Poreska uprava preuzima prodaju Šećerane u BN

- Poreska uprava Republike Srpske zatražila je od stečajnog sudije da u izvršnom postupku proda imovinu Fabrike šećera i namiri svoja potraživanja koja iznose 1,3 miliona KM. Ukoliko zahtjev bude prihvaćen, Poreska uprava će prodavati kompletnu imovinu „Šećerane“ jer ima hipoteku na zemljištu i svim objektima u Velikoj Obarskoj.

Republika Srpska 06.09.2019 | 14:32
Poreska uprava preuzima prodaju Šećerane u BN
Stečajni upravnik „Šećerane“ Nebojša Matić rekao je danas za CAPITAL da je zahtjev Poreske uprave RS motivisan time što je propalo nekoliko licitacija, a povjerioci neće da spuste cijenu ispod deset miliona KM.

„Poreska uprava RS ima hipoteku na kompletnoj imovini „Šećerane“ u Velikoj Obarskoj i traži da u izvršnom postupku oni prodaju imovinu, dakle van stečajnog postupka. O tome odlučuje sudija, ali je ona uputila PURS da se obrati meni. To će biti predmet rasprave na sjednici Odbora povjerilaca. Ako Odbor bude imao neki kvalitetniji prijedlog i ako se bude nazirala prodaja, ja neću prihvatiti zahtjev Poreske uprave, ali ukoliko povjerioci ostanu pri tome da nema smanjenja cijene, i pored toga što je već nekoliko licitacija bilo neuspješno, moramo postaviti pitanje do kada tako“, rekao je Matić.

On je istakao da Poreska uprava i Ministarstvo finansija traže da se ubrza prodaja jer nema potrebe da se ponavlja ista cijena, ako je jasno da se ne može naći kupac.

„Suština je da Ministarstvo finansija traži da se stečajni postupak ubrza, da se imovina što prije proda i da se oni namire. Ukoliko dođe do izvršnog postupka cijena bi mogla da padne na pet miliona KM“, kazao je Matić.

Matić je dodao da je sjednica Odbora povjerilaca zakazana za 24. septembar, nakon čega će biti održana i Skupština povjerilaca „Šećerane“ na kojoj će se odlučiti o daljem toku stečajnog postupka.

Deseti pokušaj prodaje imovine „Šećerane“ propao je početkom avgusta jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Povjerioci su polagali nadu u firmu “Niva” iz Srbije, koja je ranije bila zainteresovana za kupovinu, ali je ona odustala jer im je tražena cijena od deset miliona KM previsoka.

Za imovinu fabrike u prethodnom periodu bile su zainteresovane i turske kompanije “Soltist” i “Sariel”, ali su njihove ponude odbačene zbog raznih nedostataka, a posljednja ponuda je ocijenjena i kao neozbiljna. Među zainteresovanim za kupovinu imovine fabrike je i Goran Vajkić koji od starta za “Šećeranu” nudi 6,9 miliona maraka.

Stečaj u “Šećerani” traje nepune četiri godine. Procijenjena vrijednost imovine fabrike je oko 23 miliona, a priznata potraživanja povjerilaca iznose oko 16,2 miliona maraka.

(Capital)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Жељезничар

06.09.2019 14:58

Ни ми жељ. не би наплатили потраживања да РС није од тог кредита наплатила 50 мил. све ће они наплатити јер нема пара , па и од подобни.

ODGOVORITE
Name

Ре

06.09.2019 19:22

Биће пара данас Драшковић обећао 25 мил, али нема ситно за порезе да плати, све ће продати јер нема лове , тако и ми жељезничари добишмо заостатке а и РС доби својих 50 мил за порезе и доприносе.

ODGOVORITE