EP: Hrvati silni, Holanđani ''okrenuli'' Nijemce!

Hrvatska demonstrirala silu protiv Slovačke! Fudbaleri Hrvatske ostvarili su rutinsku pobedu protiv Slovačke rezultatom 4:0 u kvalifikacijama za EURO 2020. godine.  Hrvati rutinski, majstorija Petkovića, zvižduci za Slovake u Trnavi! Bejl spasio Vels u 84. minutu.  Belgijanci 4:0 protiv San Marina, Rusi uspešni protiv Škota na gostovanju.  Lale mirisale u Hamburgu: Tahu preseo povratak kući, holandski dečak već u istoriji i revanš Pancerima s kamatom! U sjajnom okršaju 4:2 za Holanđane!

Fudbal 06.09.2019 | 23:14
EP: Hrvati silni, Holanđani ''okrenuli'' Nijemce!
Hrvatska je u Slovačku doputovala sa kombinovanim sastavom, ali uspela da dođe do rutinske pobede, treće u četiri odigrana meča, koja je veoma lako mogla biti ubedljivija.

Vicešampioni sveta su dominirali tokom prvog poluvremena, ali nisu mogli do gola. Perišić je pogodio prečku u 36. minutu i Slovaci su mislili da su "preživeli" prvih 45 minuta.

Da tako ne bude pobrinuo se Vlašić, koji je na samom isteku prvog poluvremena pogodio za prednost gostiju.

Hrvati su nastavili sa ofanzivom i u drugom poluvremenu, što im se isplatilo. Već u 47. minutu bilo je 2:0, a strelac je bio Ivan Perišić.

Slovaci su u nekoliko navrata pokazali želju za golom, ali nisu uspeli da stvore nijednu zrelu priliku. To je u 72. minutu kaznio Bruno Petković, napadač Dinama iz Zagreba, koji je povisio na 3:0.

Za konačnih 4:0 pobrinuo se defanzivac Liverpula Dejan Lovren u 89. minutu

U narednom kolu, 9. septembra, Hrvatska gostuje Azerbejdžanu, dok Slovačka putuje u Mađarsku.

Jako teška grupa je ona u kojoj se nalazi Hrvatska. Mađari su na devet bodova, tu je i Slovačka, kao i Vels posle večerašnje tesne pobede. Ali, ono što može da raduje Hrvate je rutina sa kojom je njihova reprezentacija večeras odradila gostovanje Slovačkoj gde je lagano slavila sa 0:4 (0:1).

Slovačka je bila potpuno anestezirana na ovoj utakmici, Hrvati su rutinski došli do pobede, potpuno su nadigrali Slovake i naterali domaće navijače da zvižde svojim igračima.

Hrvati su igrali oštro, konkretno, ne najbolje kako znaju, ali je ovo bilo više nego dovoljno da bez po muke razbiju Slovačku. Nikola Vlašić ih je načeo u prvom poluvremenu svojim debitantskim pogotkom u reprezentaciji, Ivan Perišić je nastavio početkom drugog dela. Oba gola su bila slična, posle hrabrog šuta sa distance. Jedan je pao u poslednjim sekundama prvog poluvremena, drugi u prvim sekundama drugog dela.

Međutim, najlepši momenat utakmice bio je u 72. minutu, a u centru pažnje bio je Bruno Petković. Bila je to fenomenalna pirueta, okret i rutinska egzekucija. Dodatno je sebi podigao cenu ovim potezom večeras. To je sigurno. Na kraju je i Dejan Lovren našao mesto među strelcima kadaj je pogodio glavom posle prekida. Stavio je tačku.

Hrvati su na devet bodova, toliko ima i Mađarska. Slovačka je na šest bodova, a to je Vels iskoristio jer su Zmajevi igrali 2:1 protiv Azerbejdžana kod kuće, mada su mogli i da izgube. Geret Bejl je igrao u prvoj postavi i golom u 84. minutu uspeo je da donese Zmajevima tri boda.

Namučio je Azerbejdžan domaćina, ali Geret Bejl ima kvalitet da reši ovakvo mučenje Velsa i to je i uradio, kao i mnogo puta do sada. Sada je to bio gol glavom, nažalost nismo videli neku od njegovih bombi sa distance levicom.

Što se tiče grupe I, favoriti su igrali na strani i uspešno su odradili posao. Belgijanci sigurno drže prvu poziciju sa 15 bodova, a do poslednjih bodova su stigli pobedom u gostima nad San Marinom - 0:4 (0:1).

Pomalo su lenjo igrali Belgijanci ovaj meč, prvi gol su dali u smiraj prvog poluvremena i to s penala koji je realizovao Miši Batšuaji. Tek su Crveni đavoli u drugom poluvremenu preko Mertensa i Šadlija stigli do ubedljive prednosti i tada su praktično rešili pitanje pobednika.

I Rusija je u gostima odradila vrhunski posao savladavši Škotsku s 2:1 (1:1). Škoti su čak poveli u 11. minutu preko Mekgina, ali je prvo Dzjuba izjednačio u 40. minutu, a potom je Žirkov golom u 59. minutu doveo Zbornaju do veoma važna tri boda.

Rusi su sada na 12 bodova, Belgijanci na 15, a Kazahstan na sedam. Škotska ima šest, a Kipar četiri.

U drugoj utakmici 5. kola kvalifikacija Grupe E Vels je došao do pobede protiv Azerbejdžana sa 2:1.

Velšani su poveli autogolom Pašaeva u 26. minutu, ali je tajac u Kardifu priredio Emreli koji je izjednačio u 59.

Domaćin nije uspevao da probije odbranu Azerbejdžana, sve dok u 84. minutu iskusni Garet Bejl nije pogodio mrežu protivnika i doneo bitnu pobedu svojoj ekipi.

U narednom kolu, 10. oktobra, Velšani gostuju Slovacima, dok 9. septembra Azerbejdžan dočekuje Hrvate.

U 5. kolu Grupe G Austrija je bila silovita protiv Letonije, koju je ispratila sa Red Bul Arene rezultatom 6:0.

Dvostruki strelac na tom meču bio je Marko Arnautović, koji je ujedno realizovao i penal.

Na poluvremenu otišlo se rezultatom 2:0, uz pogotke Arnautovića i Šabicera, a posle Markovog penala golove su postizali Steinbors (ag), Laimer i Gregorič.

Slovenija je zabeležila bitnu pobedu u Grupi G, pošto je na svom terenu savladala Poljsku - 2:0.

Slovenci su kaznili Poljake koji nisu uspeli da kapitalizuju neke svoje prilike, kao ni da iskoriste fenomenalnog Roberta Levandovskog.

Struna je u 35. minutu doneo prednost domaćinu, a duplirao ju je Sporar u 65. minutu.

Veliku šansu za goste imao je Kristijan Bjelik u 78. minutu, ali je nije iskoristio.

Poljaci 9. avgusta dočekuju Austriju, Slovenci će ugostiti Izrael, a Letonija Severnu Makedoniju.

Spektakl u Hamburgu – Holandija posle preokreta srušila Nemačku! Fudbaleri Holandije pobedili su na gostovanju Nemačku 4:2, u petom kolu grupe C kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Izabranici Ronalda Kumana uspeli su da dođu do važnog trijumfa, a ujedno su se i revanširali Nemcima za poraz u Amsterdamu.

"Panceri" su doživeli prvi poraz u kvalifikacijama, nakon što su bili bolji od Holandije, Estonije i Belorusije.

Nemačka je prva došla do gola. Gnabri je iskoristio dbitak u kaznenom prostoru i preciznim udarcem poslao je loptu iza leđa Silesena. Do poluvremena Nemačka je imala još jednu dobru šansu, ali je Rojs promašio.

S rezultatom 1:0 za domaćina otišlo se na pauzu. U nastavku videli smo potpuni preokret. Frenki de Jong je u 59. minutu izjednačio, dok je samo sedam minuta kasnije Džonatan Tah postigao autogol.

Bio je ovo šok za Nemačku, međutim ubrzo su uzvratili. U 73. minutu Toni Kros je realizovao penal i ponovo smo bili na početku, 2:2.

Ipak, "panceri" su izdržali samo šest minuta. Vajnaldum je nesebično dodao loptu do Malena, koji je samo postavio stopalo i poslao loptu u mrežu. Nemačka ovoga puta nije uspela da se oporavi, štaviše primili su još jedan gol.

Konačno 4:2 za Holandiju postavio je asistent kod trećeg gola i fudbaler Liverpula – Žoržinjo Vajnaldum. Iskoristio je dodavanje Depaja i savladao Nojera.

Kakav revanš Holanđana Nemcima i to usred Hamburga! Jedno od najvećih fudbalskih rivalstava ponovo nam je donelo istinski fudbalski spektakl u kojem su dva mlada tima pokazala zašto ih smatraju jednim od najjačih ne samo na Starom kontinentu već i u celom svetu. Narandžasti su slavili sa 4:2 u još jednom Klasikeru i tako uzvratili udarac Pancerima za onih prolećnih 2:3 usred Amsterdama.

Sjajno je ekipa Ronalda Kumana nastupila u drugom poluvremenu. Koliko im nije išlo u prvom kada ih lopta nije slušala, a Serž Gnabri u devetom minutu spakovao odbitak posle udarca Klostermana, toliko su bili maestralni u drugom delu. Čak četiri gola postigli su Narandžasti u drugih 45 minuta, zgromili nesrećnu nemačku odbranu i ponovo naterali Joahima Leva da se zapita da li je formacija sa trojicom pozadi pravi izbor...

Šta je Kuman rekao svojim momcima na poluvremenu za sada je dilema. Kako su igrali u prvom delu izgledalo je da će im Nemci spakovati još dva ili tri gola i dokrajčiti ih u nastavku, ali je onda krenula paklena mašina. Ulazak supertalentovanog napadača Donijela Malena (20) i iskusnijeg veziste Properapotpuno je oživeo Holanđane.

Pomogao im je i trapavi Džonatan Tah koji je kiksirao (promašio ceo fudbal) kod izjednačujućeg gola De Jonga u 59, a zatim i sam smaestio loptu iza leđa večeras odličnog Nojera za 1:2 u 66 .minutu. Loše veče za štopera Leverkuzena, koji se posle nekoliko meseci vratio u rodni grad...

Uspeli su Nemci da se vrate, istina iz sumnjivog penala pošto je lopta slučajno udarila u ruku De Lihta, ali portugalski sudija kao da je želeo da obraduje domaćine i "zaradi večeru" pa je pokazao na penal koji je Kros pretvorio u izjednačenje u 73. minutu. Želeli su Nemci da iskoriste taj impuls i stignu do poptunog preokreta, ali je onda na scenu stupio već pomenuti Malen.

Debitant u narandžastom dresu, dečak od 20 godina iz PSV Ajndhovena, krunisao je sjajnu akciju i pas Vajnalduma za novi šok nemačkih fanova u 79. minutu, i ulazak u istoriju kao najmlađi strelac na debiju za Holandiju posle Rajana Babela iz 2005. Tačku na sjajno drugo poluvreme stavio je Vajnaldum u 91. posle kontre i asistencije Depaja pa tri boda zasluženo putuju u Holandiju.

Nemci i dalje imaju tri boda više od Holanđana na tabeli, istina i uz meč više, ali će ih ovaj poraz sigurno zaboleti. Jer, ne samo što je došao od velikog fudbalskog rivala već i zato što je poništio sve dobro što je bilo urađeno prethodnih meseci otkako je Lev izveo revoluciju i sklonio Humelsa, Milera i Boatenga. Ovaj će poraz opet otvoriti debatu...

Situacija se večeras opasno zakomplikovala i u grupi G. Za to je zaslužna Slovenija koja je u Ljubljani nanela prvi poraz Poljacima u kvalifikacijama, bilo je 2:0. Do ovog kola stoprocentni Poljaci koji su bili bez primljenog gola, jalovo su napadali, a Alijaž Struna u prvom i Šporar u drugom poluvremenu kaznili su ih za indolentan pristup.

Ta pobeda Slovenaca došla je kao poručena za Austrijance koji su u Salcburgu unakazili Letoniju sa 6:0 na krilima sjanog Marka Artnautovića koji je postigao dva gola. Ovom ubedljivom pobedom izabranici Franka Fode prišli su Poljacima na tri boda zaoistatka, pa sa velikim motivom putuju u ponedljak u Varšavu na derbi grupe G.

Belgija je na gostovanju savladala San Marino sa 4:0, dok je Rusija iznenadila Škotsku i pobedila je 2:1 na gostovanju. 

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo:

petak:

Kipar – Kazahstan 1:1 (1:1)
(Sotirou 39 - Šetkin 2)

Estonija – Belorusija 1:2 (0:0)
(Sorga 54 - Naumov 48, Skaviš 92)

Austrija – Letonija 6:0 (2:0)
(Arnautović 6, 53, Sabicer 13, Stenbors 76ag, Lajmer 80)

Nemačka – Holandija 2:4 (1:0)
(Gnabri 9, Kros 73 - De Jong 59, Tah 66, Malen 79, Vajnaldum 90+1)

San Marino – Belgija 0:4 (0:1)
(Batšuaji 43, 90+2, Mertens 57, Šadli 63)

Slovenija – Poljska 2:0 (1:0)
(Struna 35, Sporar 65)

Škotska – Rusija 1:2 (1:1)
(Mekgin 11 - Dzjuba 40, Žirkov 59)

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar