Odbranile titulu: Srbija je ponovo šampion Evrope!

Odbojkašice Srbije odbranile titulu šampiona Evrope! Odbojkašice Srbije su odbranile titulu na Evropskom prvenstvu pobedivši Tursku sa 3-2 u setovima.  Pred 10. 400 navijača u Ankari, neponovljiva ekipa selektora Terzića u četvrtom uzastopnom velikom finalu savladala je Tursku i odbranila titulu prvaka Evrope. Evropsko, svetsko, pa evropsko zlato. Sledi Tokio 2020. Bravo, devojke! ZLATNE DEVOJKE ČELIČNIH ŽIVACA!!! Srpske odbojkašice su opet šampionke Evrope posle drame u pet setova!

Ostali sportovi 09.09.2019 | 01:08
Odbranile titulu: Srbija je ponovo šampion Evrope!
Srpkinje su do pobede došle u prepunoj dvorani u Ankari, po setovima 21:25, 25:21, 25:21, 22:25, 15:13.

Izabranice Zorana Terzića su nastavile da pružaju nestvarno dobre rezultate, pa odbranile tron Evrope nakon što su prošle godine postale prvakinje sveta.

Naše odbojkašice su uspele da osvoje zlatnu medalju sa svih devet pobeda na prvenstvu, pobedivši Tursku drugi put posle trijumfa u grupnoj fazi.

Ovo je bila treća zlatna medalja za Srbiju na EP u istoriji, ujedno treća u poslednjih pet prvenstava (osvojeno zlato 2011) na kojima im je najgori plasman bio četvrto mesto.

Zanimljivo je da je Srbija u svakom setu počinjala jako dobro, ali se Turska nije predavala. Domaćice su stizale prednost Srbije maltene u svakom setu, ali na kraju je šampion sveta pokazao ko je i šta je - istini za volju dosta na dosta teži način nego što je trebalo da bude.

Prva je osvojena u Beogradu posle pet setova i "kambeka" u debitantskom finalu sa Nemicama.

Druga je ugrabljena pre dve godine u Bakuu fantastičnom igrom protiv Holanđanki, kojima je ostavljen set.

Za treću, bilo je potrebno nešto više!

Neponovljiva generacija odbojkašica Srbije odbranila je titulu prvaka kontinenta pobedom nad Turskom u prestonici te zemlje, pred 10.400 bučnih navijača u krcatoj dvorani u Ankari, iz koje će se u Beograd vratiti nove-stare šampionke Evrope i sveta.

Posle osam vezanih pobeda na turniru i četiri prepuštena seta rivalkama, naše gracije morale su ove nedelje uveče u peti set, a tamo je Bjanka Buša izvela minijaturu za sva vremena i serijom od pet poena na svoj servis vratila "grogiranu" ekipu u meč...

...pardon, na pobedničko postolje: Srbija - Turska 21:25, 25:21, 25:21, 22:25, 15:13!

2016 / Olimpijske igre / Rio / Kina 1:3
2017 / Evropsko prvenstvo / Baku / Holandija 3:1
2018 / Svetsko prvenstvo / Tokio / Italija 3:2
2019 / Evropsko prvensto / Ankara / Turska 3:2

Nove-stare šampionke evrope su: Bjanka Buša, Katarina Lazović, Mina Popović, Slađana Mirković, Brankica Mihajlović, Maja Ognjenović, Stefana Veljković, Teodora Pušić, Ana Bjelica, Maja Aleksić, Silvija Popović, Tijana Bošković, Bojana Milenković i Jelena Blagojević.

Selektor: Zoran Terzić!

Ovaj 54-godišnji Beograđanin postavljen je za selektora ženske odbojkaške reprezentacije 2002. godine i "iz prve" odveo tadašnju SR Jugoslaviju na Evropsko prvenstvo posle 12 godina odsustva našeg tima.

To je bila samo najava onoga što će uslediti: olimpijsko srebro, svetsko zlato i bronza, tri evropska zlata, srebro i bronza, uz još devet medalja sa međunarodnih takmičenja.

Maestro!

MVP? Zna se...Tijana Bošković treće uzastopno zlato našeg tima obeležila je trećim uzastopnim usponom na mesto najkorisnije igračice turnira - Evropsko u Azerbejdžanu i Gruziji, Svetsko u Japanu, Evropsko u Turskoj imaju istu MVP odbojkašicu, 22-godišnjakinju iz Bileće.

Još jedna godina, još jedna titula, još jedno zlato! Ovim devojkama su pobede i titule upisane u DNK. Treće zlato za tri godine! Posle drame u pet setova kada je izgledalo da su izgubljene u grotlu 14.000 turskih navijača. Ali ove naše devojke su stvarno nešto posebno. Nepobedive su! Kakvi su to živci, kakvo je to srce...

