na znatno lošiju Poljsku.

Nadali smo se da će "orlovi" skupiti redove i biti najbolji kada je najpotrebnije, mada smo tu više podrazumevali polufinale protiv SAD. U odnosu na Argentinu smo bili blagi favoriti, ali izgleda da su danas došla na naplatu i teška putovanja prethodnih dana i evidentan pad forme, pa i morala.

U pripremnom periodu je Srbija imala 9-0, na početku Mundobasketa "gazila" protivnike i egzibicionom igrom došla do 4-0, ali onda su nas dve neugodne, brze, "prljave" ekipe vratile u realnost i pokazale nam šta je takmičarska košarka na najvišem nivou.

Prelazimo na borbu za olimpijsku vizu, ponavljamo, ako Francuzi i Česi takođe ispadnu. U tom slučaju bi okršaj sa Francuzima u četvrtak imao itekako veliku važnost. Ali, to ćemo znati tek u sredu, posle utakmica SAD - Francuska i Australija - Češka.

Argentina je od starta zaigrala bolje i konkretnije, povela 12:4, a "orlovi" do kraja prve četvrtine uspeli da izjednače. Nekoliko puta imali smo minimalnu prednost, ali Južnoamerikanci su pored odlične "pik end rol" igre imali na svojoj strani i šutersko raspoloženje.

U prvom poluvremenu ubacili su devet trojki, u trećoj četvrtini sveli smo ih samo na jedan pogodak sa preko 6,75 metara, pa u poslednjih 10 minuta opet primili previše poena - 29, od toga dve trojke zaredom, nakon što smo preko Marka Gudurića konačno prešli u vođstvo od 70:68.

"Gaučosi" su odbili taj naš nalet, opet poveli sa četiri, pet, na kraju i devet poena razlike - 73:82 (35. minut).

Podbacili smo tada u defanzivnom skoku, primili nedopustivo mnogo poena iz reketa, dok je u napadu bilo previše srljanja, soliranja, pa i akcija na ivici panike.

Bogdanovića je mučila očigledna iscrpljenost, Nikola Jokić bio je daleko od izdanja u dresu Denvera, dozvolio je čak da mu Skola udari jednu blokadu, dok je Nemanja Bjelica većim delom meča bio potpuno indisponiran, kao protiv Španaca 48 sati ranije.

Međutim, to je košarka... Pobeđuje se i gubi zajedno. Ovog puta nešto nije "štimalo" baš kada je postalo važno. Šteta.

Iznenađenje i potpuni šok u Donguanu - Srbija je eliminisana sa Mundobasketa i boriće se za plasman od petog do osmog mesta! Dogodilo se ono čega su se mnogi pribojavali na jugu Kine – Argentina je potpuno rasterećenom igrom i pravom šuterskom klinikom uhvatila ranjenu Srbiju u raskoraku i razbila joj sve ideje skovane pre odlaska na Daleki istok u paramparčad! Košarkaši Srbije ponovo nisu uspeli da iznesu breme favorita, niti opterećenje koje je postavljeno na njihova leđa, zbog čega su doživeli pravi brodolom. Argentina - Srbija 97:87 (25:23, 29:26, 14:18, 29:20).

Argentinske šuterske ruke bile su lagane poput svile i precizne kao ruski snajperisti! Uz sve to, na parketu su Gaučosi delovali jako opušteno i komforno u svojoj koži. Razigrano i raspucano, prepuni samopouzdanja, na šta su još mogli da demonstriraju svoju karakterističnu lepršavost u igri. Bili su sve ono što srpski košarkaški nisu! Zato je Srbija na kraju i prošla ovako - s eliminacijom. 

Nije još poznato šta, ali u svlačionici Plavih se poslednjih dana nešto dogodilo i više ne liče na onaj tim koji je gazio sve redom tokom priprema i uvodnoj fazi takmičenja. Apsolutnno nepovezano, u dobrom delu susreta i bez prave ideje, a pogotovo bez ikakve reakcije u odbrani, ali ni prave sigurnosti u napadu! Nisu za poraz krive ni sve argentinske dalekometne strele (12/27) koje su se zabadale u srce našeg tima, jer je i pored toga Srbija posle gotovo 30 minuta zaostatka uz nešto organizovaniju igru uspela da se dovede u red koliko bilo i povede čak sa 70:68 na uvodu poslednje četvrtine. Ali onda kao da su se vratili kroz vreme i izgledali kao ista ona ekipa koja je Španiji dozvolila 32 poena u drugoj četvrtini. Patrisio Garino je ubacio trojku, Vasilije Micić u narednoj akciji skrivio faul u napadu, što je Fakundo Kampaco kaznio novim hicem s distance za 74:70, da bi posle serije promašaja naših košarkaša Luis Skola na lucidne asistencije Kampaca praktično najavio trijumf koji su upravo on i Garino potvrdili na ulazu u poslednji minut sa četiri brza poena i nedostižnu dvocifrenu prednost.

