"ANP treba biti prioritet svih političara u BiH"

- Želim istaći da usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ne znači članstvo u NATO-u. Dostavljanje ANP-a u bilo kojem obliku; potpunom, revidiranom ili redukovanom, predstavlja korak na postizanju napretka za sve građane BiH. Kao takav, ANP bi trebao biti prioritet svih političkih faktora BiH – izjavila je Pendeš.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Pristupanje BiH Evropskoj uniji i NATO savezu strateško je spoljnoolitičko pitanje i prioritet cjelokupnog hrvatskog političkog tijela BiH smatra ministar odbrane Marina Pendeš.
 
- Izostanak kompromisa i međusobnog uvažavanja različitih mišljenja rezultiralo je probijanjem rokova za provođenje Principa za uspostavljanje vlasti, što je BiH uvelo u osjetljiv politički trenutak, izjavila je Pendeš.

- Želim istaći da usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ne znači članstvo u NATO-u. Dostavljanje ANP-a u bilo kojem obliku; potpunom, revidiranom ili redukovanom, predstavlja korak na postizanju napretka za sve građane BiH. Kao takav, ANP bi trebao biti prioritet svih političkih faktora BiH – izjavila je Pendeš.

Naglasila je da se takvo tehničko pitanje ne smije koristiti kao platforma za nova unutrašnja neslaganje, te izrazila uvjerenost da se postojeće razlike mogu premostiti u političkim razgovorima i kroz normalan rad institucija vlasti.

- Očekujem od aktualnog saziva Savjeta ministara BiH da pitanje usvajanja ANP-a stavi kao tačku dnevnog reda sjednice što prije i bez odlaganja. Pozivam sve odgovorne da pronađu politički kompromis kako bi usuglasili ono što možemo provesti prije isteka ove godine. Uvjerena sam da svi želimo promjene i reforme na koje se BiH i obvezala aktiviranjem Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u krajem 2018. Taj put nema alternativu, i to nam je obaveza, naglasila je Pendeš.

Ona je ukazala da će izolacija BiH sporim napretkom u EU i NATO značiti, ne samo odlaganje mogućeg datuma pristupanja navedenim organizacijama, već i zaostajanje za regionalnim integracijskim pomacima i pojačanu nestabilnost u regiji. 

- Pozivam sve strane da ostanu dosljedne putu definisanom kroz Sporazum o načelima uspostave vlasti, te provođenju volje birača omoguće BiH napredak, razvoj i sigurnost. Narodi BiH to očekuju i zaslužuju, zaključila je ministarka odbrane BiH.

(Vijesti)

KOMENTARI22
POŠALJITE PORUKU

Ratko

07.09.2019 18:39

Marina nisi u pravu, u najmanju ruku moras postovati drugacija misljenja. Pozdrav od radnog "druga" iz iste kancelarije TRZT.

ANP je zakonska dužnost koju treba sprovesti. O konačnoj odluci o pristupanju u NATO odlučivat će svi građani Bosne i Hercegovine. Ako se većina izjasni ZA onda smo u NATO-u, ako se većina izjasni NE onda nećemo u NATO. ŠTa tu nije jesno?

Alfred

07.09.2019 19:54

Gospođo ministrice ANP treba da bude u interesu naroda i to sva tri sto ocigledno nije slucaj a ne politicara. Po vama su politicari neprikosnoveni u uzivanju svih prava a to je pogreska narodi treba da uzivaju ta prava. Pravo Srba je da nece u NATO jer ga je ta organizacija bombardovala dva puta i sto prije to svi shvate bice nam lakse kasnije.

Ne remse

07.09.2019 20:14

Niko vama nebrani da idete u nato srbi idu u ruski savez

Peki

07.09.2019 20:34

Sva tri naroda se moraju sloziti oko tako vazne stvari a ne jedan covjek jedan glas kako bi htjeli Bosnjaci. Takav nacin glasanja nece biti nikada naviknite se na to. SDA godinama laze svoje birace jer da mogu oni bi to davno poslali u NATO ali treba im pristanak Srba!

Ne remse

07.09.2019 21:41

Законска дужност, велиш? Ајдеееее... :-) Па јесте, исто тако је и већина грађана СФРЈ одлучивала о распаду. Е тако исто ће и већина у БиХ да одлучује. :-))))))

синип

07.09.2019 22:51

Ево шта теби није јасно, ако грађани Републике Српске кажу НЕ за нато, онда нема нато, ваљда ти је сад јасно, ако није, твој проблем.

Горан

08.09.2019 09:19

S obzirom da BiH funkcionise na istim principima kao i EU (ako se neko protivi necemu, onda nista od toga sve dok je tako), nema nista od ulaska BiH u NATO.

