Kako Srbija može do EURO-a 2020. godine...?

Srbija ide u Luksemburg i razmišlja o Norveškoj! Tačno na pola puta za EURO 2020, Srbija se okreće Ligi nacija i baražu u kom će se, sasvim izvesno, sastati sa Norveškom u gostima.

Fudbal 08.09.2019 | 15:36
Kako Srbija može do EURO-a 2020. godine...?
Grupa B

Ukrajina / 4-1-0 / 11:1 / 13
Portugal / 1-2-0 / 5:3 / 5
Luksemburg / 1-1-2 / 4:5 / 4
Srbija / 1-1-2 / 7:11 / 4
Litvanija / 0-1-3 / 3:10 / 1

Pogled na tabelu Grupe B kvalifikacija za EURO 2020 jasno upućuje na to da će se reprezentacija Srbije teško naći među dve prvoplasirane ekipe, čime bi izborila direktan plasman na turnir najboljih kontinentalnih selekcija.

Na polovini puta, posle odigrane četiri od osam utakmica, novi selektor Ljubiša Tumbaković i njegovi ponovo okupljeni "orlovi" polako mogu da razmišljaju o baražu i šansi da se na "mala vrata" nađu među učesnicima Evropskog prvenstva, koju su zaslužili prošle jeseni osvajanjem prvog mesta u premijernom izdanju UEFA lige nacija.

Da će po svemu sudeći morati dužim putem ka završnici, svesni su i naši reprezentativci, koji su porazom od Portugala (2:4) dospeli u nezgodnu poziciju.

"Naše šanse da se plasiramo na Evropsko prvenstvo kroz ove kvalifikacije svedene su na minimum. Igraćemo do samog kraja pa šta bude... Nisam razočaran jer smo dali smo svoj maksimum u ovom trenutku protiv jedne strašne ekipe. Da vam ne govorim o imenima, i sami znate ko sve igra za njihovu reprezentaciju. Možda samo da nismo primili i četvrti gol", izjavio je Nemanja Matić posle utakmice na "Marakani", u kojoj su gosti demonstrirali silu nad našim fudbalerima

"Pokušavali smo da se vratimo u meč. Određene stvari koje smo radili na treninzima dobro smo radili na utakmicami. Bila je velika želja kod svih igrača i stručnog štaba da napravimo dobar rezultat zbog nas i svih ljudi koji su došli da nas podrže. Ostaje taj žal za rezultatom, ostavili smo srce na terenu", konstatovao je Nikola Milenković, strelac prvog gola za našu selekciju (za 1:2), ali i učesnik sudara sa golmanom Dmitrovićem, posle kog su Portugalci poveli u 41. minutu.

"Krenuli smo da izbacimo loptu, desio se odbitak koji su iskoristili, to se dešava u fudbalu", pokušao je mladi defanzivac da objasni šta se dogodilo u toj situaciji.

Raspored "orlova"

10/09 Luksemburg – Srbija
14/10 Litvanija – Srbija
14/11 Srbija – Luksemburg
17/11 Srbija – Ukrajina

Raspored ne deluje težak, međutim, "orlovi" će pored svojih rezultata zavisiti i od učinka Portugala i Ukrajine.

Evropske prvake očekuju dvomeči sa Luksemburgom i Litvanijom, kao i gostovanje u Ukrajini, dok vodeći tim grupe pored dolaska Portugala ima i Litvaniju kod kuće, а gostuje u Srbiji.

"Imamo još utakmica u kvalifikacijama da se što bolje uigramo, pa da se spremamo za baraž. Imamo vremena da vidimo kako Luksemburg igra i da odigramo što je bolje moguće", rekao je Aleksandar Mitrović.

kriterijum za određivanje plasmana u grupi

a) osvojeni bodovi u međusobnim mečevima;
b) gol-razlika u međusobnim mečevima;
c) postignuti golovi u međusobnim mečevina;
d) postignuti golovi na strani u međusobnim mečevima;
e) ukupna gol-razlika u grupi;
d) …

KAKO NA EURO 2020 KROZ UEFA LIGU NACIJA: PREKO NORVEŠKE!

Iako je poraz od Portugala ubedljiv, Nemanja Matić ne misli da se ekipa obrukala.

"Svako je dao svoj maksimum u ovom trenutku. Čistog obraza smo napustili teren. Mislim da je Portugal zasluženo pobedio. Iskoristili su individualni kvalitet koji imaju, iskustvo i brzinu. Postigli su četiri gola, što nije lako. Oni su to učinili i demonstrirali su zašto su osvojili poslednje Evropsko prvenstvo", ocenio je vezista naše reprezentacije.

Realnost je da će "orlovi" igrati baraž C lige ULN, a to znači da će se za odlazak na EURO boriti sa Škotskom, Norveškom i, pošto je Finska blizu direktnog plasmana kroz tekuće kvalifikacije, Bugarskom ili Izraelom.

Baraž će biti odigran po plej-of sistemu, polufinale i finale, s tim da će se igrati samo jedna utakmica na stadionu bolje rangiranih timova, a to su u ovom trenutku Škotska i Norveška.

baraž ULN

(1) Škotska - (4) Bugarska

(2) Norveška - (3) Srbija

*napomena: da je danas kraj kvalifikacija

Žreba nema, već će tim sa najboljim učinkom u C ligi, a to je Škotska, za rivala imati četvrtog najboljeg pobednika grupe, a to je Finska. Ukoliko Finci odu direktno na EURO kroz kvalifikacije, njihovo mesto zauzeće Bugarska.

Norveška, koja je grupu osvojila sa isto bodova kao Škotska, ali lošijom gol-razlikom, imaće status drugog nosioca i za rivala dobiti treći najbolji tim C lige ULN, a to je Srbija koja je grupu osvojila sa bodom manje od Škota i Norvežana, ali sa dva boda više od Finske.

To znači da će na žrebu 22. novembra biti određen samo domaćin finalne utakmice. Baraž će biti odigran od 26. do 31. marta.

Pa, "orlovi", neka je srećno...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Samo

09.09.2019 13:54

sa pobjedama nova ekipa, novi trener i novi FsS. To je to za Srbiju !

ODGOVORITE
Name

Samo

09.09.2019 13:54

sa pobjedama nova ekipa, novi trener i novi FsS. To je to za Srbiju !

ODGOVORITE