Srbija je pala na kolena. Pokorena, razbijena, psihički devastirana. Jer, ovo nikako nije tim koji je započeo pripreme i silovito započeo napad na medalju. Argentina je disala punim plućima zahvaljujući svojim najvažnijim kajlama. Fakundo Kampaco je na parketu izgledao kao Džon Stokton lično, pa je na kraju imao 18 poena i čak 12 asistencija, od čega čak šest u prvoj četvrtini! Zbog toga je na kraju i izabran za igrača utakmice... Ako je Kampaco bio Stokton, onda je Luis Skola ličio na Karla Melouna lično! Poslednji član zlatne argentinske generacije s Olimpijskih igara 2004. i sa 39 godina izgleda kao nezaustavljiva košarkaška gromada koju apsolutno niko ne može da zaustavi. Na kraju njegovih 20 poena i pet skokova dok su Gabrijel Dek i Luka Vildoza kao jako važne karike dopisale 13, odnosno 11 poena. 

Srbija u Peking odlazi s gorkim ukusom u ustima i situacijom koja ozbiljno može da zabrine svakog. Ni konkretno u napadu, ni odgovorno u odbrani, niti su redovi bili povezani kao na startu takmičenja. Veliki udeo u tome imala je defanzivna postavka rivala i agresivnost najčešće preko granice dozvoljenog, zbog čega su Argentinci došli u situaciju da im posle pet minuta utakmice Galici ima tri, a Delija i Skola po dve lične greške. To je Srbiji otvorilo mogućnost da više napadne iz reketa i bude maksimalno optereti upravo taj deo terena, ali je napadačka opuštenost Argentine na drugoj strani praktično neutralisala ofanzivni učinak Plavih. Na kraju nije vredeo ni taj kratki rezultatski zaokret, jer je Srbija upucana usred Donguana...

Bogdan Bogdanović bio je najefikasniji igrač Srbije sa 21 poenom (6/13 iz igre, 3/7 za tri). Nikola Jokić skupio je dabl-dabl sa 16 poena i 10 skokova, dok je Nemanja Bjelica odigrao jako čudnu utakmicu. Bjelica se i u ovom meču dosta mučio da nađe svoj ritam, zbog čega je njegova forma imala velike amplitude. Iako je na kraju ubacio 18 poena, šuterski procenti nisu bili nimalo dobri – 5/17 iz igre, 3/10 za dva i 2/7 za tri. Ali, najveći deo utakmice bio je u potpunoj konfuziji, koje nije znao da se otarasi.

Srbiji sada više ništa nije ostalo... Posle ove utakmice ostaje mnogo pitanja na koje će se čekati odgovor...

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press, FIBA Basketball

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Komšo

10.09.2019 13:26

Ništa to nije, sve je OK, samo glavu gore komšije, ovi naši se ne mogu ni plasirat.

ODGOVORITE
Name

Ma

10.09.2019 13:32

Teodosic je pola ekipe - to se tek sada vidi.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

10.09.2019 13:41

Ми се играмо , само кад налети мало јача екипа ми изгубимо, браво плави

ODGOVORITE
Name

skviki

10.09.2019 13:46

Kad se samo sjetim, sta ste lupetali, pisali prošlih dana???

ODGOVORITE
Name

na primjer

10.09.2019 14:24

ako dodje do meca s Amerikom nek´im je Bog na pomoci

Name

re

10.09.2019 14:32

Znamo mi da je za tebe lupetanje kada jednu reprezentaciju FIBA proglasi za prvog favorita prvenstva. Nego reci sta je sa tvojom fildzan kosarkom - kako se ona kotira?

Name

Pajo

10.09.2019 13:51

Sram vas bre bilo, igrate kao neke babe. Kao da igrate za bosnu a ne za svetu Lazarovu srbsku zemlju. Stid vas bilo bre

ODGOVORITE
Name

Realno

10.09.2019 14:04

Nije tragedija,nismo imali sreće

ODGOVORITE