I šta sad?

Ako ništa drugo, makar smo posle Portugalije ostali pošteđeni besmislenih priča kako ništa još nije gotovo, kako treba igrati dok ima teorije. Svesni su i igrači i selektor da je za Orlove ova borba izgubljena. . .

Fudbal 08.09.2019 | 17:30
I šta sad?
Ovakav krah nisu očekivali ni najgori pesimisti. Na pola kvalifikacione trke za Evropsko prvenstvo, Srbija je već istakla belu zastavu i izgubila realne šanse da tim putem prođe do šampionata kontinenta. Na kojem je nema 19 godina.

Posle petarde u Ukrajini (5:0), samo tri meseca kasnije, Orlovi su doživeli debakl i kod kuće od Portugalije (2:4). U dve utakmice od dva najveća rivala za prva dva mesta, srpska reprezentacija je primila devet golova. Tako se ne može na veliko takmičenje...

Ako ništa drugo, makar smo posle Portugalije ostali pošteđeni besmislenih priča kako ništa još nije gotovo, kako treba igrati dok ima teorije. Svesni su i igrači i selektor da je za Orlove ova borba izgubljena.

U samo četiri utakmice kvalifikacija promenila je Srbija dvojicu selektora, brdo igrača, nekoliko formacija i početnih postava na terenu. Rekli bismo - malo se zalutalo. Račun koji je stigao za to je zastrašujući. Umesto da napreduje, državni tim je od izdanja na Mundijalu pre godinu dana nazadovao i danas deluje daleko lošije nego u Rusiji.

I, šta sad? Ostale su još četiri utakmice do kraja kvalifikacija i bogu hvala, ostao je taj džoker u vidu završnog turnira Lige nacije C, sa kojeg će jedna reprezentacija otići na Evropsko prvenstvo. I Srbija je jedan od ta četiri kandidata.

Selektor Ljubiša Tumbaković, koji zaista nije imao vremena da bilo šta ozbiljnije uradi sa igrom Srbije za tih pet radnih dana, najbolje bi bilo da preostale utakmice u kvalifikacijama gleda kao - pripremne. Orlovi moraju da se okrenu završnom turniru Lige nacija i utakmici sa Norveškom. Potpuno je nebitno da li će se tekuće kvalifikacije završiti na trećem ili četvrtom mestu u grupi, te preostale mečeve valja iskoristiti da se iskristališe sistem igre i sastav za ono što je od subote uveče postalo daleko važnije - Ligu nacija.

Taj meč sa Norvežanima, a onda i finalni, sa Škotskom ili Finskom (ili Bugarskom, ako Finska prođe kroz kvalifikacije) igraće se tek u martu. Ima gotovo šest meseci da se nešto od reprezentacije Srbije napravi za to vreme, da se posloži, da  dobijemo jasne konture igre, ideju kako da guramo loptu, još više kako da se branimo, jer odbrana je postala kritični deo tima, kao i tih početnih 11 na terenu.

Računali smo da će se ceo taj proces obaviti tokom ligaškog dela Lige nacija, koja je trebalo da posluži za uigravanje i selektiranje tima za kvalifikacije, a evo sada ispada obrnuto, pošto su Ukrajina i Portugalija razbili tu teoriju u paramparčad.

Predstojeće Evropsko prvenstvo igraće 24 reprezentacije. Srbija je prvi put imala dve šanse da izbori plasman na takmičenje na kojem nije bila još od 2000. godine, kada se zvala Jugoslavija, a Savo Milošević bio najbolji strelac turnira. Prva meč lopta nije iskorišćena, bilo bi tragično i porazno da se ne iskoristi ni druga.

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sova

08.09.2019 15:46

Pa ko je glavni u FSS dobro I postoje Taj Kokeza je tu samo zahvaljujuci jaranskim odnosima Vucica I Dodika Dokle gurati glavu u pijesak Sve SU upropastili Narod taking hoce

ODGOVORITE
Name

Milutin

08.09.2019 16:50

Tražili ste selektora dobili ste ga. Tumbaković je najgori selektor fudbalske reprezentacije Srbije do sada. Jedina njegova referenca je što je odbio da vodi reprezentaciju CG protiv Kosova.

ODGOVORITE
Name

Novi

08.09.2019 19:19

FsS i novi trener !

ODGOVORITE