Srpske odbojkašice nastavljaju da pišu istoriju, ne samo našeg, već i svetskog sporta. Kao jedna od najboljih generacija u istoriji odbojke, izabranice Zorana Terzića su odbranile titulu evropskog šampiona čudesnom pobedom nad Turskom u Ankari 3:2 (21:25, 25:21, 25:21, 22.25, 15:13)

Sa devet pobeda u devet mečeva uz fantastičan set-količnik 27:6, Srbija je protutnjala Evropskim prvenstvom u Turskoj i oktila se trećom titulom kontinentalnog prvaka u istoriji. Retko koja generacija u istoriji odbojke je u ovako dominantnom stilu osvojila titulu.

Ni podrška skoro 14.000 navijača, ni genijalni stručnjak Đovani Guideti, ni silan motiv domaćina da dođe do prvog odbojkaškog zlata u istoriji, ni igra na sve ili ništa u petom setu, nisu mogli ništa protiv generacije srpskih Nepobedivih.

Pobednički mentalitet, napadačka sila, raznovrsnost u igri… Sve su to kvaliteti za koje danas niko u svetu odbojke nema odgovor. I stvari koje čine odbojkašice Srbije onim što jesu - suverenim vladarkama Evrope i planete. Ali pre svih šampionski mentalitet kada se čini da plešu po ivici poraza.

Iako Turska ne spada u onaj najuži krug najboljih ekipa sveta, danas bi mnoge odbojkaške sile pale pred fanatično motivisanim Turkinjama. Ne, i Srbija. Ove devojke su pobeđivale i u većim utakmicama, mada ova u paklu Ankare ima posebnu slast.

Neverobatno je šta su sve danas pregurale srpske odbojkašice. Dovoljno je samo premotati film na peti seti. Vodila je Turska 9:6, a onda je na servis došla Bjanka Buša i rolom za pamćenje udahnula život Srbiji. Fenomenalnim servisima Buše, Srbija je preokrenula na 11:9. I opet nije bio kraj. Turska je povela 12:11, ali su zaltne devojke čeličnih živaca okrenule na 14:12, a na drugoj meč lopti nas je i srećća pogledala kada se turska odbojkašica upecala i sve je bilo gotovo.

A nije delovalo da će biti baš ovakva drama...

Tijana Bošković je smečom po bloku otvorila utakmicu, Maja Ognjenović je skuvala za 4:2 i smanjivanje decibela u Ankari, Brankica je servis bombom podigla na 6:3, pogodila je i Bjanka Buša… Razigrana je bila cela ekipa Srbije od početka, a kada je još proradio blok Mine Popović izgledalo je idealno.

Međutim, temp {eramentni lisac Đovani Guideti je skakao pored terena, nije dozvoljavao svojoj ekipe da padne, motisivisao je svoje igračice i tražio je rupu u igri Srbije. Našao ju je na prijemu i na krilima podrške sa tribina je Turska serijom od 5:0 stigla od 19:14. Bila je Srbija u skoro bezizlaznoj situaciji kada je Maja Ognjenović došla na servis i konačno poremetila prijem Turske. Imala je naša reprezentacija tri napada za prilazak na „minus jedan“ (20:22), ali ih nije iskoristila i otišla je poslednja šansa za osvajanje seta.

Usijala se hala u Ankari i na svu sreću se pojavila Tijana Bošković da je ohladi. Serijom njenih servisa (jedan as) i sjanih napada je Srbija došla do 5:1 na početku drugog seta. Potom je palicu preuzela Brankica Mihajlović i Srbija sprečila novi povratak Turkinja u set. Konačno se razigrala i Stefana Veljković i Srbija je stekla veliku prednost (14:8). Novom serijom na servise Tijane Bošković (opet as), Srbija je došla do 21:14 i prelomila set iako su Turkinje zapretile u finišu.

Odlilno je Srbija otvorila i treći set. Tijana Bošković je isporučivala svoje porcije poena, počele su i Turkinje da greše i bilo je spokojnih 9:4. Zarazni osemh Stefane Veljković je sve govorio. Srbija se oslobodila pritiska i igrala svoju igru. A kad je tako, onda ni fanatična odbrana Turske ne pomaže. Iako su Turkinje stigle do izjednačenja (15:15), sve je zavisilo isključivo i samo od srpske igre i atomskog napada. A kada on radi kako treba, tu nikakva odbrana ne pomaže. U finišu je fantastičnu rolu odigrala Mina Popović i blokom i smečom donela Srbiju vođstvo u setovima.

Probao je sve Guideti, bacio sve karte u vatru i probao sa supertalentovanom Karakurt kao poslednjim adutom. Fenomenalni blokovi naših devojaka su su pravili razliku na početku četvrtog seta (8:5). Turska je od 9:12, došla do 13:12. Tijana Bošković je pogodila neke mnogo bitne poena vođstvo 18:15. Turska nije odustajala, i preokrenula je 19:18. Igralo se poen za poen, a onda je Turska napravila seriju 5:1 i izjednačila u setovima.

Izgledalo je u petom setu da je Guideti uspeo da nad nadmudri, da je zaustavio Tijanu i Brankicu, ali je pojavila se tihi heroj Bjanka Buša. Srbija je još jednom pokazala da je tim koji svoje zlatne godine piše timskom igrom i zajedništvom kakvo nema niko drugi na svetu.

Sa 23 osvojena poena, Tijana Bošković je bila najefikasnija u timu Srbije iako je bila na 35 odsto u napadu što su procenti ispod njenih standarda. Brankica Mihajllović je osvojila 22, Mina Popović 11, Bjanka Buša sedam...

Srpkinje su povele na početku meča i igrali bolje, ali se njihova prednost brzo istopila.

Turska je pravo niotkuda došla do 20:15, a Srbiji do kraja seta nisu pomogli fenomenalni servisi Maje Ognjenović, pa je domaćin iznenađujuće poveo sa 1-0.

Naše odbojkašice su dobro počele drugi set, a odlično je igrala Brankica Mihajlović. Primačica servisa reprezentacije Srbije je igrala odlično i u odbrani i u napadu i praktično sama pravila prednost na terenu.

Srbjia je lako došla do prednosti od 20:14, ali se prednost veoma brzo istopila. Boškovićeva je u par navrata bila zaustavljena, pa su se Turkinje približile na 23:21.

Ipak, na veliko razočaranje publike u Ankari, Srbija je vezala dva poena i izjednačila na 1-1.

Selektor Turske Đovani Gvideti sjajno je postavio odbranu za Tijanu Bošković, najbolju odbojkašicu sveta, ali je to otvorilo prostora za njene saigračice.

Dobro je u odbrani igrala Bianka Buša, Srbjia je povela u 3. setu, ali je Turska ponovo nadoknadila rezultatski minus i izjednačila na 15:15.

Ušlo se u novu dramu, Srbija je imala 20:18, ali su Turkinje napravile prelaz, a onda je to kaznila Stefana Veljković prvim asom posle kojeg je olakšala Srbiju da povede sa 2-1.

I četvrti set nije doneo ništa drugačije od prethodna tri - Srbija je povela i igrala bolje, ali Turkinje je nosila fenomenalna publika u Ankari.

Posle sekvence tokom koje je Maja Ognjenović kapitenski odradila posao i donela prednost Srbiji, Turkinje su preokrenule odličnom rolom Ebrar Karakurt.

Mlada Karakurt je bila poprilično tiha do tog trenutka, ali je preuzela stvar u svoje ruke i u Mirjam Boz uspela da donese veliki preokret i peti set svojoj ekipi.

Bianka Buša bila je fantastična i odservirala dva asa kojima je Srbjia povela sa 21:19, ali je do kraja seta osvojila samo jedan poen - ključ je bio fenomenalno zatvaranje Tijane Bošković od strane domaćina.

Odličnu igru iz prethodno seta Turkinje su prenele u peti. Prijem Srbije je bio katastrofalan na početku odlučujućeg dela igre i veoma brzo je bilo 5:2 za Tursku.

Uz nekoliko sumnjivih odluka Srbije, podršku publike i svoju dobru igru Turska je došla do velikih 9:6. Ali, onda...

Onda ulazi Bianka Buša, devojka koja je definisala frazu "hladan kao špricer". Buša je odservirala nekoliko fenomenalnih lopti i maltene sama donela seriju od 5:0 za preokret i vođstvo od 11:9.

Ipak, tu nije bilo kraja drami - Turkinje su iskoristile grešku Buše i povele sa 12:11.

Terzić je zatražio tajm-aut, objasnio svojim izabranicama "šta i kako", što se moglo odmah videti. Blok je doneo novu prednost Srbiji, a onda je Brankica iskusno plasirala loptu i donela dve meč lopte.

Prvu Srpkinje nisu iskoristile, ali su se kod druge odbojkašice Turske upecale - i to je bio kraj.

Odbojkašice Srbije su prvakinje Evrope. Opet.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar