Uticajni stranci pokušavaju da spase sporazum

Predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović izjavio je da "neki veoma uticajni predstavnici međunarodne zajednice" ovih dana intenzivno rade na tome da bude nastavljen razgovor lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, s ciljem konačnog dogovora o formiranju Savjeta ministara.

Bosna i Hercegovina 05.09.2019 | 10:16
Uticajni stranci pokušavaju da spase sporazum
"Ali, ne znam šta planiraju /predsjednik SNSD-a Milorad/ Dodik i SNSD. Bilo je sa njihove strane ultimatuma, blokada, prijetnji daljim zaoštravanjem krize, čak i vraćanjem nadležnosti", rekao je Izetbegović za "Dnevni avaz" i dodao da se nada da će odustati od takvih scenarija.

Izetbegović smatra da nije nemoguće da SNSD isproba i dio najavljenog plana, koji, kako kaže, "doživljava kao prijetnje".

On očekuje da se zemlje garanti Dejtonskog sporazuma "konačno razbude i osmisle reakciju na eventualni napad na mirovni sporazum i stabilnost BiH i regiona".

Izetbegović je poručio da će ukoliko Dodik "nastavi sa opstrukcijama", SDA nastaviti da funkcioniše sa svojim partnerima u Savjetu ministara - SDS-om i PDP-om i da će to tako biti dok ne dođe do "sazrijevanja u SNSD-u".

Jednomjesečni rok za formiranje Savjeta ministara, koji su dogovorili lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, ističe danas, ali, zbog neslaganja u vezi sa Nacionalnim godišnjim programom /ANP/, članovi Predsjedništva BiH nisu u tom roku uspjeli da se saglase o imenovanju Zorana Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara. 

(Srna)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Brut

05.09.2019 08:28

Ista ste vi bagra.

ODGOVORITE
Name

Znalac

05.09.2019 10:25

SNSD ce podrzati i usvojiti i ANP i postepeno priblizavenje NATO-u, jer to je sve slijed njihove ranije politike podrzavanja NATO integracija u BiH. SNSD je u proteklim mandatima na državnom nivou učestvovao u prenosu nadležnosti i formiranju sljedećih institucija na nivou BiH: 1.- uspostavljanje sistema zajedničkih tablica i saobraćajnih dozvola, čime je ova nadležnost prenesena u nadležnost Ministarstva civilnih poslova BiH 2.- uspostavljanje zajedničkih pasoša 3.- prenošenje nadležnosti entiteta iz oblasti državljansta na Ministarstvo civilnih poslova BiH 4.- formiranje Državne granične službe BiH 5.- formiranje Kancelarije za saradnju sa Interpolom 6.- formiranje Agencije za državnu službu BiH 7.- formiranje Odbora državne službe za žalbe 8.- uspostavljanje Direkcije za implementaciju CIPS projekta 9.- uspostavljanje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH 10.- uspostavljanje Agencije za identifikaciju dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka 11.- uspostavljanje SIPA 12.- uspostavljanje Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH 13.- uspostavljanje Službe za poslove sa strancima BiH 14.- uspostavljanje Komisije za restituciju BiH 15.- uspostavljanje Komisije za državnu imovinu BiH 16.- uspostavljanje Agencije za akreditaciju i kvalitet BiH 17.- uspostavljanje Agencije za lijekove BiH 18.- uspostavljanje Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH 19.- uspostavljanje Agencije za bezbjednost hrane 20.- uspostavljanje Savjeta za djecu BiH 21.- uspostavljanje Instituta za standardizaciju BiH 22.- uspostavljanje Instituta za metrologiju BiH 23.- uspostavljanje Komisije za koncesije BiH 24.- uspostavljanje Instituta za intelektualno vlasništvo BiH 25.- uspostavljanje Instituta za akreditovanje BiH 26.- uspostavljanje Konkurentskog savjeta BiH 27.- uspostavljanje Kancelarije za veterinarstvo BiH 28.- uspostavljanje Instituta za nestala lica BiH 29.- uspostavljanje Državnog trezora pri Ministarstvu finansija BiH 30.- uspostavljanje Uprave za indirektno oporezivanje BiH 31.- uspostavljanje Agencije za statistiku BiH 32.- uspostavljanje Agencije za osiguranje depozita BiH 33.- uspostavljanje Agencije za osiguranje BiH 34.- uspostavljanje Agencije za javne nabavke BiH 35.- uspostavljanje Odbora za reviziju javnih nabavki 36.- uspostavljanje Izvozno-kreditne agencije BiH 37.- uspostavljanje Komisije za računovodstvo i reviziju BiH , SNSD jeste sve ove nadležnosti u proteklih deset godina prenio sa Republike Srpske na BiH.i ima ih jos.

Name

Gurko

05.09.2019 08:29

Pa kad vi niste umnici da se dogovorite i samo svoje interese gledate!Stvorili ste torove i hranite ovce trulim kruhom.Političari sa lažnom demokratijom i izlizanim tezama o boljem životu.Nemate ni obraza ni duše a vamo ste velikani propalih politika.Sramota na zemlji.A sada stranci utječu na ovo ili ono.Stvarno ste degradirani debili na visokom nivou...

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

05.09.2019 08:35

Џабе вам све! Ви сте 3 народа, 3 вере, 3 језика и 2 ентитета, и тотално сте 3 гругачије политике! БиХ ће да вам се распадне, и свако ће отии на своју страну! ...Српска ће постати АП Србије, јер Срби са Србима могу. После кад вам оде Српска- остаће вам само један ентитет, 2 народа, 2 вере и 2 различите политике, и тад се можда нешто и договорите (али само МОЖДА).

ODGOVORITE
Name

realnost

05.09.2019 08:45

Dobra ideja. Bio bi to konacan i potpun raspad ex.yu kako su SAD i EU i zamislile. Logican redoslijed do sada uradjenog!

Name

Re

05.09.2019 08:47

Tako je Bonde, tako je. Kako da ne :) Uhvati li te muka kad iz godine u godinu "prognoziraš" iste gluposti, a nikad se ništa ne dogodi?

Name

@007

05.09.2019 09:29

Samo neka se ne raspadne Dodikovo od naroda Srpske pokradeno carstvo ;) Dodikov i cilj ostalih dzabaljebarosa u RS i BiH je stabilni STATUS QUO. Nema price o propasti ekonomije, nema price o odlasku mladih iz Srpske i BiH, nema price o pljackanju i namkestenim tenderima, nerasvjetljenim ubistvima, novom voznom parku i razaranju srpskog bica zapadno od Drine....

Name

Vuk

05.09.2019 09:36

Jutros si rano ispuzo iz rupe,kontas dupli sendvic uzeti.,Te price narod slusa vise vjekova i sta mislis zasto nista nema od njih,Ne smaraj narod budalestinama,

Name

re

05.09.2019 11:42

Jedini logičan slijed je prestati popuštati Miletu i njegovoj uzdignutoj bratiji. Početi pozivati na reorganizaciju Bosne jer, očito, Srbi zloupotrebljavaju autonomiju koju su dobili. Ha ja. Svi redovno govore iz RS-a da je Bosna nemoguća država i, evo, svi se slažemo. Haj'mo je reorganizirati ;)

Name

Sandokan

05.09.2019 08:40

Dodik je najveće zlo RS i srpskog naroda

ODGOVORITE
Name

Re

05.09.2019 09:02

Zbog njega je Amerika i dosla u Bosnu,moguce je ukidanje entiteta i pravljenje gradjanske drzave a tako je Palmer i rekao da ce se to desiti.

Name

Fed

05.09.2019 08:46

Bosna se raspada od kada postoji al nesto nikad se raspasti

ODGOVORITE
Name

Е

05.09.2019 12:34

Кажу људи вазда може горе, е ако може горе и од овога онда га *еби. Не да се распала него ово је тотално расуло

Name

vi ste svi redom

05.09.2019 09:06

NEGATIVNI NESPOSOBNJAKOVIĆI!

ODGOVORITE
Name

Ciceron

05.09.2019 11:27

Bakire ti i Dodik ste najbolji jarani odnosno drugovi. Ako jedan nestane sa politicke scene i drugi ce. Igra je poznata. Ako mislite dobro drzavi , narodu, podnesite zajedno ostavku i ne cemo vam dirati u kapital. Slicno kao u Rusiji, dogovor Jelcin Putin. Daj se u pamet.

ODGOVORITE
Name

ZMiljenkoE

05.09.2019 12:52

Ko misli dobro narodu? Kojem narodu? Evo ja tebi ne zelim dobro koje Milorad kao "moj" zeli meni... takvo "dobro" ti ne zelim jer ja sam covjek, zivim od svog rada i drago mi je da i ti zivis od svog rada.

Name

Dekini Bakinci

05.09.2019 13:01

Mene bi bilo sramota da javno izjavim da mi drugi sredjuje situaciju u kuci.

ODGOVORITE
Name

D

05.09.2019 17:59

Koja gluposti ,odma se nisu slagali oko Nato,iziđe u javnost napravili smo sporazum a onda propada sporazum zaradi neslaganja oko Nato ,koga oni prave budalama,to nije nikakav sporazum to samo j..u narod u glavu ,katastrofa

ODGOVORITE
Name

realno

05.09.2019 20:31

vidi samo na sta lice ovi politicari, cjela ova nasa politicka scena heheh nama se mile smucio muslimanima bakir hrvatima isto heh... ja ih ne mogu gledati vise hah

ODGOVORITE
Name

Niko Nikanovic

06.09.2019 08:04

Ocito je da ovi narodi u bih, srbi i muslimani u najmanju ruku, nece i ne zele da zive skupa u jednoj drzavi jer jedni drugim ne vjeruju. Da je drugacije vecina srba bi birala sds, pdp, ndp a ne snsd. I sada? Ici ce mozda vlast bez snsd, i dokle? Sve odluke ce se u parlamentu blokirati, vijeca ministara nema naredne 3 godine, zakoni se ne mogu donositi, kako na nivou bih tako i federacije jer nece hrvati. Rs funktionira, kako tako. Sledece izbore u rs opet dobija snsd, u ovakvom slucaju 100% sigurno, na sledecim izborima u predsjednistvu ce sjediti pravi hrvat i opet isto Kome treba takva drzava i ko ce htjeti u toj drzavi ostati a pogotovo se mozda vratiti? Neka je uzme eu za zemlju gdje ce smjestati izbjeglice (tako ce napraviti prvo ovdje selekciju i birati koga ce uzeti da za njih radi, a ako se razboli ili dozivi penziju nazad u bih) i nato za poligon, je li to onda nasa zemlja?

ODGOVORITE
Name

D

06.09.2019 10:48

Samo narod pravite budalom,prvo je nesporazum bio oko Nata,onda kao imate sporazum, što se podrazumjeva pored drugih sporazuma i sporazum o Natu,a odma nakon toga propada sporazum jer se niste sporazumili o Natu,pa vi ceo narod pravite budalom,A narod svako svoga podržava ne znajući da baš njihov njih pravi budalom

ODGOVORITE