Stvoriti uslove za veću saradnju privrednika

"Svojevremeno su Banjaluka i Niš imali posebnu saradnju preko industrijskih giganata kao što su bili Mašinska i Elektronska industrija Niš i `Rudi Čajavec` Banjaluka i kompatibilnost privrede bila je na zavidnom nivou. Očekujemo da se ti odnosi zanove", rekao je Čubrilović.

Republika Srpska 07.09.2019 | 18:58
Stvoriti uslove za veću saradnju privrednika
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da rukovodstva Srbije i Srpske treba da stvore uslove za bliže kontakte privrednika, koji će sami definisati put kojim najbrže i najbolje mogu konkretizovati saradnju.

"Nadam se da je dovoljno zakonskog okvira da nesmetano možemo raditi na tom polju", rekao je Čubrilović Srni nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine grada Niša Radom Rajkovićem i pomoćnikom gradonačelnika Jelenom Mitrovski.

On kaže da je na sastanku u Gradskoj kući u Nišu, koji je organizovan u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", fokus bio na saradnji Republike Srpske i Srbije u svim oblastima.

"Svojevremeno su Banjaluka i Niš imali posebnu saradnju preko industrijskih giganata kao što su bili Mašinska i Elektronska industrija Niš i `Rudi Čajavec` Banjaluka i kompatibilnost privrede bila je na zavidnom nivou. Očekujemo da se ti odnosi zanove", rekao je Čubrilović.

On je istakao da je privredna saradnja osnov razvoja društva, te da se očekuje mnogo od pojedinačnih susreta privrednika u okviru privrednih komora i preduzeća.

Čubrilović kaže da su se na sastanku saglasili da Srpska pravoslavna crkva pokazuje kako se može ostati jedinstven na jednom duhovnom prostoru i poručio da je to put na koji način se i u realnom životu može komunicirati.

(Srna)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Milojko

07.09.2019 17:40

Vjerovatno mu niko nije rekao da nema više ,,ČAJEVCA,,...

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

07.09.2019 17:53

Veliki dio programa "Rudi Čajaveca, a pogotovo iz oblasti namjenske proizvodnje, moguće je brzo revitalizovati. Međutim vas iz vlasti to ne interesujeti, jer od toga ne bi imali direktnu ličnu korist. Vi ste u vlasti zbog lične koristi, a ne zbog Republike Srpske u koju se kletete i naroda. Mora da znate da još uvjek postoje ljudi koji znaju kako se razvijaju novi proizvodi, nove tehnologije i kome sve to može da se proda, ali za to nemaju podršku od vlasti.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

07.09.2019 18:25

Najbolje da Centrala bude u Beogradu na vodi, a?

ODGOVORITE
Name

Nevenka

08.09.2019 17:37

To bih mu bilo k ,o kec na desetku..

Name

Direkt

07.09.2019 19:11

Povecajte subvencije, ukinite porez na plate i smanjite birokratiju za pocetak.

ODGOVORITE
Name

Ratko

07.09.2019 19:56

Svojevremeno sam poslovno bio i u masinskoj i u EI Nis. To su bili giganti. Danas, cak i da rade kao "onda" ne znam ko bi im bio partner s ove strane Drine. S "ove strane" samo gledaju kako da te reketiraju, da ti stave klip u tockove. Jelsingrad bi bio idealna destinacija (posto Cajevec vise ne postoji) , ali kakooooo????

ODGOVORITE
Name

Direkt

07.09.2019 23:08

Cubrilovicu, Cajavec je propao jos prije 20 godina. Od silne proizvodnje televizora, ves masina, radio aparata i cega sve ne, ostala je samo proizvodnja signalnih uredjaja u Laktasima, kao i proizvodnja fiskalnih printera i elektricnih brojila u Banja Luci, tako da elektronska industrija u RS i BiH je svedena na proizvodnju elektronike za auto-industriju, za privredu, kao i za elektroprivredu. Slicno je prosao i Ei Nis. Od Ei-ja ostade samo fabrika stampanih ploca, koja je samo simbolican djelic nekadasnjeg Ei-ja, dok proizvodnja televizora u Ei je ugasena 4 godine kasnije nakon Cajaveca (zadnji Cajavec televizor izasao je 1999, a Ei televizor 2003). Svedeni smo na nesto sitno. Nema tu nikakve saradnje, niti je potrebna, posto to je sve elektronika jednostavna kao kalkulator. Kinezi su kupili Gorenje. Dobro bi bilo kada bi i mi nasli Kineze, koji bi otvorili neku fabriku televizora u Banja Luci, ali od toga nema nista, jer za to trebaju prije svega visoko obuceni kadrovi, a mi da ih imamo, nebi spali na zmigavce, elektricna brojila i fiskalne printere. Sramota do koje mjere je razorena, degradirana i devastirama elektronska industrija kod nas i u regionu!

ODGOVORITE
Name

Idi bre..

08.09.2019 07:05

Su čim bi sarađivali kad Čajavca ni u tragovima nema. Spepelili ga. Spržena zemlja je sinonim za RS-a industriju.

ODGOVORITE
Name

Milivoje

08.09.2019 17:38

Očito nije u toku...

ODGOVORITE
Name

BOBA

09.09.2019 07:03

NAJBOLJE SE SARAĐUJE SA KRAIŠNICIMA U NOVOM SADU NIŠU OD DIPLOMA, BENZINSKIH PUMPI I DRUGIH TRANSAKCIJA.DOBRO SMO ZAGLEDANI U NJIH KAKO NAM KAŽU NAŠI POLITIČARI.

ODGOVORITE