USO: Rafa preživio Švarcmana! Sad na Beretinija!

Nadal bez problema u Njujorku: Dve godine u polufinalima grend slemova! Španac ubedljivo slavio u četvrtfinalu US Opena protiv Dijega Švarcmana i zakazao duel sa Mateom Beretinijem. Upisao 33. pobedu u nizu protiv Argentinaca koji se ne zovu Huan Martin del Potro! Foto-finiš trke za titulu GOAT: Zlatna šansa za Nadala, Federer na dva meča i grend slem titulu! Španac u četvrtfinalu izbacio i Švarcmana.  

Tenis 05.09.2019 | 10:44
USO: Rafa preživio Švarcmana! Sad na Beretinija!
Nadal pregrmeo izazov Švarcmana, sad protiv Beretinija! Drugi teniser sveta, Španac Rafael Nadal plasirao se u polufinale US Opena.

Trostruki šampion turnira na Flašing medouzu je prema očekivanju bio bolji od 20. nosioca, Argentinca Dijega Švarcmana, 6:4, 7:5, 6:2.

Iako deluje da je Nadal rezuktatski lako došao do trijumfa, jer je slavio u tri seta, treba odati priznanje upornom Argentincu koji se lavovski borio za svaki poen.

Nadal je u početnom setu lako stekao prednost od 4:0, ali umalo je nije prokockao. Argwentinac je podigao igru, stigao da napravi dva brejka, izjednači na 4:4 i čak dođe do dve brejk lopte na servis Španca u devetom gemu, ali je posustao.

Slična situacija bila je i u drugom setu, opet je Nadal stekao veliku prednost od čak 5:1, ali omaleni Argentinac je nastavio da igra odlično. Mučio je Nadala za svaki poen, uspeo da nadoknadi zaostatak i stigne do izjednačenja, 5:5.

Opet je pao u finišu, Nadal je bolje odigrao ključne poene i tu se meč i prelomio, jer je drugi teniser sveta rutinski osvojio treći set.

"Tri seta ali veliki izazov. Posebno posle tolikih prednosti u prvom i drugom setu. Bio je u teškoj situaciji, ali znam kakav je. Kad ima samopouzdanje, teško ga je zaustaviti. Srećan sam što sam prihvatio izazov i izdržao, poen po poen. Igram polufinale, ovo mi mnogo znači", rekao je Nadal.

Činilo se da ima malih problema fizički, ali to je brzo demantovao.

"Fizički sam u redu. Danas bio težak dan, velika vlažnost. Ja se znojim malo više! Ponekad je teško, ali iskreno...Bilo je svega, nervi, dehidratacija, ipak, prošao sam sve momente krize. Hvala što ste ostali tako kasno da me gledate, hvala na energiji koju mi dajete", zahvalio se Španac publici.

Ovo će mu biti osmo polufinale u Njujorku, a protivnik mu je Mateo Beretini.

"Gledao sam Matea, ima sjajan servis, odličan forhend, samopouzdanje. On pravi velike korake svake nedelje, ali ovaj meč mi daje veliko samopouzdanje. Pobeda mi je važna, imam dan odmora, nadam se da ću biti sto odsto spreman za polufinale", poručio je Nadal.

Rafael Nadal obezbedio je plasman u polufinale US Opena, pošto je pobedio Dijega Švarcmana u tri seta - 6:4, 7:5, 6:2.

Španac je tako nastavio uspešan niz, jer je drugu godinu zaredom uspeo da se plasira u polufinale svih grend slemova.

Argentinac je pružio dobar otpor drugom nosiocu u Njujorku, naročito u drugom setu, kada je sa dva brejka poveo 5:1, ali je Nadal pokazao da i dalje vlada svetskim tenisom. Rešio je čak šest gemova u nizu u svoju korist, poveo 2:0 u setovima, a potom na krilima te sjajne igre ubedljivo dobio i treću deonicu meča.

"Dijego je igrao neverovatno i zaista sam morao da odigram najbolje kako bih izborio plasman u polufinale", priznao je Španac posle trijumfa.

Uspešan niz protiv Švarcmana sada je produžio na osam mečeva bez poraza, ali je na svakom od njih morao dobro da zapne, iako rezultat to ne pokazuje, jer je izgubio samo dva seta.

Takođe, upisao je 33. trijumf zaredom protiv argentinskih igrača, ne računajući Huana Martina del Potra.

Nadal će za narednog protivnika imati Matea Beretinija, 25. igrača sa ATP liste, koji je eliminisao Gaela Monfisa u pet setova.

Špancu i Italijanu, koji je prvi put ne samo došao do polufinala, već četvrtfinala grend slema, to će biti prvi međusobni duel u karijeri.

Nadal je i jedini teniser koji se plasirao u završnicu ovogodišnjeg US Opena a koji je igrao finale grend slemova (i osvajao).

Uz njega jedino je daleko dogurao još Grigor Dimitrov, koji ima iskustvo igranja polufinala na "mejdžorima", a koji će u Njujorku odmeriti snage sa Danilom Medvedevim.

Grčevi su na trenutke pravili problem, Dijego Švarcman je odbijao da “umre”, iako je znao da samo voljom može da parira rivalu, nikako kvalitetom. Ali zna i Rafael Nadal da mu je ovaj Ju-Es open šansa koju ne sme da ispusti ako želi da se i on porve za titulu najvećeg u istoriji sporta. Rodžer Federer i Novak Đoković su ispali. A Nadal ne može da dobije trku za najveći broj grend slem titula samo trijumfima na Rolan Garosu. I zato 6:4, 7:5, 6:2 za plasman među četiri najbolja na Flešing Medouzu u kome je Španac apsolutno najveće ime, pošto preostala trojica polufinalista nikada pre nisu igrala grend slem finale.

Nije ni Švarcman, niti će to učiniti u Njujorku, iako je 170 centimetara visoki Argentinac dva puta uspevao da se vrati u meč posle četiri gema zaostatka. Toliko o njegovom karakteru. Kapa dole. Druga je stvar tenisko umeće i fizičke mogućnosti. Tu je Nadal daleko odmakao, pa se nada da će u ovako “proređenoj” konkurenciji moći i do 19. titule na US Open čime bi se primakao na samo jednu zaostatka za Federerom.

Ali Federer je pet godina stariji. A Đoković godinu mlađi i pride mnogo svestraniji teniser, pa se čini da će on sasvim sigurno značajno popraviti dosadašnji učinak od 16 grend slem titula.

Baš zato Nadal ovu šansu mora da iskoristi. U poslednjih pet godina uzimao je titule samo na Rolan Garosu i jednu baš u Njujorku. Ove bi mogao još jednu. Morao bi. U polufinalu ide na 23-godišnjeg Marka Beretinija, koji je iznenadio do ovog meča nepogrešivog Gaela Monfisa i slavio sa 3:2, po setovima 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 7:6 (5).

Beretini nikada do US opena nije bio ni u 20 na ATP rang-listi, mada je ove godine ostvario i svoje tri prve pobede nad top 10 igračima (jednom je savladao Aleksandera Zvereva, dva puta Karena Hačenova). Napredak je vidljiv, ali nemojmo ga još svrstavati u Nadalovu kategoriju.

Isti je slučaj i sa drugim polufinalnim parom u kome će se sudariti Grigor Dimitrov i Danil Medvedev. Sve vrlo talentovani momci, samo rođeni u pogrešno vreme. Velika trojka svetskog tenisa već je pojela dve generacije takvih.

Uostalom, Nadal (33), Đoković (32) ili Federer (38) osvojili su poslednjih 11 grend slem turnira. Posle Đokovićeve predaje Stenu Vavrinki zbog povrede ramena, te Federerovog poraza od Dimitrova, 78. tenisera na ATP listi, jasno je koliko je Nadalu bitno da sada podigne pehar. Neće imati mnogo ovakvih šansi.



Beretini kralj drame protiv Monfisa, Italijan u polufinalu u Njujorku! Italijan Mateo Beretini plasirao se u polufinale US Opena.

Rimljanin je u četvrtfinalu posle tri sata i 56 minuta igre bio bolji od Francuza Gaela Monfisa, 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 7:6 (5).

Bez dileme ovo je najveći uspeh u karijeri za 23-godišnjeg tenisera koji je u karijeri osvojio do sada tri titule, 2018. u Gštadu i ove sezone u Budimpešti i Štutgartu.

Bila je to velika borba sa iskusnim Francuzom koji tako nije uspeo da poput njegove devojke, Jeline Svitoline obezbedi plasman među četiri najbolja na Flašing medouzu.

Beretini, 25. na ATP listi, propustio je prvu meč loptu na 5:3 u petom setu kada je napravio dvostruku servis grešku, u istom gemu Momfis je načinio brejk i smanjio na 5:4, a potom i izjednačio.

Beretini je obezbedio taj-brejk dobivši gem na svoj servis, a onda je na servis Francuza, duplom servis greškom Monfisa stigao do nove meč lopte koju nije iskoristio.

Nove dve dvostruke servis greške u nizu Monfisa, donele su treću meč loptu Italijanu, ali ni ovog puta nije izdržao u razmeni sa Gaelom! Drama u finišu nezapamćenog intenziteta.

Monfis je potom dobio dva poena u nizu za izjednačenje i taj-brejk.

Imao je Italijan u taj-brejku 5:2, pa je izgubio naredna dva poena (5:4), ali je opet došao do meč lopte, četvrte u meču, 6:4.

Monfis je pogodio as za 6:5, ali je potom servirao Italijan, Ritern Monfisa je završio u autu, kraj drame, Beretini je među četiri najbolja u Njujorku.

"Ne znam, ne sećam se više nijednog poena, osim ovog meč poena! Sećam se duple greške. Kakva velika borba, čestitam Gaelu. Dok sam igrao, mislim da je ovo bio jedan od najboljih mečeva koje dam odigrao. Srećan sam, hvala posebno svim Italijanima", izjavio je Mateo na terenu.

Emotivni Italijan je na kraju priznao da je imao i sreće.

"Imao sam sreće da dođem do meč lopti ja, a ne on. Bolje je i kad se pobedi. Ponosan sam na sebe. Izgubio sam dva puta servis u petom setu. Ipak nisam odustao, dobio sam taj-brejk. Hvala celom boksu, bilo jh je tu dvadesetak. Hvala porodici, prijateljima, nisu mogli svi da dođu. Turnir još nije završen, budite spremni za sledeći meč momci!", dodao je Beretini. 

"Kako ću spavati? Idem u restoran 'Via della Paće', to je sigurno, obećao je Mateo.

Andreesku napravila preokret za plasman u polufinale! Kanadska teniserka Bjanka Andreesku plasirala se u polufinale US Opena.

Ona je kao 15. nosilac bila bolja od Belgijanke Elize Mertens, 25. nosioca turnira, posle 122 minuta igre, 3:6, 6:2, 6:3.

Ovo je svakako najveći uspeh za Andreesku koja se ovog leta uspešno vratila tenisu posle povreda koje su joj od starta sezone zadavale dosta glavobolja.

Andreesku je od starta sezone osvojila turnire u Njuport Biču, Indijan Velsu i ovog leta u Torontu, a prošle godine je u Njujorku izgubila u prvom kolu kvalifikacija. Sada je u polufinalu.

Mertensova je sigurnije počela meč, uz brejk u četvrtom gemu stigla je do početnog seta, ali je posle toga sve išlo u korist naturalizovane Kanađanke.

Bjanka je uz brejk povela sa 2:0, potom je izgubila svoj servis, da bi u šestom gemu ponovo napravila brejk za 4:2, što joj je omogućilo da nešto kasnije stigne do izjednačenja u meču uz novi brejk u osmom gemu.

Set odluke uspela je da konačno slomi otpor Belgijanke u osmom gemu, povela je sa 5:3 i potom odservirala za pobedu.

"Ovo je potpuno šašavo. Pre godinu dana sam bila u kvalifikacijama, sećam se kako su me mučila leđa. Ovo što sam uradila ove godine je neverovatno, ostala sam bez teksta. Treba mi neko da me uštine sada, da li je ovo stvarnost?", pitala se Bjanka na terenu.

Ona će se za plasman u prvo Grend slem finale boriti sa 13. nosiocem, Belindom Benčić iz Švajcarske, koja je prethodno bila bolja od Done Vekić, 7:6 (5), 6:3.

Benčičeva preko Vekićeve do polufinala! Švajcarska teniserka Belinda Benčič je savladala Donu Vekić i plasirala se u polufinale US Opena.

Hrvatica je poražena sa 7:6, 6:3 za tačno 102 minuta igre.

Trenutno 12. teniserka na svetu je dozvolila Vekićevoj da napravi brejk u devetom gemu prvog seta, ali odmah zatim uspela da uzvrati na isti način.

Benčičeva je imala brejk i set loptu u 12. gemu, ali je hrvatska teniserka uspela da izbori taj-brejk.

U dodatnom periodu je Benčičeva stigla do prednosti od 6:3, ali je iskoristila tek četvrtu set loptu.

Benčičeva je u petom gemu drugog seta imala dve brejk šanse, ali je do prednosti stigla tek u sedmom.

Uz taj, osvojila je još dva uzastopna gema, iskoristika treću meč loptu i obezbedila sebi mesto u polufinalu.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar