EP: Analiza prvaka Evrope - šta očekujemo od Portugala?

Sutra je na programu meč kvalifikacija između Srbije i Portugala, možda i odlučujući za budućnost selekcije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. . .

Fudbal 07.09.2019 | 00:00
EP: Analiza prvaka Evrope - šta očekujemo od Portugala?
Fudbalska reprezentacija Srbije ponovo kreće ispočetka – novi selektor, nova i stara lica, "povratnici" i odmah ozbiljan ispit.

Sutra je na tapetu utakmica koja će, u neku ruku, iskrojiti put "orlova" u kvalifikacionom ciklusu, jer ukoliko nekim slučajem ekipa Ljubiše Tumbakovića izgubi bodove na domaćem terenu, plasman na EURO 2020 kroz "obične" kvalifikacije biće praktično nedostižan.

Srpski selektori navikli su na "vruće" stolice i "vatrena krštenja", a oba pomenuta dočekala su i novog glavnog trenera "A" selekcije. Aktuelni prvak Evrope svakako neće biti protivnik kojeg bi trebalo potceniti, ovo leto im je donelo naslednika Kristijana Ronalda u Žoau Feliksu, pa u novi internacionalni pohod kreću sa superstarom više u ionako jakom timu.

Izabranici Fernanda Santoša već dugo igraju zajedno, mnogi su već i prešli preko svog zenita ali su takođe pristigle i neke mlađe snage koje zadržavaju selekciju u samom "kremu" svetskog fudbala.

Naša reprezentacija uspela je da "otkine" bod rivalu u prvom duelu, bilo je 1:1, a sada će biti cilj da na "Rajku Mitiću" osvoje i sva tri. Budući da će ovo biti prvi meč Tumbakovića na klupi, iluzorno je baviti se nagađanjima njegove taktike, ali je jasno da će Srbija imati pojačanja u vidu Matije Nastasića i Luke Milivojevića.

S druge strane, Portugalci već godinama igraju na isti način, uigrani su do tančina i upravo dobrom organizacijom dolaze do rezultata.

Šta možemo da očekujemo od sutrašnjeg protivnika reprezentacije Srbije?

Ofanzivna postavka i napad na međuprostore

Opasnost po Tumbakovića mogla bi da predstavlja igra u međuprostoru i nepredvidiva kretnja portugalskih ofanzivaca. Santošov tim bi u napadu trebalo da se "namesti" u 4-4-2, ali uz transformacije koje bi ih u pojedinim trenucima dovele i u poziciju da imaju četiri igrača u najisturenijoj liniji.

Prema onome što su do sada prikazivali, njihova postavka bi trebalo da izgleda kao na fotografiji ispod, sa Ronaldom i Feliksom (umesto Gedeša) u sredini ofanzivne četvorke, sa Bernardom Silvom u međuprostoru nadomak njima, i drugim krilnim, ili veznim, igračem široko na boku.



Takođe, Srbiju očekuje teška bitka na bokovima, gde će po svoj prilici dejstvovati Žoao Kanselo i Rafael Gereiro. Njih dvojica teže "ponavljanju" uz aut-linije, uvek su blizu igre i nude pas-opcije svojim ofanzivcima. U sastavu neće biti ni Pepea, koji je povređen, a na njegovo mesto će verovatno uskočiti mladi Ruben Dias.

Pitanje je ko će biti dvojac koji će se naći ispred defanzivne linije, ali najveće šanse za tako nešto pripisujemo Vilijamu Karvalju i Danilu Pereiri, zbog defanzivnih karakteristika ofanzivnijih igrača.

Najveća opasnost po gol Marka Dmitrovića vreba iz ofanzivnih rotacija Portugala i kretnje napadačkog četverca. Pre svega, striktna markacija "čovek-čoveka" u veznom redu neće biti moguća za naše reprezentativce zbog konstantne razmene mesta protivničkih igrača.

Bernardo Silva će biti glavni kreator i pogon ekipe između srpskih linija, tragaće za takozvanim međuprostorima i više dejstvovati iz unutrašnjosti, nego sa krila kao što bi prema postavci bilo očekivano.

portugalski plejmejker će verovatno dejstvovati unutar osenčenog polja, dok će napadači pokušavati da iskoriste prostor između srpskog beka i štopera za utrčavanja.

Fudbaler Mančester sitija ima slobodu u kretnji, na njemu će biti da pronađe "džepove" u odbrani rivala u kojima će imati dovoljno vremena i prostora da se okrene ka golu protivnika, ili pokuša sa asistencijama. Ti prostori uglavnom će se nalaziti u zonama koje bi trebalo da pokriju dva defanzivna vezna našeg tima.

Iste prostore takođe će napadati i jedan od napadača Portugalije – verovatnije Feliks – dok će drugi biti zadužen za "vezivanje" pažnje defanzivaca. Ukoliko selektor Santoš iole bude prihvatio metode Pepa Gvardiole pri upotrebi Bernarda, možemo očekivati i da "desetka" utrčava iza leđa bekovima iz popularnih "poluprostora" na ivici šesnaesterca, odakle bi se direktno našao u zoni asistencije.

Važnu ulogu u ovim akcijama igraće i bekovi, njihov zadatak biće da stoje visoko i široko i da "izvlače" protivnika ka aut-linijama kako bi ostalo više mesta u opipljivim poluprostorima. Slučaj sa bočnim defanzivcima biće isti sa obe strane, ponavljaće se sa ciljem dubinskog pasa ili centaršuta, kao što je to bio slučaj i na prvoj utakmici ovih rivala.

Verovatno je da će težiti kreiranju situacija "dva na jedan" na bokovima, kako bi viškom izbacili iz igre sporije srpske bekove, a zatim i uputili loptu u "srce" kaznenog prostora.

Portugal dobro "puni" šesnaesterac, neretko akcije završava i sa četiri igrača, ali će najčešće trojica čekati ubačenu loptu sa boka. Srpski defanzivci moraće da budu odlučni u tim situacijama, te da žustro idu na lopte kako bi hitre napadače rivala sputali da iskoriste povratne lopte i centaršuteve.

Saradnja napadačkog dvojca Portugala

Nije tajna da ključevi krajnjeg rezultata stoje u džepovima dva najskuplja portugalska fudbalera – Kristijana Ronalda i Žoaa Feliksa.

Njih dvojica dosad nisu nastupa zajedno od prvog minuta, mlađi od dvojice je tek pre četiri meseca postao stalni član najboljeg tima države, a očekuje se da upravo ovaj "prozor" utakmica bude i prostor za njegovo totalno uključenje u prvu postavu.

Kapiten sutrašnjeg srpskog rivala sigurno je sa radošću dočekao "naslednika", sada kada je navikao da igra u samom vrhu napada igrač poput fudbalera Atletiko Madrida će mu dobro doći kao podrška i prvi saradnik. Stoga, možemo očekivati da će Portugalci pokušati da iskoriste svoj napadački potencijal uparivanjem tandema u špicu, uz pomoć Bernarda Silve, i verovatno Bruna Fernandeša (što bi svakako trebalo uzeti sa rezervom).

Napadač Juventusa trebalo bi da deluje kao "sidraš", ali sa nešto drugačijim zadacima budući da će i napadati prostor i prilaziti na igru. Ipak, Feliks će biti taj koji će biti nešto "niže" kao opcija za probijanje srpskih linija odbrane.

Od "sedmice" Atletika, Žoaoa Feliksa se očekuje da rotira sa vezistima i krilima, te da se izvači na bok kako bi otvorio prostoru sredini za utrčavanja, ili pak dobio loptu neometano i krenuo u dribling. On to radi na maestralan način.

Feliks će svakako biti još opasniji u igri "jedan na jedan" od Gedeša, a takođe će i konkretnije napadati prostor. Srpska reprezentacija ne sme da dopusti da se u odbrani jave rupe slične prikazanoj iznad jer ofanzivci Portugalije znaju kako da iskoriste i najmanju priliku.

Kao "bolna tačka" Srbije sigurno će biti istaknut prostor između beka i štopera, odnosno iza leđa bočnih defanzivaca, pogotovo zbog dobrog osećaja za utrčavanje najisturenijih igrača prvaka Evrope. Tu se očekuje da će doći do već pomenutog "vezivanja" pažnje defanzivaca od strane jednog napadača, dok će drugi pokušati da dođe u posed lopte izvlačenjem na aut-liniju.

Možemo očekivati da Santoš prepusti loptu našoj ekipi, i da brzim kontra-napadima i tranzicijom pokušava da iskoristi generalnu "sporost" naših defanzivaca. To bi mogao da uradi upravo preko prostora na boku u slučajevima kada bekovi "orlova" budu iole van svoje defanzivne pozicije.

Defanzivni blok kao garant rezultata

Portugal je osvojio Evropsko prvenstvo dobrom transformacijom iz odbrane u napad, ali tim je delimično promenio pristup pojavom mladih, kreativnijih igrača. 

Ipak, oni će ostati pri "gustoj" odbrani, usko postavljenom srednjem bloku sa pretenzijom da spreče protok lopte rivala kroz sredinu. Njihove linije uglavnom stoje veoma blizu jedna drugoj, a početna 4-4-2 formacija u situacijama kada nemaju loptu poprimi oblik 4-5-1 sa Ronaldom kao jedinim isturenim igračem.

Petorka u veznom redu će čini se dopustiti Srbiji da kruži oko organizovane strukture, "tražiće" da lopta dođe do bočnih fudbalera kako bi se na njima izvršio presing. Feliks će u takvoj postavci zauzimati mesto na strani, i imati ulogu igrača koji je prvi u pritisku na rivala, slično onome što radi u klubu. 

Ovakva formacija sputava pas ka defanzivnom vezisti protivnika u većini slučajeva. Portugal možda i odstupi od te ideje kako bi napravio "zamku" na Nemanji Matiću, koji nije imao mnogo minuta u Mančester junajtedu od početka sezone, pa može biti posmatran kao neko na kome će biti igrana "jača" odbrana.

U svakom slučaju, Santošovi izabranici nisu nepobedivi, neodgovornost defanzivne linije jeste šansa koju Srbija ima, kao i nadmoć u vazduhu. Tumbakovićev tim najviše šansi ima ukoliko probije guste linije rivala, jer odbrambeni igrači Portugala imaju običaj da napuste poziciju i izađu na takve pasove, čime otvore prostor iza svojih leđa za utrčavanje.

"Orlovi" moraju da budu strpljivi ukoliko žele svoju šansu, centaršutevi u polaznim fazama napada bi mogli da donesu neke prilike, ali bi takođe bili u dobrim pozicijama kada bi napali prostore koje će na drugoj strani napadati Bernardo Silva.

Ofanziva bekova bi mogla da bude još jedna šansa za protiv-udar, prostor iza njihovih leđa verovatno će ostajati prazan u velikom delu meča, a brzinom Filipa Kostića ili Darka Lazovića mogli bismo da ugrozimo gol Ruija Patrisija.

Ostaje nam da sačekamo do sutra, ali Srbija svakako ima čemu da se nada...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar