EP: Srbija i Turska u Ankari za evropsku krunu!

Turska na krilima sjajne publike do finala i duela sa Srbijom! Ženska odbojkaška reprezentacija Turske plasirala se u finale Evrovoleja, pobedivši posle četiri seta reprezentaciju Poljske – 25:17, 25:16, 14:25, 25:18.  Turska pobedila Poljsku i izborila meč sa Srbijom za zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za odbojkašice.  Srbiju čeka 12. 000 protivnika u borbi za zlato!

Ostali sportovi 07.09.2019 | 22:59
EP: Srbija i Turska u Ankari za evropsku krunu!
Turska će u velikom finalu igrati protiv aktuelnih šampiona – selekcije Srbije – koja je ubedljivo pobedila Italiju.

Borba za titulu na programu je u nedelju od 18.30.

Najefikasnija u pobedničkom sastavu bila je Eda Erdem sa 18 poena, dok je Baladin dodala 17. Poljsku je predvodila Smaržek sa 17, kao i Stisjak sa 12 poena.

Činilo se da će Turska brzo ostvariti pobedu, pošto je prva dva seta dobila za manje od sat vremena. "Letele" su po terenu domaće odbojkašice, sve su stizale i Poljska nije imala odgovor na takvu igru.

Međutim, u trećem setu desilo se veliko opuštanje kod Turske i Poljakinje su to znale kako da iskoriste. Rezultatom 25:14 dobijaju ovaj period igre i jasno stavljaju do znanja protivniku da se neće lako predati.

Na početku četvrtog perioda igre gledali smo veliku borbu, ekipe su se smenjivalu u prednosti i sve je vodilo ka neizvesnoj završnici. Ali, to se nije desilo. Sredinom seta Turska pravi ključnu razliku, briljirale su Karakurt i Baladin, i potom dolazi do pobede.

Srbija je bila bolja u prvoj fazi takmičenja (3:1), ali sada je pred izabranicama Zorana Terzića nova i potpuno drugačija utakmica, protiv reprezentacije koja igra na krilima neverovatne publike.

Najbolje odbojkašice Srbije će posle pobede nad Italijom (3:1), u nedelju od 18.30, pred 10.000 domaćih navijača, braniti zlato protiv Turske.

U vreloj prestoničkoj atmosferi domaće odbojkašice pobedile su Poljsku 3:1 i izborile finale.

Delovalo je da će Turkinje lako i ubedljivo eliminisati Poljakinje, ali je finale obezbeđeno posle četiri seta: 25:17, 25:16, 14:25 i 25:18.

Turska će drugi put u svojoj istoriji igrati u finalu Evropskog prvenstva. Prvi put se to dogodilo pre 16 godina, kada je takođe kao domaćini šampionata stigla do finala, ali je poražena od Poljske. Na tom prvenstvu Srbija nije ni učestvovala.

U Beogradu 2011. Turska je zauzela treće mesto, a na toj poziciji je okončala šampionat Starog kontinenta i pre dve godine, kada su Srpkinje uzele drugo zlato.

Srpske odbojkašice će u borbi za odbranu evropskog zlata sutra u finalu kontinentalnog prvenstva igrati protiv domaćina Turske od 18.30 časova.

To je epilog današnjih polufinalnih mečeva. Posle pobede Srbije nad Italijom, i domaća selekcija je uspela da se plasira u finale. Turkinje su u frenetičnoj atmosferi pred 12.000 gledalaca u Ankari savladale Poljsku 3:1 (25:17, 25:16, 14:25, 25:18) i zakazale okršaj za zlato sa Srbijom.

Očekivano, Turska je opravdala ulogu favorita i iskoristila prednost domaćeg terena ali i prednost u kvalitetu. Za Poljsku je i plasman u polufinale bio ogroman uspeh.

U paklenoj atomsferi, nošene gromoglasnom podrškom publike, Turkinje su lako osvojile prva dva seta. U prvom je blistala bloker Akman Kubra sa čak četiri as servisa, u drugom su proradile Hande Baladin i Merjem Boz. Poljska je u trećem setu pokazala da nije zalutala u polufinale Evropskog prvenstva i ubedljivom igrom na krilima Malvine Smažek deklasirala Tursku i ohladila atmosferu u Ankari. Držale su se Poljakinje do sredine četvrtog seta, a onda je Turska prelomila pitanje pobednika zahvaljujući supertalentovanoj Ebrar Karakurt.

Eda Erden sa 19 osvojenih poena i i Hande Baladin sa 16 su bile najefikasnije u pobedničkom timu, dok se Marvina Smažek sa 18 poena istakla u timu Poljske.

Turska će drugi put u istoriji igrati u finalu EP. Prvo i jedino finale do sada je izgubila od Poljske pre 16 godina. I tada je bila domaćin prvenstva. Pa neka se tradicija nastavi i sutra protiv Srbije...

Još jednom, veliko finale između Turske i Srbije igra se u nedelju od 18.30.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar