Dodik: BiH jeste u krizi, ali mir nije ugrožen

SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovinom septembra i utvrditi Političku platformu kao odgovor na novonastalu sutuaciju, te predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje, najavio je predsjednik te stranke Milorad Dodik.

Bosna i Hercegovina 05.09.2019 | 15:12
Dodik: BiH jeste u krizi, ali mir nije ugrožen
"Na funkciju člana Predsjedništva BiH došao sam da štitim interes srpskog naroda koji me je i birao... Političko Sarajevo, koje sada ima "dva člana Predsjedništva", mora da shvati da ne mogu niti hoću da radim protiv naroda koji me birao...

Član Predsjedništva BiH najavio je da će SNSD, čiji je lider, u bliskoj budućnosti izaći pred Narodnu skupštinu Republike Srpske sa analizom aktuelnog stanja, osvrtom na godine u kojima je, kako kaže Republika Srpska trpjela reviziju Dejtonskog sporazuma i sa prijedlozima šta bi trebalo da se radi u narednom periodu, a sve što bude usvojeno na toj sjednici parlamenta biće plod širokih političkih konsultacija.

"SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovinom septembra i utvrditi Političku platformu kao odgovor na novonastalu sutuaciju, predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje. Sve do zakazivanja sjednice Narodne skupštine ostavljam mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka u koji su nas sve stavili pojedinci koji imaju izrazito kratkovidu političku pamet", naglasio je Dodik.

Upitan da prokomentarišu činjenicu da danas ističe rok predviđen sporazumom o formiranju Savjeta ministara koji su potpisali predsjednici SNSD-a, HDZ-a i SDA i koji je utvrđen kao razumno vrijeme za imenovanje kandidata za formiranje Savjeta ministara, Dodik je rekao da sada može da konstatuje da je, kao i sve u BiH od Dejtona do danas, i to bio pokušaj od sporazuma do nesporazuma, i tako u krug.

"Javnost u BiH je svjedok kako je taj sporazum rušen, a da se ni mastilo od potpisa na njemu nije osušilo, kako od nekih potpisnika, tako i od domaćih ali i međunarodnih aktera. SNSD, kao partija koja je pobijedila na posljednjim Opštim izborima i dobila mandat da predstavlja srpski narod u institucijama, odgovorno je ušla u razgovore o formiranju tih institucija, ali našu ozbiljnost nisu pratili svi partneri iz Federacije BiH", istakao je Dodik.

On je naglasio da Godišnji nacionalni program za članstvo (ANP) u NATO-u nikada nije bio uslov za formiranje vlasti i potpuno je jasno da je sada ispostavljen kao uslov da se spriječi ulazak SNSD u institucije BiH.

"Međutim, bilo bi naivno, neozbiljno i netačno reći da je problem nekonstituisanja institucija Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u, jer nije", rekao je Dodik i upitao zašto 11 mjeseci od izbora nije formirana vlada Federacije BiH ako je ANP uslov uslova kada bar u Federaciji nema sporenja oko tog dokumenta, niti je SNSD politički subjekt u tom entitetu, niti tamo pregovara Milorad Dodik.

Ako je sve u redu, i ako je sve zbog ANP, kako tvrde, kaže Dodik, upitavši zašto nema vlade FBiH, kantona... "Dakle, jasno je da su problemi složeniji i dublji od članstva u NATO savezu", konstatovao je Dodik.

Na pitanje šta je onda zaista problem da ne dođe do formiranja vlasti, Dodik je naveo da je SDA, partija koja je dobila najviše glasova u bošnjačkom političkom tijelu, iz ovih izbora izašla sa znatno slabijim koalicionim potencijalom, te da je dio problema u vezi sa konstituisanjem vlasti upravo zbog te činjenice.

"SDA mora da pravi postizbornu matematiku i na kantonalnom i na federalnom nivou da bi mogla da se pojavi kao partner i na nivou institucija. Očigledno da Izetbegović teško izlazi na kraj sa tim slagalicama i danas smo svi tu gdje jesmo", istakao je Dodik.

On je naglasio da BiH ne prijete nikakvi sukobi ni iznutra ni spolja.

"BiH jeste u krizi, možda i u fazi raspadanja, ali ona sigurno nije u takvoj situaciji da se može i posumnjati da je ovdje ugrožen mir ili bezbjednost i niko nema nijedan relevantan ili ozbiljan pokazatelj da me demantuje", naveo je Dodik.

Bez obzira na sve političke razlike, kaže on, BiH je danas bezbjednija i mirnija od mnogo zemalja koje nisu u fokusu međunarodne pažnje.

"I mi iz Republike Srpske učinićemo sve da ničim ne ugrozimo ni mir ni stabilnost u BiH. Zato bi možda bilo svrsishodno da se obratimo direktno NATO-u sa prijedlogom da ne vrši pritisak na BiH po pitanju slanja Godišnjeg nacionalnog programa za članstvo, jer time možda i nesvjesno sami destabilizuju političke prilike u BiH", ocijenio je Dodik.

Ukoliko bi NATO odustao od svojih zahtjeva, istakao je Dodik, direktno bi prestali svi navedeni razlozi za blokadu formiranja institucija u BiH, dodavši da možda zvuči naivno, ali NATO bi mogao da odblokira sav proces ukidajući MAP za BiH, smatra Dodik.

(Srna)

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

no sikiriki

05.09.2019 13:14

A sta je sa ekonomijom i odlazecim ljudstvom?

ODGOVORITE
Name

sRBIN

05.09.2019 13:40

Dodo najbolje štiti svoje lične interese a jadni narod misli da on brani "srbstvo" - a nema nas ni pola od kraja ratovanja !

Name

Ras

05.09.2019 14:08

Baja ti si u fazi raspadanja.

Name

Mihajlo

05.09.2019 14:11

Dodig je odavno prolupao, i trebalo ga poslati na lijecenje, a ne da on o necemu odlucuje.

Name

Pendula

05.09.2019 15:56

Dodik ce dobiti po turu ima da mu se pusi iz usiju , Palmer je rekao svoje i tako ce biti sto ce samo biti dobro jer Srbovanje je otjeralo Srbe iz Hrvatske Crne Gore i Kosova .

Name

Sey

05.09.2019 16:21

Vise je tebi stalo do Covica nego do srpskog naroda.Onaj ko stiti interese svog nsroda,bori se da mu taj isti narod zivi bolje i zadovoljnije a ne drzati ga u stalnoj tenziji od rata i ugrozenosti,zadnjih 15 godina vodis taj narod a njmu u svakom smislu sve gore i gore,ne znam kakav glupan moras biti da ovo ne vidis.Da si nekim cudom vodja francuskog naroda,za ovo sto radis i sta si uradio narodu,bio bi davno na smecu istorije,mozda cak i nesto gore.

Name

BL

05.09.2019 13:20

Rudonjaaaaaa,Bosna nije u krizi,u krizi si ti i tvoja RS

ODGOVORITE
Name

hahaha

05.09.2019 13:26

to, živo ti nama još kao precednik RS. Samo tako, ako treba kroz zid, ideš kroz zid. Hebiga, dok je glupog naroda i ti ćeš pljačkati narod. Samo deriiiii Mile. Da je bilo pametnih političara i pametnog naroda, do sada bi ovo bila švica. Ali bolje srbovanje, bolje prati guzice po njemačkoj, nego na svom ognjištu biti domaćin i živjeti normalno. Živjela Rusija Srbija, Kina, Grčka, Orban, Strahe, Erdogan. Živjela Lada, Moskvić, Jezero Balaton, Kineska riža, Dombas, Putin.

ODGOVORITE
Name

Dekini Bakinci

05.09.2019 13:27

"Bez obzira na sve političke razlike, kaže on, BiH je danas bezbjednija i mirnija od mnogo zemalja koje nisu u fokusu međunarodne pažnje."......buahahahahhahahahaahhahaha

ODGOVORITE
Name

IQ

05.09.2019 13:29

Oce, oce bas ce NATO ukinuti MAP za BiH, meni malo prije javise, navodno da se Burle ne plasi.Zabole njh neka stvar za tvoju price.Rudonja se primio rude i misli poslije toga praviti sr....e.Tesko ce ti to proci

ODGOVORITE
Name

Znalac

05.09.2019 13:29

Dodik ima veliki strah od gubitka vlasti, čovjek koji je preuzeo sve poluge vlasti se užasno plaši da ih može u jednom trenu izgubiti, tada se njegov život mijenja iz korijena. Dodik kada izgubi vlast će pokušati pobjeći, on neće ovdje ostati, osim toga on ima i veliki strah od hapšenja, gubitak vlasti bi mogao aktivirati optužnicu koja je u pripravnosti i mogao bi biti uhapšen upravo od onih protiv kojih najviše govori a to su SIPA i tužilaštvo BiH. Ako se domogne Srbije onda će izbjeći sud. Zvanična politička Srbija podržava njegovu politiku što je neshvatljivo, osim toga uspio je pridobiti i podršku vrha crkve. Dodik je pod svoju šapu stavio sve, koliko ja znam samo ovaj medij (BN) nije uspio osvojiti. Ekonomija u RS-u, propada, finansijska situacija nikada nije bila gora, firme se zatvaraju, novih radnih mjesta gotovo da i nema. Skole, vrtici i obdanista se zatvaraju, jer nemaju djaka niti djecice, roditelji odlaze tj. bjeze glavom bez obzira da se spase ove bijede i jada, a SNSD i Dodik lazu i pricaju o nekom prosperitetu. Ako ostane ova vlast sa Dodikom na celu iselit ce se komplet mlado stanovnistvo, ostat ce samo penzioneri i malo budzetlija, ali kako cujem cak i oni poceli napustati RS i svoja radna mjesta. Blizi nam se kraj sa SNSD-om.

ODGOVORITE
Name

RE

05.09.2019 14:03

POTPISUJEM

Name

Za Znalac

05.09.2019 14:43

Pravi znalački komentar. Suština svega je u par prvih rečenica. Respekt.

Name

MD

05.09.2019 18:05

Pa šta ti misliš da je budžetlijama kako ih pogrdno nazivaš, kao bubregu u loju. Ima ih mnogo koji se polomiše od posla za bijednu platu. Preko 900 policajaca je podnijelo zahtjev za prekid radnog odnosa. Griješite ako mislite da su ljudi tzv. budžetlije, zadovoljni i da ne rade ništa za dobru platu. Ima ih i takvih, ali oni sad nisu tema. Ako ne trebaju budžetlije, ne trebaju nam škole, ljekari, a kad vas neko udari autom na putu, zovite ronioce, policija vam ne treba.

Name

BL

05.09.2019 13:34

Ti si je doveo u krizu sve ove godine životnog kraha RS sa svojom pljačkom, i papcima koji tebe podržavaju kupljenim narodnim parama od kredita zaduženog gladnog i propalog naroda i boraca RS.

ODGOVORITE
Name

Aha

05.09.2019 18:09

samo si ti u krizi i tvoji partijasi!! to nema veze sa narodom !vi ste natod opljackali !e sad na napkatu!!!sve pokradeno vracati!!!i to po radu predczakon za sve jednak!! i sto godina trajace oporavak od vas!bruka svjetska!!!!

Name

Sudija

05.09.2019 13:34

Dodik mora znati da nema uspostave Vijeca Ministara, dok se ne usvoji godisnji nacionalni plan /ANP/ za NATO integracije, to mora da bude jasno svima nama u RS-u, jer potpisali smo MAP i postepeno priblizavanje NATOu, zastupnici SNSD-a glasali za to i sada se moraju ispostovati Medunarodni sporazumi i drzavni zakoni i akti. Nebojsa Rad!manovic /SNSD/ je po nalogu Milorada Dodika i u ime Predsjednistva BiH molio da se ubrza pristup NATO paktu, a sada kada je NATO savez prihvatio tu Radmanovicevu aplikaciju i molbu, hoces Dodice nazad. Nema nazad, medjunarodnopravni sporazumi i akti se moraju sprovoditi u demokratskoj drzavi, pa svidjalo seto nama ili ne, to je tako i mora se to ispostovati ili nece Komsic i Dzaferovic dati saglasnost i nema mandatara Tegeltije. Mislis Dodice mozes i u Sarajevu, kao u RS da krsis usvojene Zakone koje je SNSD podrzao i usvojio u Parlamentu BiH iako ih je SDS upozoravao da to ne rade. Sada zanjite sami, sto ste posijali.

ODGOVORITE
Name

joja

05.09.2019 13:36

Zasto Bosnjaci hoce u NATO kao guske u maglu a Srbi to nece? Sta se krije iza Toga?

ODGOVORITE
Name

re -re

05.09.2019 13:45

Krije se burle sa notornim bogastvom za Rusiju.

Name

Brane

05.09.2019 13:58

Hajde malo oladi, saznaćeš..

Name

Ser od Doboja

05.09.2019 14:12

Joja, ne krije se ništa, to je poznato, Bošnjaci smatraju da je NATO apsolutna sigurnost i za njih i za BiH, dok se Srbija protivi NATO-u navodno zbog bombardovanja 1995-e, ulazak Srbije u NATO stavlja tačku na granice, u Srbiji ali i RS postoje stranke, pojedinci, nevladine organizacije... koji manje više javno ili tajno gaje nadu da će nekada dio BiH biti pripojen Srbiji, ulazak u NATO tu priču čini nesprovodivom i nemogućom. Sve dok BiH nije u NATO-u ima nade. to je cijela "filozofija".

Name

Takvom

05.09.2019 14:49

Gusanu je to nemoguće objasniti. Jer, kada bi moglo, Gusan bi više želio u NATO nego Bošnjaci. Ovako, po svoj prilici, sam će doći do te spoznaje.

Name

kuku nama sa nama

05.09.2019 15:41

I ja sam boreci se za srpku tetitoriju mastao o skladnom zivotu nas hrišćana u tom djelu drzave...Ali avaj...sad tek vidim da je to nemoguća misija i zalim za tim izgubljenim vremenom...Kao borac VRS,želio hih se izviniti srpstvi,ali ja hoću normalan zivot u ovih svojih par decenija koje imam na ovom svjetu..Stbovati mogu u dusi,makar bio u Teheranu..moj jaranu

Name

RE kuku nama sa nama

05.09.2019 16:11

Jasno, ne znam šta da ti kažem, živa je glava, ne mogu biti pametan, Dejton nema alternativu, sve drugo je lupetanje, zamajavanje ovog napaćenog naroda. BiH kao država teško može doći pod upitnik, bar dok smo mi živi, priče o tome da će to biti sutra, prekosutra je za malu djecu, to su bajke. Znam da niko RS ne dovodi u pitanje, ona je dejtonska kategorija i tačka, Baja sinoć nabaljezga u Beogradu svašta nešta, oni u gledalištu mu kliču i aplaudiraju, umjesto da manifestacija bude kulturna kakvom je i najavljena, odmah na početku se pretvorila u politički miting laktaškog "socijal demokrate"

Name

biti biran

05.09.2019 13:37

"Na funkciju člana Predsjedništva BiH došao sam da štitim interes srpskog naroda koji me je i birao".? A ko će štititi interese "ostalih" građana u RS koji su ti dali glas.? ko njih zašto, je li tako; Dodig ponovo interpretira ustav kako njemu odgovara, a kakvu si Baja zakletvu položio u predsjeništvu BiH: "Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti SVIH naroda i građana".

ODGOVORITE
Name

el Dodo

05.09.2019 13:39

Dodo ne zanima nas, daj nam zastava da jedemo.

ODGOVORITE
Name

ipe

05.09.2019 14:01

Ovo samo kod nas u Bosni i Hercegovini ima,da poslije izbora ljudi koji su osvojili 20% glasova u svom "toru" se smatraju pobijednicima. Izlaznost na izboima 50% i od toga vladajuci svako u svom "toru" osvoje 20% glasova Znaci ove tri nacionalne stranke koje su ko fol pobijednici imaju oko 17% glasova od boja stanovnika. Naprave neke koalicije sa strankama koje imaju jos po malo glasova i kazu MI POBIJENICI,MI predstavljamo narod VI USTVARI PREDSTAVLJATE SVE STO JE KRIMOGENO I LOSE U NASEM DRUSTVU

ODGOVORITE
Name

SMIJEŠNI DODIK

05.09.2019 14:07

Ti si Dodo dno dna, obicni lazov, demagog, ja sam licno prisustvovao na Vlasicu i stajao pored tebe kada si se gurao u vlast RS i davao izjavu za medije, negdje 2005 godine, ako se ko sjeca, radilo se o pravljenju jedinstvene policije na nivou BiH, JASNO I GLASNO SI REKAO MEDIJIMA DA SI ZA JEDINSTVENU POLICIJU NA NIVOU BIH, ja sam svedok tome jer sam bio dva metra od tebe kad si to izjavljivao, a ti sada pricas price, pa ne mogu da vjerujem da narod u RS vise nasjeda na tvoje price, pa dokle vise!

ODGOVORITE
Name

zakletva predsjedništva BiH

05.09.2019 14:13

"Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti SVIH naroda i građana".

ODGOVORITE
Name

Haja

05.09.2019 14:53

Sta njemu znaci zakletva moj sinko

Name

realno

05.09.2019 14:19

Krizu stvara samo taj Dodik. Bez njega nebi bilo krize.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

05.09.2019 14:30

Tebi je samo cilj sačuvati svoje enormno bogastvo, pokradeno. Kada sm bio na demonstracijama za tebe, glaso za tebe i sve činio da se riješimo "Feudalaca s Pala", koji su sada sa tobom, ako nisu živi ili prisutni, djeca su njihova sa tobom. Tada si mrcino govorio, da ćeš napraviti Republiku Srpsku i otići uživati sa svojim unucima u Mrčevce. To si već dosada trebao u da uradiš, ali ti dobro znaš da tvoj put ide prako Tunjica u zatvor. čim tvoji zaštitnici odu, a imaju isti interes. Dobro Vas štiti ruska mafija, izuzimam ruski narod, velika je to razlika. Stidim se što sam glasao za tebe, u stvari za povratak ljudi rata. Ma..š...

ODGOVORITE
Name

kiza

05.09.2019 15:06

Ovaj je definitivno prolupao. Reci više hoćeš li nezavisnu RS ili unitarnu BiH. Što voše pričaš o nezavisnoj RS vidim da težiš unitarnoj BiH pod okriljem NATO pakta. Pa ko te je drugi i doveo na vlast uz pomoć tzv bošnjaka i hrvata.

ODGOVORITE
Name

Boki

05.09.2019 15:27

Mir nije ugrožen ali je lopove ugrožena ekonomija odavno.

ODGOVORITE
Name

mm

05.09.2019 15:31

Sporazum je odmah bio osudjen na propast jer baja se dogovara sa Covicem a potpis trazi od Komsica

ODGOVORITE
Name

ISTINA

05.09.2019 15:45

KO TI VJERUJE ISTA COVJECE, HOCE LI BIT ISTO KAO SA NARODNOM SKUPSTINOM RS???

ODGOVORITE
Name

Razdruživač

05.09.2019 15:50

Tako je predsjedniče.Nije su nam potrebni rat ni žrtve za nešto što možemo da podstignemo bez rata i žrtava. Za stvaranje republike neophodne su bile nažalost i žrtve ali za nezavisnost dovoljni su mudrost i strpljenja.Ipak u svakom slučaju barut treba da držimo na suvom.

ODGOVORITE
Name

BORAC R SRPSKE

05.09.2019 16:04

BRANIS TI SRPSKU DA MOZES JOS PLJACKAT LUDI NAROD.

ODGOVORITE
Name

Samo nako vako

05.09.2019 16:10

Korekcija unutrasnjih granica BiH jedino moze biti i podrazumijeva brisanje entitetskih linija razgranicenja i uspostava drzave BiH kao drzave multietnickih regija sa ekonomskim i geografski povezanim regijama kao organizacijskim nacinom ustrojstva drzave BiH. To ce jedino podrzati i Amerika i Evropska unija, treca solucija je ratno stanje i uspostava granice na Drini po istom principu ekonomskih regija, sa jedinstvenom BiH strukturom.

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

05.09.2019 19:43

Mislimda si pogrijesio.SDAneda da htvati izaberu svog predstavnika u predsjednistvu.Osnovno ne postuju.BiH je dogovor naroda koji zive na tom prostoru .Kao sto vidis ko BiH gura nazad

Name

RE

05.09.2019 20:10

Ovde vise nisu bitne ni granice, ni vjera, ni NATO, ovdje je ugrozen zivot covjeka. Sve su opljackali i pokrali politicari, postali su milijarderi, narod bez posla i plata, bez uslova za zivot. Ne postoje institucije sve je unisteno i degradirano od lopova u vlasti. Ovaj brani drzavu i srpstvo dok pljacka milijarde. Ali ne vrijedi, narod sto je bjedniji i siromasniji postaje bolji sluga gazdi!!!!