EP: Sudar titana, finale prije finala - Srbija ili Italija?!

Neka se ponovi Jokohama! U polufinalu Evropskog prvenstva za odbojkašice u Ankari gledaćemo reprizu prošlogodišnje borbe za svetsku krunu u Japanu kada je naša selekcija stigla do premijerne titula prvaka planete. Izabranice selektora Zorana Terzića jedine bez poraza na šampionatu u Turskoj. U drugom polufinalu domaćin favorit protiv Poljske.

Ostali sportovi 07.09.2019 | 14:20
EP: Sudar titana, finale prije finala - Srbija ili Italija?!
Kažu da je lakše da se osvoji nego da se odbrani. Pre dve godine u Bakuu odbojkašice Srbije su dominantno stigle do titule šampiona Evrope, druge u istoriji. Od tog finala i pobede protiv Holandije posle četiri seta, traje zlatni niz izabranica selektora Zorana Terzića.

Prošle godine je osvojena premijerna kruna najbolje selekcije na svetu u epskom finalu protiv Italije. Jokohama i 20. oktobar 2018. godine biće upisani zlatnim slovima u istoriji srpske odbojke. Pobeđene su Italijanke sa 3:2, iako je naša selekcije gubila u finalu sa 1:0 i 2:1 u setovima. U ključnom petom setu bilo je 15:12. Manje od godinu dana kasnije – novi sudar titana, dve najbolje ne samo evropske nego i svetske reprezentacije. Ovoga puta neće odlučiti o kruni, ali hoće o finalu. Pobednik današnjeg (16.00, RTS 1) polufinalnog meča Evropskog prvenstva u Ankari biće veliki favorit za zlato u nedelju na istom mestu. Nije čudo što svi ovaj meč najavljuju kao finale pre finala.

I pre početka šampionata znalo se da su Srpkinje i Italijanke najjače, da su najveći rivali za naslov šampiona Evrope. Selekcija sa Apenina nije bila na krovu Starog kontinenta punu deceniju. Stasala je nova generacija italijanskih odbojkašica koja je željne osvete, žele da skinu Srbiju sa pijedestala.

Srbija je jedina reprezentacija na ovom šampionatu koja ima svih sedam pobeda. Lagano, sa pola snage, bez mnogo neizvesnosti naša selekcije je stigla do borbe za medalju. Izgubljena su tri seta u grupnoj fazi. Selektor Srbije Zoran Terzić, koji je već 17 godina na kormilu reprezentacije, mogao je da dozvoli taj luskuz da u osmini finala protiv Rumunije igra bez MVP EP 2017. i SP 2018. godine Tijane Bošković. Već od četvrtfinala nije bilo mesta za kalkulisanje, krenuo je naš zlatni selektor sa najjačim snagama. Bugarska je dobijena bez izgubljenog seta.

S druge strane, Italijanke su imale mnogo teži zadatak protiv Rusije. Zbornaja predvođena Natalijom Končarovom pružila je žestok otpor, na kraju je ipak kvalitet svetskih vicešampionki došao do izražaja za trijumf od 3:1. Italija je u grupnoj fazi u Lođu poražena od domaćina Poljske sa 3:2.

Biće to duel dve najbolje korektorke planete, Tijane Bošković i Paole Egonu, ali neće samo njihov učinak da odluči pobednika. Imaju obe reprezentacije i ostale adute. Očekuje se da Terzić na teren izvede najjaču postavu sa tehničarkom Majom Ognjenović, primačima servisa Brankicom Mihajlović i Biankom Bušom, srednjim blokerima Stefanom Veljković i Minom Popović, korektorkom Tijanom Bošković, dok će libero da bude Silvija Popović.

Na drugoj strani, u startnoj postavi Italije igraće čak četiri odbojkašice koje poreklom nisu sa Apenina, a to su: Paola Egonu, Fatima Mirjam Sila, Indre Sorakaite i tehničarka Ofelija Malinova. Najjaču postavu popunjavaju i Kristina Kirikela i Rafaela Foli, dok je na mestu libera Monika de Đenaro.

Prošle godine na Svetskom prvenstvu u Japanu, Srbija je bila najbolja, ali je u idealnoj postavi imala samo Milenu Rašić, koja ove godine preskače reprezentativne obaveze. MVP je bila Tijana Bošković, dok su čak četiri Italijanke izabrane u najbolji tim šampionata, a to su: korektorka Paola Egonu, primač servisa Mirjam Sila, tehničarka Ofelija Malinova i libero Monika de Đenaro.

Osim Egonu, najveća opasnost po našu selekciju preti od još jedne tamnopute Italijanke, Mirjam Sile, primača servisa italijanskog prvaka i evropskog vicešampiona Koneljana. Ona je u četvrtfinalu protiv Rusije imala skoro 50 odsto uspešnosti napada (48.06%) i bila je „iks“ faktor u trijumfu selekcije sa Apenina. Trio – Egonu, Sila i Sorakaite uzeo je čak 81.9 odsto lopti (118 od 144) u meču protiv Rusije. Kod Srbije, dva najbolja napadača su Tijana Bošković i Brankica Mihajlović. Na njih dve je išlo 63.44 odsto napada (59 od 93) u pobedi protiv Bugarske.

Selektor Terzić je dosta menjao u grupnoj fazi, odmarao Tijanu i Brankicu, pa njih dve po broju poena nisu ni blizu vrha. Brankica Mihajović je sakupila 100 poena (4,76 po setu), dok je Boškovićeva stigla do 97 (5,39 po setu).

Još malo o statističkim podacima - Srbija je izgubila tri seta na šampionatu, Italijanke jedan više. Italija ima čak 56 poena posle asova, naspram samo 29 direktnih poena Srbije, ali i više greše od naše selekcije iz servisa – 85:70. Italija ima 2.3 asa po setu, a Srbija samo 1.2. Italijanke imaju 71 poen iz bloka, naspram 67 naše selekcije. Po setu, selekcija sa Apenina osvaja tačno tri poena iz bloka, a Srbija 2,8.

Našoj reprezentaciji je ovo šesto polufinale Evropskog prvenstva, a peto uzastopno. Tas na vagi mogla bi da bude iskusna Maja Ognjenović. Tehničarka Srbije je kao vino, što starija to bolja. Vratila se u reprezentaciji prošle godine pred SP u Japanu. Uzela je pauzu posle izgubljenog finala Olimpijskog igara protiv Kine 2016. godine u Riju. Nije igrala na EP pre dve godine kada je Srbija postala šampion u Bakuu. Danas će odigrati 285. meč u dresu reprezentacije. Debitovala je na velikim takmičenjima na EP u Zagrebu davne 2005. godine. Iako ima 35 godina i dalje je jedna od najjboljih na svetu na tom poziciji. Nije čudo što ju je najbogatiji klub planete, turski Vakifbank ovog leta doveo u svoje redove.

"Ne volim da kažem, ali mislim da je ovo finale pre finala. Poštovanje Poljskoj i Turskoj, ali naša utakmica je jača po kvalitetu i neizvesnija. Italija nam je stari poznanik, verujem da ćemo odigrati našu najbolju partiju na turniru“, rekla je Ognjenovićeva.

U taboru Italije optimizam. Veruju da je konačno došlo vreme da se skine Srbija sa trona.

„Imamo veliku želju da testiramo svoje mogućnosti protiv Srbije. Ono što sam rekao devojkama da je ključno da zadržimo identitet u igri. Protiv Ruskinja smo previše razmišljali o njhovoj igri, a ne o našoj. Najvažnije je da imamo čist um, da iskustvo primenjeno prethodnih godina sada iskoristimo u ovom polufinalu“, priprema i psihološki za ovaj duel svoje odbojkašice selektor Davide Macanti.

Ove godine, ove dve selekcije su se sastale u Ligi nacija. Italija je bila bolja sa 3:1 na svom terenu, ali naša selekcija je ovo takmičenje iskoristila da šansu pruži mlađim igračicama da stiču iskustvo. Neposredno pred start prvenstva Srbija je slavila u prijatelsjkom susretu sa 3:0.

Na velikim takmičenjima poslednih nekoliko godina, Srbija je dominantna protiv Italije. Taj psihološki momenat bio mogao da bude veoma važan. Osim pobede prošle goidne u finalu SP sa 3:2, izabranice Zorana Terzića su i u trećoj rundi SP pobedile velikog rivala sa 3:1. Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru pre tri godine u grupnoj fazi bilo je 3:0 za Srbiju. Italija se tada nije ni plasirala u četvrtfinale, bila je tek peta u grupi.

Poslednji put ove selekcije su se sastale na Evropskim prvenstvima 2013. godine i tada je bilo ubedljivh 3:0 za Srbiju (25:16, 28:26, 25:18) u četvrtfinalu. Poslednja velika pobeda Italije nad Srbijom bila je na EP pre deset godina kada je osvojena poslednja zlatna medalja za selekciju sa Apenina.

U drugom polufinalnom paru, Turska ima ulogu favorita protov Poljske. Izabranice italijanskog stručnjaka Đovanija Guidetija imaće vetra u leđa od strane 10.400 gledalaca koliki je kapacitet dvorane u prestonici Turske. Domaćina Evropskog prvenstva predvodi sjajna Eda Erdem Dundar koja je sakupila dosad 114 poena. Mlada korektorka Ebrar Karakurt je eksplodirala prošle sezone u dresu Vakifbanka. S druge strane, reprezentaija Poljska, koja se seli iz Lođa gde je igrala dosad, najveće nade polaže u korektorku Malvinu Smaržek koja je sakupila na šampionatu 135 poena i to iz samo iz šest utakmica.

Tradicija je na strani Turske koja je dobila četiri poslednja međusobna duela, a ove godine je bilo 3:2 u Ligi nacija. Turkinje su razbile Holanđanke u četvrtfinalu sa maksimalnih 3:0, dok je Poljska odigrala dramatičan susret na svom terenu u Lođu i uspela da slavi protiv Nemačke posle pet setova.

Izvor: mozzartsport

Foto: CEV

Komentari / 0

Ostavite komentar