Eto, sad je gotovo!

Završena jedna velika karijera. . .  Kraj bogate karijere: Samjuel Eto rekao "dosta"! 2010. godine postao je prvi fudbaler koji je osvojio trostruku krunu (ligu, kup i Ligu šampiona) s dva različita kluba - Barselonom i Interom.

Fudbal 07.09.2019 | 21:05
Eto, sad je gotovo!
Poznati kamerunski fudbaler Samjuel Eto okončao je profesionalnu fudbalsku karijeru.

Eto (38), koji je proteklu sezonu nastupao za Katar Sports Klub, potvrdio je da je stavio tačku na fudbalsku karijeru dugu 23 godine, javili su kamerunski mediji.

U vrlo bogatoj karijeri kamerunski napadač nastupao je za Real Madrid, Barselonu, Inter, Čelsi i brojne druge evropske klubove. S pomenutim klubovima osvojio je ukupno 25 trofeja što ga čini jednim od najuspješnijih fudbalera sa afričkog kontinenta.

U pet sezona koliko je proveo u Barseloni postigao je više od 100 pogodaka, a rekorder je po broju nastupa bilo kojeg afričkog igrača u španskoj ligi.

2010. godine postao je prvi fudbaler koji je osvojio trostruku krunu (ligu, kup i Ligu šampiona) sa dva različita kluba - Barselonom i Interom.

Najodlikovaniji je afrički igrač u istoriji osvojivši nagradu za afričkog fudbalera godine rekordna četiri puta (2003, 2004, 2005. i 2010. godine).

S kamerunskom reprezentacijom osvojio je Olimpijske igre 2000. godine. Nastupio je na četiri Svjetska prvenstva i šest Afričkih kupova nacija (dva je osvojio), čiji je najbolji strijelac svih vremena s 18 postignutih pogodaka.

Još jedna duga i bogata fudbalska karijera je završena. Kamerunska legenda Samjuel Eto, jedan od najboljih afričkih igrača svih vremena, stavio je tačku i okačio kopačke o klin u 38. godini.

Iako u poznim igračkim godinama, Kamerunac je i u svom poslednjem klubu pokazao da još nije za staro gvožđe, tresao je mreže i u Kataru, ali iako je u februaru rekao da želi da igra još godinu dana, posle šest meseci se predomislio. Umorio se. I rekao da je dosta.

„Kraj. Okrećem se novim izazovima. Hvala svima, sve vas mnogo volim“, napisao je Eto na instagramu.

Kratko, ali efektno. Bez patetike i kilometarskog pisma. Kao da ne završava bogatu karijeru, nego je ostavio poruku da će samo da skokne preko puta do prodavnice...

Četiri puta najbolji igrač Afrike, dvostruki šampion Kupa Afrike, osvajač zlatne olimpijske medalje iz Sidneja 2000. godine. Osam pehara sa Barselonom, uključujući dve Lige šampiona. Šest sa Interom, osvojivši sve što sve osvojiti može. Trofej i sa Majorkom.

Igrao je Samjuel Eto i za Real Madrid, u kojem je ponikao, pa za Čelsi, Anži, Everton, Sampdoriju, Antaliju, Konju i na kraju Katar. Za reprezentaciju Kameruna odigrao je 118 utakmica i postigao 56 golova. Velika, baš velika karijera je završena.

Izvor: mozzartsport/mondo.ba

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar