Najava: Šansa koju Rafa ne smije da ispusti!

Nadal ima priliku da osvajanjem US opena priđe Federeru na jednu titulu, ali pitaće se nešto i Danil Medvedev (22. 05).

Tenis 08.09.2019 | 14:01
Najava: Šansa koju Rafa ne smije da ispusti!
Većina je očekivala Novaka Đokovića, ako ne i Rodžera Federera u finalu US opena, ali će Rafael Nadal i Danil Medvedev svakako da nam pruže spektakl. Španac će da odmeri snage sa prvim "Next gen" teniserom koji je uspeo da dogura do finala jednog Grend slema. Ako je suditi po poslednjih nekoliko turnira, do finalnog meča US opena stigla su dvojica igrača koji se trenutno nalaze u najboljoj formi. To su pokazali tokom celog trajanja turnira u Njujorku, a u polufinalnim mečevima su savladali svoje protivnike bez izgubljenog seta.

Rafaelu Nadalu je ovaj US open šansa koju ne sme da ispusti, ako želi da se i on porve za titulu najvećeg u istoriji sporta. Federer i Đoković su ispali, a Rafa ne može da dobije trku za najveći broj Grend slem titula samo trijumfima na Rolan Garosu. Španac bi dakle mogao do 19. velike titule čime bi se primakao na samo jednu zaostatka za Federerom. Ali, Švajcarac je pet godina stariji, a Srbin godinu mlađi i pride mnogo svestraniji teniser, pa se čini da će on sasvim sigurno značajno popraviti dosadašnji učinak od 16 Grend slem titula.

Nadal je stigao do svog 5. finala na US openu, a od prethodna četiri finala koja je igrao samo jednom je bio poražen i to 2011. godine od strane Đokovića. Poslednji trofej na ovom turniru Rafa je uzeo 2017. godine kada je u finalu savladao Kevina Andersona. Prošlogodišnji nastup na poslednjem Grend slem turniru u sezoni okončao je u polufinalu u kojem je bolji od njega bio Del Potro.

Što se tiče samog polufinalnog meča, Nadal je imao relativno lagan posao, s obzirom na to da se susreo sa mladim Mateom Beretinijem. Italijan je ozbiljniji otpor pružio samo u prvom setu u kojem je igrao taj-brejk. Zanimljiv detalj je to da je Beretini u taj-brejku prvog seta imao prednost od 4:0, a kada takvu prednost nije uspeo da iskoristi, poraz je bio neminovan.

Medvedevu je trebalo dva sata i 40 minuta igre da u polufinalnom meču savlada Grigora Dimitrova. Znamo da je Bugarin u poslednje vreme bio u dosta slaboj formi, pa je sam plasman u polufinale predstavljao iznenađenje. Za veliko iznenađenje smatra se i njegov četvrtfinalni trijumf nad Federerom i to nakon što je dva puta imao rezultatski zaostatak.

Medvedev iza sebe ima nekoliko dobro odigranih turnira, pa je prikazana igra i ostvareni rezultat na US openu potpuno očekivan. Istina, u ovom delu žreba se očekivao Novak ili Rodžer, ali prkosni Danil je taj koji bi iz drugog plana mogao do samog kraja. Statistički gledano, Rus je bio bolji od Dimitrova u gotovo svim parametrima. Zabrinjavajući je jedino procent ubačenog prvog servisa koji je bio samo 47 odsto.

Nadal i Medvedev su jedini dosadašnji meč odigrali na nedavno završenom Mastersu u Montrealu. Tada je Nadal slavio ubedljivo sa 6:0 i 6:3.

US OPEN, FINALE

Nedelja

22.05: Rafael Nadal - Danil Medvedev 

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar