EP: Debakl BiH u Jermeniji, ostavka Prosinečkog!

"Zmajevi" u Jerevanu primili četiri pogotka i praktično izgubili sve šanse da se kroz kvalifikacije domognu plasmana na Evropsko prvenstvo 2020. godine. Katastrofalna igra u odbrani skupo koštala bh. tim.  Dva gola Mhitarjana u velikom slavlju domaćina - 4:2.  Prosinečki nije više selektor BiH! Podneo ostavku posle poraza u Jerevanu! Ostavka Robija: Dao sam sve od sebe, nismo uspjeli. . .  Vidno razočarani selektor BiH, čestitao je Jermenima na zasluženoj pobjedi. "Nažalost, BiH u ovom trenutku više nema šanse za plasman na EP", poručio je popularni Robi, koji je danas posljednji put sjedio na klupi bh. tima.

Fudbal 09.09.2019 | 08:00
EP: Debakl BiH u Jermeniji, ostavka Prosinečkog!
Poslije odličnih 45 minuta, malo ko je mogao očekivati da će reprezentacija BiH u Jerevanu doživjeti pravi debakl od Jermenije.

Imao je tim Roberta Prosinečkog igru, ali i rezultat nakon prvog poluvremena (1:1), ali je u nastavku po ko zna koji put zakazao, katastrolnom igrom u odbrani dopustio rivali da još tri puta zatrese mrežu Ibrahima Šehića i dođe do zasluženog slavlja.

Nakon šest odigranih mečeva, BiH na svom kontu ima samo sedam bodova i jasno je da kroz kvalifikacije neće uspjeti da obezbijedi plasman na EURO 2020. "Zmajevima" ostaje nada da to mogu učiti preko Lige nacija.

JERMENIJA - BIH 4:2 (1:1)
/Mkitarijan 3, 66, Hambartsumjan 77, Lončar 90+5 ag - Džeko 13, Gojak 70/

Sjajno je bh. tim otvorio meč i već u 3. minutu Edin Džeko našao se u sjajnoj prilici, ali kapiten "zmajeva" pogodio je stativu.

Šok je uslijedio odmah u narednom napadu, kada je Henrik Mkitarijan, novi saigrač Džeka u timu Rome, kaznio rivala i lijepim udarcem donio vođstvo svom timu.

Ipak, primljeni pogodak nije poremetio reprezentativce BiH. Nastavili su sa dobrom igrom, pa je izjednačenje uslijedilo već nakon deset minuta.

Ponajbolji igrač BiH u Jerevanu Amer Gojak sjajno je asistirao Džeki, koji rutinski pogađa za 1:1.

U sadržajnom prvom poluvremenu bilo je još prilika na obje strane, ali je egal potrajao sve do odlaska na odmor.

Potpuni pad u igri, ponajviše u fazi odbrane BIH, viđen je u nastavku.

Furioznih 15 minuta odigrali su Jermeni, svim silama krenuli ka golu Šehića i praktično je samo bilo pitanje vremena kada će se ponovo zatresti mreža gostiju.

Ipak, u tom periodu Gojak je imao još jednu sjajnu šansu da šokira domaće, ali nije uspio da pogodi.

A onda je na scenu ponovo stupio sjajni Mkitarijan.

Krilni napadač jermenskog tima u 66. minutu pronašao je rupu u odbrani BiH, te osigurao novu prednost svom timu. Prvi put u karijeri na jednom meču kapiten Jermenije postigao je dva gola za nacionalni tim.

Slavlje domaćih nije dugo trajalo, jer je već u 70. minutu Gojak odličnu partiju krunisao pogotkom i "zmajevima" osigurao novo izjednačenje.

Pitanje je kakav bi ishod meča bio da je u 72. minutu arbitar iz Francuske Benoa Bastijen bolje vidio situaciju iz šesnaesterca Jermenije.

Džeko je bio u prodoru, srušen je, ali je zaradio žuti karton zbog simuliranja, kao i Miralem Pjanić zbog prigovora. Jasno je da je Francuz grubo pogriješio, jer je prekršaj nad kapitenom BiH bio više nego očigledan.

Uslijedio je niz grešaka u odbrani BiH, te nepovezana igra u napadu, što su Jermeni iskoristili i do kraja meča postigli još dva gola.

Sjajni Mkitarijan u 77. minutu ovaj put bio je u ulozi asistenta, a Šehićevu mrežu zatresao je Hovhanes Hambartsumjan, da bi duboko u sudijskoj nadoknadi, kada su "zmajevi" krenuli na sve ili ništa, končanih 4:2 autogolom postavio Stipe Lončar, koji je u igru ušao u 80. minutu, a onda 15 minuta kasnije pogodio svoju mrežu.

JERMENIJA: Ajrapetjan, Harojan, Mkrčan (75. Grigorian), Gazarjan, Barsegjan, Hovhanisjan, Iškanjan, Mkitarjan, Hambartsumjan, Hovsepjan (79. Vardanjan), Adamjan. Selektor: Armen Gjulbudagjants.