Direkt

08.09.2019 14:31

realno stanje

07.09.2019 20:08

Nikad robom! Misliti svojom glavom je bolja varijanta od EU!

Koji blam

07.09.2019 20:11

Ma daj nebudali.Pa vi se vise zalazete za interese susjednih drzava nego za interese drzave od koje place primate.Mora se poceti strogo kasnjavati,nerad,pasivnost,i rad u interesu drugih drzava!Dosta je vise foliranja i politikanstva!!

Ovdje se Srbi ne bore za druge drzave vec se bore za svoj interes da ne budu u organizaciji koja je ih dva puta bombardovala i koja je i dalje neprijateljski nastrojena prema njima.

Ne budali

07.09.2019 21:51

Nemas ti pojma mi smo lojalni svojoj drzavi Republici Srpskoj od koje dobijamo plate i stitimo interes Srba koji tu zive a za BIH nas boli uvo! To vas pojede ali sta da se radi.

Ne remse

08.09.2019 09:48

mg

07.09.2019 20:25

Vi gospodjo ko papagaj samo ponavljate nato nato.uzmite popis i vidite koliko ima srba.Mozda cete naci dve tri prodane duse koji su za.ostali nisu,bar ne u ovom trenutku.Sa kojim pravom gurate jedan narod tamo gdje nece.to su neki pokusali 92.i evo sta je rezultat.Primate platu i od tih koji nece cije misljenje trebate uvazavati.Zasto ne gurate Svajcarsku u nato

Те двије три продане душе су 2009. молиле НАТО да их прими, а ти и данас дан гласаш за њих, балване не отесани.

За мг

07.09.2019 21:46

S druge strane, postavlja se pitanje; s kojim pravom vi (srbi) zaustavljate jedan narod ili tocnije dva naroda da ne idu u NATO ako to zele? Morate biti svjesni da je Yugoslavija ili drzava po mijeri srba u kojoj su se srbi pitali za sve PROPALA. U BiH vise niste vecina kao u Yugi

Josip

07.09.2019 22:55

Josipe, kada bi tako funkcionisala BiH, vas Hrvata nebi bilo ni 1 odsto u BiH, jer bi bili preglasani od strane Bosnjaka ili cak oba naroda i to po svakom pitanju, tako da budi zahvalan na tome sto postoji Dejton, koji to koliko-toliko ili cak u mnogome sprijecava (spelrijecava preglasavanje).

Direkt

08.09.2019 14:39

007 Бонд

07.09.2019 20:27

Срби и Република Српска су упозорени да ће да их притискају и условљавају. Али, не условљавају вас Американци кап што нас овде услољавају и притискају око Косова- вас условаљвају обични и умишљени Бошњаци и Хрвати. Срби и Српска нису сами, јер ту је одмах на истоку преко Дрине Србија. - И то је велика предност за Србе и Српску. Јер да је на истом месту уместо Србија нпр. Турска- питање је да ли би Српска онда и постојала. ... Србија ће Српску и Србе увек да подржава (политички, братски и новчано, па чак и војно,- ако буде требало).

Nama nece odlucivati ni 29 posto ako vas i ima toliko niti 17 posto isto ako ih ima toliko zna se da nas masala ima preko 56 posto i sve sto mi budemo htjeli dobit ce mo u svakom pogledu a sta srbija i hrvatska misle zabole nas da znate sta...

Damir

07.09.2019 21:53

Damire, i sam znas da tako stvari ne funkcionisu u Dejtonskoj BiH, cak i da nas ima 1 odsto ili vas, jer sve dok postoji konstitutivnost sva tri naroda, BiH nece uci u NATO bez pristanka i Srba, koji su uz to protiv ulaska BiH u NATO.

Direkt

08.09.2019 14:44

Za

07.09.2019 22:04

Za ministarku jedan vic ode huso kod ljekara i ljekar ga pita za problem a huso ce : doktore mene niko ne uzima za ozbiljno a doktor ce: Huso ma daj!

niko nikanovic

08.09.2019 12:28

Pitanje, kakve veze ima NATO-put i sastavljanje vijeca ministara? Ako sam Covic kaze da se temom NATO ne treba uslovljavati, a bar je on za to, onda cudi ta presura i ucjenjivanje. Tu treba nekoga poniziti a ne naci zajednicko rjesenje, mozda je rjesenje da Federacija odlucuje za sebe a RS za sebe, eto jos jednog koraka ka podjeli BiH. Treba traziti i raditi na temama koje nas ujedinjuju a ne koje nas razdvajaju, problem treba prolongirati za 5-10 godina a raditi druge stvari.

Gurko

08.09.2019 14:34

Ova se nežali na komfor...

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.