Otkriven spomenik poginulim borcima Vojske Srpske

– Кod tunela, na putu Brodar-Rudo Boračka organizacija Višegrad izgradila je spomen-obilježje sa imenima deset poginulih boraca VRS koji su od 9. do18. septembra 1992. godine stradali u ovom objektu i izvan njega.

Republika Srpska 09.09.2019 | 16:49
Otkriven spomenik poginulim borcima Vojske Srpske
Jedanaest boraca VRS je od strane pripadnika tkz. Armije BiH bilo devet dana opkoljeno u tunelu dugom 97 metara bez hrane, vode i kumunikacije sa svojom jedinicom , a samo čudom i sposobnošću sedam njih je uspjelo da se izvuče i dočepa položaja višegradske brigade VRS.

Žarko Toković iz Rudog koji je tog ratnog dana dobio komandu da sa oklopnim vozilom „čarli“ stigne na Brodar gdje mu je rečeno da ima ranjenih, prvo je kod tunela ugledao izrešetano vozilo hitne pomoći u kome su se nalazila beživotna tijela dva medicinska radnika.Onda smo upali u tunel i tu je počeo pakao. Bili smo devet dana bez hljeba i vode pod stalnom vatrom protivnika, koji su pucali s obje strane tunela a bili su i na njegovom krovu. Bez obzira na beznadežnu situaciju nismo htjeli da se predamo , „ ispričao je Toković dodavši da se jedna grupa spasila plivanjem Limom a druga se provukla pješice kroz neprijateljske položaje.
Otkrivanju i osvještenju spomen-obilježja, koje je obavio sveštenik Rajko Cvjetković, prisustvovao je i Mileta Mićević iz Rudog čiji je otac poginuo u tunelu.

„ Evo prošlo je 27 godina i konačno je boračka organizacija uradila obilježje i ispisala imena stradalih. Ona opominju generacije koje dolaze kako se teško i sa kojim žrtvama stizalo do slobode, „ naveo je Mićević.
„Ako naša generacija ova mjesta zaboravi , istorija će zaboraviti njih, a time i nas koji smo imali obavezu prema njima i njihovim porodicama, „ rekao je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić.

„ Neshvatljivo je da za zločin prema medicinskim radnicima koje su pritekle u pomoć ranjenicima u obilježenom vozilu niko od tih koji su ih ubili mučki i iz zasjede dosad nije odgovarao., rekao je Savić.

Tunel i pakao u njemu preživio je i Mikajlo Šimšić iz sela Staniševca ali on nije imao snage da o tome više govori.o priči jednog od preživjelih iz tunela Slađanu Simiću iz Bosanske Jagodine kasnije je napisan scenario i snimljen igrani film „Lepa sela, lepo gore“.



BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Borac

09.09.2019 15:04

Tuga,ginuli smo da bi Dezerter Dodik ,ubijao sinove boraca, primjer Davida,sin borca republike srpske, Davora,i snsd, MUP,imamo dezertere koji primaju penzije,i ubice koji zavode red ako sirotinja nesto kaze,pola milijuna iseljenih Srba,takva RS neka nestane

ODGOVORITE
Name

re borac

09.09.2019 16:49

Neka nestane tebe. Hebo te i Dodik i dezerteri. Srpska je svetinja. Neće Dodik 100 godina vladati kreteni.

Name

Re Re Borac

09.09.2019 18:57

pa i nece. Vladace dok ne unisti Republiku Srpsku a onda razlaz, on u Rusiju a mi u unitarnu BiH.

Name

ZA RE BORCA

09.09.2019 19:24

MI KOJI STVORIŠMO REPUBLIKU SRPSKU DODIK SA SVOJIM DEZERTERIMA JE RUŠI DOK NE SEMELJE SVE.

Name

re stvaraocu

09.09.2019 19:42

Pa digni se druže. Kako možeš gledati da je neko ruši. Krvlju natopljena. Pokrenimo se svi. Nije Dodik doživotni vladar nego se bira na izborima. Imas li neku alternativu možda

Name

Doboj

10.09.2019 00:43

Pozicijo, opozicijo, svestenici i ostala bagro MAKNITE SE OD GROBOVA TIH CESTITIH LJUDI. imate li trun stida?

ODGOVORITE
Name

Neka im je vječna Slava!

10.09.2019 05:09

ne nasjedajte na komentare koji su provokacija onih koji su nam ovo zlo i činili...

ODGOVORITE
Name

rade

01.11.2019 12:02

Posebno vjecna slava Doktorici i medicinsko sestri iz Rudog

ODGOVORITE