BIH: Šehić, Bičakčić, Todorović, Kolašinac, Bešić (80. Lončar), Višća (64. Duljević), Pjanić, Džeko, Cimirot, Gojak, Zukanović. Selektor: Robert Prosinečki.

Prosinečki nije više selektor BiH! Podneo ostavku posle poraza u Jerevanu.

Ode Prosinečki sa klupe Bosne i Hercegovine. Nije časio časa, nije čekao da mu drugi sude ili da ga teraju, hrvatski trener je odmah posle poraza u Jerevanu od Jermenije (4:2) podneo ostavku na mesto selektora Zmajeva.

Bosna je ovim porazom šanse da se plasira na Evropsko prvenstvo svela na minimum, što je pogodilo Prosinečkog, koji je odmah preuzeo krivicu za loše rezultate.

Istina, imaju Zmajevi, isto kao i Srbija, šansu da prođu preko završnog turnira Lige nacija, ali Robi nije želeo da igra na tu kartu.

„Kada sam dolazio, mislio sam da ćemo otići na Evropsko prvenstvo. Nismo uspeli, tako da dajem ostavku i dajem priliku nekom drugom. Naslednik će imati dosta vremena da pripremi ekipu za Ligu nacija. Ja nisam uspeo da odvedem ekipu na EP i više nisam selektor“, rekao je Prosinečki posle utakmice u Jermeniji.

Hrvatski trener priznaje da je bio veliki optimista kada je preuzeo reprezentaciju BiH.

„Nisam uspeo da motivišem reprezentaciju. I sada verujem u to da imamo kvalitet. Gajio sam neverovatan optimizam, dao sam sve što sam mogao. Smatram da smo velika ekipa, ali očigledno je da nešto nije u redu“, podvukao je Prosinečki.

Bosna i Hercegovina neslavno je završila gostovanje u Jerevanu, gdje je u duelu sa domaćom Jermenijom pretrpjela težak poraz 2:4 (1:1), nakon kog je selektor Robert Prosinečki odlučio da podnese ostavku.

"Kada sam dolazio, razmišljao sam u tom pravcu da će BiH sa ovakvim igračkim kadrom otići na Evropsko prvenstvo. Nismo uspjeli u tome. Podnio sam ostavku i dao priliku nekom drugom da u preostale četiri utakmice pripremi tim da kroz Ligu nacija ostvari plasman na EURO", rekao je Prosinečki na pres konferenciji nakon utakmice u Jerevanu.

Prosinečki je potvrdio da u nekoliko posljednjih utakmica ništa nije štimalo, pa čak i u duelu sa autsajderom Lihtenštajnom, uprkos pobjedi od 5:0. Protiv Finske (0:2), te danas Jermenije (2:4), kao da je nestalo "hemije" koja je krasila bh. tim tokom takmičenja u Ligi nacija.

"Gajio sam optimizam, dao sve što sam mogao i tokom Lige nacija pokazali smo da smo velika ekipa. Evidentno je da sada nešto nije u redu, jer tokom posljednjih utakmica ekipu nisam mogao spremiti i motivisati. Mislili smo da je sve to slučajnost i da su u pitanju utakmice koje jednostavno dođu, ali sada smo izgubili šansu za odlazak na EP, tako da sam donio odluku da odem", poručio je sad već bivši selektor BiH, koji je na klupi "zmajeva" sjedio od januara prošle godine.

Jermeni su bili znatno motivisaniji u današnjem susretu, te iskoristili indisponiranost u odbrani rivala, a dominirao je kapiten domaćih Henrik Mkitarijan, koji je postigao dva gola, te upisao asistenciju.

Golove za bh. tim postigli su Edin Džeko (koji je pogodio i stativu) i Amer Gojak, ali teško da će se neko sjećati ta dva pogotka, s obzirom da je doživljen ubjedljiv neuspjeh.

"Treba čestitati Jermeniji. Koliko god da smo mi htjeli pobjedu, dali dva gola, imali još neke šanse, moramo reći da je rival zasluženo slavio 4:2. Opet nismo bili na našem nivou. Možda jesmo u fazi napada, gdje smo imali prilike, pa možda i taj nedosuđeni penal, koji je u ovom trenutku nevažan. Nažalost, BiH u ovom trenutku više nema šanse za plasman na Evropsko prvenstvo. Ostaje nam Liga nacija, pa vidjećemo šta će biti dalje", rekao je vidno razočarano selektor "zmajeva" odmah po završetku meča, nakon čega je odlučio da ode s klupe "zmajeva".

BiH do kraja kvalifikacija za EURO 2020 očekuju dueli sa Finskom i Italijom kod kuće, te Grčkom i Lihtenštajnom u gostima, ali već sada je jasno da sa samo sedam osvojenih bodova iz šest mečeva, izabranici Prosinečkog teško da mogu računati na plasman na jednu od prve dvije pozicije, koje vode na prvenstvo Starog kontinenta.

Ostaje nada da će BiH kroz baraž u Ligi nacija pokušati da se nađe među 24 najbolje evropske selekcije, koje će naredne godine na 16. prvenstvu Evrope, po prvi put u 12 različitih zemalja.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar