EP, Luksemburg - Srbija: Tumba mora da tumba!

Teže je pretpostaviti startnu postavu, nego formaciju - ona neće biti sa dvojicom napadača, jer je selektoru na raspolaganju ostao samo jedan. Dan prije utakmice iz konkurencije ispao peti igrač od ohrabrujućeg okupljanja u Pazovi.  Luksemburg - nulta tačka za Orlove! Utakmicom sa Velikim Vojvodstvom kreću kvalifikacije, ali one za fudbalere Srbije (20. 45).

Fudbal 10.09.2019 | 16:52
EP, Luksemburg - Srbija: Tumba mora da tumba!
U kom sastavu će fudbalska reprezentacija Srbije večeras na "Žosi Bartel" stadionu početi petu utakmicu kvalifikacija za EURO 2020 sa Luksemburgom?

To je teže pretpostaviti nego formaciju u koju će selektor Ljubiša Tumbaković postaviti "orlove". One sa dvojicom napadača u startu otpadaju, jer je u srpskom taboru ostao samo jedan zdrav i spreman centarfor, Aleksandar Mitrović.

Poslije Nemanje Maksimovića i Milana Pavkova, koji su zbog povreda odustali i prije ohrabrujućeg upoznavanja ekipe sa novim selektorom u Staroj Pazovi, kao i Luke Jovića i Dušana Tadića koji su se na povrede požalili poslije subotnjeg otrežnjujućeg poraza od Portugala u Beogradu, iz konkurencije za susret sa Luksemburžanima ispao je i Marko Gobeljić.

Peh desnog beka došao je lošem trenutku i po Crvenu zvezdu, koju poslije meča sa Inđijom u subotu uveče očekuje i gostovanje Bajernu u Minhenu na startu Lige šampiona.

Srbija - Portugal 2:4 

Dmitrović – Maksimović, Milenković, Nastasić, Kolarov – Matić, Milivojević (od 87. Jović), Lazović (od 58. Ljajić), Tadić, Kostić (od 83. Katai) – Mitrović.

Tumbaković, međutim, ne mora da brine previše za desni bok utoliko što je i dalje tu pouzdani Antonio Rukavina sa 58 nastupa za seniorsku reprezentaciju Srbije.

Takođe, sa više ili manje uspjeha tu poziciju mogu da pokriju Nikola Milenković i Uroš Spajić, ako bismo igrali sa četvoricom u liniji, odnosno Darko Lazović i Mijat Gaćinović, u slučaju da nastupimo sa trojicom štopera.

Na stadion kapaciteta 8.054 mjesta, na kom će uz direktan prenos na "TV Nova S" znak za početak meča dati izraelski sudija Orel Grinfild (38), Srbija bi mogla da istrči u sljedećem sastavu:

Dmitrović - Rukavina, Milenković, Nastasić, Kolarov - Milivojević, Matić - Gaćinović, Milinković-Savić, Kostić – Mitrović.

Moguća je i kombinacija sa Sergejom Milinković-Savićem "pozadi" uz Luku Milivojevića ili Nemanju Matića, a Ademom Ljajićem na poziciji "trekvartiste".

S obzirom na to da je malo igrao u posljednje vrijeme za Olimpik iz Marseja, pitanje je da li će Tumbaković dati prednost Nemanji Radonjiću na krilnim pozicijama u odnosu na Filipa Kostića, Mijata Gaćinovića, pa i Darka Lazovića.

Prije bi moglo da se dogodi da selektor zamijeni golmane i pruži šansu Predragu Rajkoviću, nakon što je Marko Dmitrović u prethodne dvije utakmice primio devet golova.

Srbija i Luksemburg nikada se nisu sastajali, a skor Jugoslavije sa najmanjom zemljom Beneluksa iznosio je 9-1-0.

Utakmica koja mora da se odigra. A, gotovo da nema čoveka u taboru reprezentacije koji joj se raduje. Nije prvi put da Srbija na pola kvalifikacija baci peškir. Postaju pomalo mučne te situacije da dok se bliži vrhunac borbe za veliko takmičenje, u taboru naše selekcije vlada totalni antiklimaks.

Sreća u ovoj nesreći pred večerašnju utakmicu sa Luksemburgom (20.45) je što postoji džoker u vidu završnice Lige nacija, pa i ovaj meč na stadionu "Žozi Bartel", kao i ostali do kraja kvalifikacija, imaju nekakav smisao.

Bez trojice

Na trojicu fudbalera Tumbaković ne može da računa za večerašnju utakmicu. Dušan Tadić, Luka Jović i Marko Gobeljić su otpali iz kombinacije za tim zbog povreda. Prva dvojica nisu ni doputovala sa Orlovima u Luksemburg.

A, smisao je u tome da će od večeras pa sve do marta i projektovanog polufinala Lige nacija sa (verovatno) Norveškom, utakmice biti kvalifikacione, ali za - fudbalere. Da se dokažu selektoru i izbore za mesto u timu. Ako se prođe taj baraž, Evropsko prvenstvo će biti "iza ugla", samo tri meseca kasnije, tako da onaj koji "pobedi" u borbi za mesto u ekipi do marta, moći će da računa i na rezervaciju za šampionat Evrope. Ovo večeras u Luksemburgu je, dakle, nulta tačka za Orlove. Startna linija na kojoj svi kreću sa istog odstojanja do cilja.

Selektor Ljubiša Tumbaković je najavio da će napraviti mnogo izmena u timu u odnosu na meč sa Portugalijom, očekuje se barem polovina novih igrača u timu. Ideja je da dobiju priliku da se dokažu, ali i da i pored svega dobiju utakmicu. Neće ta tri boda ništa epohalno promeniti, ostaviće se Luksemburg za sobom, doći će se na treće mesto na tabeli, međutim, svaka pobeda, protiv kojeg god rivala, donosi pozitivnu energiju, popravlja atmosferu, vraća osmehe na lica.

Pogotovo Tumbakoviću ne bi baš prijalo da mu na dve prve utakmice na klupi reprezentacije pišu dva kiksa. I njemu bi pobeda dobro došla.

Strateg Orlova očekuje težak meč večeras, jer, kako je rekao, nije ovo Luksemburg od pre trideset godina, koji je bio topovsko meso za sve. Kako je to nekad bilo govori statistika: 11 mečeva sa ovim rivalom, 10 pobeda, jedan remi i gol-razlika 36:6. Ali, poslednji duel je bio još 2000. godine. Iste one kada je naša reprezentacija poslednji put igrala na Evropskom prvenstvu...

"Imaju ozbiljne igrače, za velike klubove. Biće ovo ozbiljna borba, ali ako želiš rezultat, a mi želimo, moraš malo da se napneš", naglasio je Tumbaković.

Mitar juri Boru i Mijata

Gol koji je Aleksandar Mitrović postigao protiv Portugalije (2:4) bio je ujedno njegov 25. u dresu reprezentacije. Danas je srpski golgeter na desetom mestu večne liste najboljih golgetera reprezentacije. Ukoliko Mitrović i večeras bude bar jednom precizan, dostići će Borivoja Kostića i Predraga Mijatovića, koji su postigli po 26 golova za državni tim.

Meč u Luksemburgu biće prilika selektoru da potraži i dobitnu kombinaciju u odbrani Srbije, za koju je i sam rekao da je problem već duže vreme. Nisu samo pet komada od Ukrajine i četiri od Portugala u pitanju, već ceo niz, jer je na sedam poslednjih utakmica defanziva popustila i primila makar po jedan gol.

Mogu li ''Orlovi'' da se oporave od poraza od Portugala i dođu do pobede? Ako verujete, kladionica Mozzart plaća pobedu Srbije kvotom 1,30.

golmani

Marko Dmitrović (9)

Predrag Rajković (11)

Boris Radunović (–)

odbrana

Antonio Rukavina (58)

Uroš Spajić (10)

Nikola Milenković (14)

Nikola Maksimović (21)

Matija Nastasić (27)

Stefan Mitrović (13)

Aleksandar Kolarov (84)

Filip Mladenović (7)

sredina

Nemanja Matić (46)

Luka Milivojević (30)

Saša Lukić (8)

Mijat Gaćinović (14)

Darko Lazović (8)

Filip Kostić (30)

Nemanja Radonjić (11)

Adem Ljajić (40)

Sergej Milinković-Savić (12)

napad

Aleksandar Mitrović (50)

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

On

10.09.2019 16:53

je vec svoje odtumbao ! Bruka od trenera !

ODGOVORITE