US open: U finalu Nadal - Medvedev!

Crveno za Beretinija, Nadal u nedelju igra za 19. Grend slem! Rafael Nadal će u nedelju 8. septembra protiv Rusa Danila Medvedeva imati priliku da osvoji US Open po četvrti put.  Nastavak ludog američkog leta, Medvedev u finalu US Opena!

Tenis 07.09.2019 | 12:07
US open: U finalu Nadal - Medvedev!
Teniser iz Manakora je u polufinalu na Flašing medouzu pobedio Italijana Matea Beretinija sa 7:6 (6), 6:4, 6:1 u meču koji je trajao ukupno 158 minuta, као i prvo polufinale.

Ovo će biti peto Rafino finale Njujorka i prilika da osvoji 19. Grend slem pehar, čime bi smanjio zaostatak za rekorderom Rodžerom Federerom na samo jedan.

I uoči meča sa Beretinijem bilo je jasno da je teniser iz Španije veliki favorit, ne samo za pobedu u tom meču, već uopšte, na celom turniru.

Još jednom je pokazao šampionsku klasu, bio je u stanju da one najvažnije poene u meču odigra najbolje i rezultat je nova prilika za osvajanje pehara.

Beretini nije igrao loše, naprotiv, dobro se držao sve do sredine drugog seta, kada je Španac počeo da igra još bolje i tu je sve bilo rešeno.

Imao je teniser iz Rima veliku priliku za osvajanje početnog seta i ko zna šta bi se kasnije dešavalo da je kojim slučajem uspeo da ga osvoji.

Na 5:4, Nadal je imao set loptu na servis Beretinija, ali Italijan je uspeo da je neutrališe, da bi kasnije u taj-brfejku sjajno počeo, potom došao do 6:4 i dve set lopte.

Tada mu je zadrhtala ruka, Nadal je poput furije dobio četiri poena u nizu i okrenuo momentum meča na svoju stranu.

U drugom setu, Rafa je napravio brejk u sedmom gemu za 4:3 i to je bilo dovoljno da Beretini i u setu, ispostavilo se i u meču, ne može da ga stigne.

Suočen sa gotovo nemogućom misijom da nešto uradi na 0:2, Beretinij je drastično popustio u trećem setu, Nadal je brejkovima u prvom i petom gemu završio sav posao i igraće novo, 27. Grend slem finale u karijeri.

Treće ove godine, 5 na US Openu, 27 u karijeri,

"Prvi set je bio frustrirajući, imao sam mnogo brejk lopti. Niko ne želi da igra taj-brejk. Tu sam imao sreće, 4:0 i 5:2 sam gubio. Preživeo sam, u drugom setu sam napravio brejk i posle toga se meč potpuno promenio. Srećan sam što sam u još jednom finalu US Opena", priznao je Nadal.

Rekao je i šta mu je prolazilo kroz glavu kad je gubio sa 4:0 u taj-brejku.

"Razmišljao sam samo kako da ostanem fokusitran na naredni poen. Cilj je bio da dobijem prvi naredni, pa onda dva poena na retern. Ako ste blizu, pritisak je na njegovoj strani. Nekad uspe, nekad ne, imao sam sreće. Mateo je mlad, ima sve u igri, čeka ga lepa budućnost", dodao je Nadal.

Medvedeva je pobedio ovog leta na Rodžers kupu, sledi novi okršaj.

"Jedan je od najboljih trenutno na ATP turu. Pravi velike korake svake nedelje, Sinsinati, Montreal, Vašington, sad je ovde u finalu. Igra bolje tokom ovog leta, biće svakako najteže u finalu. U finalu Grend slema nema lakog rivala, morate igrati najbolje. Znači mi što sam opet u prilici da osvojim titulu, naročito posle teškog početka sezone", priznao je Rafa.

Nastavak ludog američkog leta, Medvedev u finalu US Opena!

Medvedev, peti nosilac na ovom turniru je posle 158 minuta igre pobedio Bugarina Grigora Dimitrova sa 7:6 (5), 6:4, 6:3.

Ovo je, svakako veliki uspeh tenisera iz Moskve koji gotovo celo leto igra fantastično. Posle finala u Vašingtonu i na Rodžers kupu, osvojio je Masters u Sinsinatiju, a sada je u finalu na Flašing Medouzu.

Medvedev, kojem će ovo biti prvo Grend slem finale u karijeri, odmah na startu meča je načinio brejk i poveo sa 2:0, ali je Dimitrov ubrzo uzvratio (2:2).

Bugarin je u finišu početnog seta, na 6:5 i servis Rusa imao i set loptu, ali je Medvedev uspeo da se izvuče i potom izbori taj-brejk.

Gubio je sa 0:2, ali je okrenuo na 4:2, imao je i 5:3 ali je Dimitrov izjednačio na 5:5. Potom je Rus dobio dva poena zaredom i time i prvi set.

Drugi set je počeo brejkovima, u prvih pet gemova viđena su čak četiri. Na 5:4 Medvedev je smogaoi snage da još jednom oduzme servis protivniku i stigne do velike prednosti od 2:0 u setovima.

Treći set doneo mu je brejk u četvrtom gemu za 3:1 i posle toga nije bilo povratka za Dimitrova, koji će na jubilarnu, stotu pobedu u karijeri morati da pričeka bar do sledećeg turnira.

Na 5:2, Medvedev nije iskoristio dve meč lopte, ali jeste na svoj servis prvu, i tako je stigao do možda i najveće pobede u karijeri.

"Ne zvuči uopšte loše, prvo finale! Danas sam osećao da je on bio bliži prvom setu, ali sam uspeo da promenim stvari u svoju korist. Tri seta sam dobio i eto me u finalu", rekao je Medvedev po završetku meča.

Ovo leto će dugo pamtiti. Imao je mnogo uspeha na američkom kontinentu.

"Da, moram da kažem da nisam to očekivao. Kad sam došao u SAD, nisam znao da će biti tako dobro. Zato sad moram da kažem, volim te Ameriko! Bio je to lud put do finala. Da su mi rekli da ću proći, ne bih verovao. Posle prva dva kola grčevi, umor, zvižduci sa tribina. Ipak sad stojim ovde i pre finala u nedelju mogu da kažem samo da sam srećan", nasmejao se Moskovljanin.

Pre polufinala je rekao kako voli da čita šta se piše o njemu, sada je druga priča, ima važnije obaveze.

"Volim da čitam o sebi, pre svega da vidim kako bih mogao biti bolji. Naredna dva dana neću imati vremena da čitam, moraću da se spremam za finale. Naredni meč ću gledati kao i svi, kokice, TV, kao i svaki veliki meč", zaključio je Medvedev.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar