Španija igra najbolju odbranu na Mundobasketu!

Nijedan tim do sada nije uspeo da postigne više od 70 poena protiv selekcije sa Iberijskog poluostrva.

Košarka 10.09.2019 | 15:55
Španija igra najbolju odbranu na Mundobasketu!
Mnogi navijači u Španiji su se uplašili kako će se njihovi košarkaši snaći u drugoj fazi protiv veoma ofanzivnih ekipa kakve su Italija i Srbija. Koliko su glasine bile ozbiljne, govore da se išlo toliko daleko da su mislili da će na kraju možda i napustiti takmičenje u drugoj fazi. Ali četa Serđa Skariola je zatvorila vrata. I ne samo to, nije dopustila nikome do sada da joj ubaci više od 70 poena, što je podatak kojim ne može da se pohvali nijedna druga selekcija na ovom Svetskom prvenstvu.

Na pet do sada odigranih utakmica, Furija je u proseku dopuštala protivniku svega 63,8 poena. Ako su mnogi ove podatke nipodaštavali nakon prve faze kada je Španija igrala u relativno slaboj grupi, oni su definitivno dobili na značaju u drugoj. Italija koja je u proseku postizala 92,3 poena po meču i koja je protiv Portorika ubacila 94 poena, na meču sa Špancima uspela da je da izbroji samo do 60.

A onda u obzir uzimamo naš nacionalni tim. Košarkaši Aleksandra Đorđevića su positgli 90 poena protiv Portorika, 92 na meču sa Italijanima, fantastičnih 105 poena protiv Angole na otvaranju i neverovatnih 126 poena protiv Filipina. Protiv Španije i pored sjajne partije Bogdana Bogdanovića, ostali su na svega 69 poena. Premalo za pobedu.

Riki Rubio je još nakon meča protiv Italijana izjavio da napad ne mora apsolutno ništa da znači, ako se na suprotnoj strani nalazi dobra odbrana.

„Nekada odbrana osvaja prvenstva“, rekao je španski košarkaš.

A Serđo Skariolo je otišao još koji korak dalje. Objasnio je da je još tokom priprema reprezentacije na oko mesec dana pred sam početak takmičenja shvatio koliko su neki od rivala „okretni“ i koliko je važno zaustaviti ih. Stručnjak je sve to čuvao u sefu i nije želeo da otkriva karte na pripremnim utakmicama. I onda je sve pokazao u Vuhanu na meču protiv Srbije.

Igra u zoni „u svim bojama“, kako je on to nazvao, kao i neverovatna prilagođavanja njegovih igrača u odbrani na trenutke su u potpunosti zbunila selektora Srbije, Aleksandra Đorđevića. A Pau Ribas ističe da to nije sve što Španija može da ponudi, naprotiv.

„Na meču protiv Italijana, recimo, imali smo rezervni plan koji nismo ni iskoristili“, istakao je Španac.

Da sve bude još zanimljivije, Skariolo je stručnjak koji igru uglavnom bazira na ofanzivnim akcijama, ali ne krije da je bio zaljubljenik u odbranu tokom čitave karijere. Upravo je defanziva, uz veliku požrtvovanost njegovih igrača na terenu, dovela do toga da svi planovi za sada budu ostvareni.

Tako je Riki Rubio pokzao zbog čega je tokom čitave karijere bio odličan „kradljivac“, a isto tako je Rudi na ovom prvenstvu postao pravi „mudrac“ koji neverovatno prati igru, s obzirom na podeljene asistencije. Ribas i Ljulj su uvek tu kada je neophodno da se tim ponovo podigne na noge, a Klaver je „kapitalac“ koji uvek donese dodatni ofanzivni skok ili pogodi kada je to nemoguće. Ne može se tu zaboraviti ni stameni Mark Gasol, ali ni odlične zamene u ivdu Huanča, Oriole i Vilija.

U košarci je odbrana kao umetnička veština, koju treba gajiti i razvijati. Mnogi uopšte i ne vole da je igraju, ali Španci definitivno ne spadaju u tu kategoriju. Jasno je da sve to iziskuje mnogo snage i energije, pa treba videti da li će Furija biti sposobna da sve do samog kraja izgura u ovako jakom ritmu.

Izvor: mozzartsport

Foto: Fiba World Cup

Komentari / 0

Ostavite komentar