Borba za EP 2020: Vodič za sedmicu kvalifikacija

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naredne godine polako se bliže svom klimaksu. Tokom septembra, oktobra i novembra biće dovršene prve kvalifikacije koje se održavaju u toku samo jedne kalendarske godine.

Fudbal 05.09.2019 | 18:08
Borba za EP 2020: Vodič za sedmicu kvalifikacija
Nadmetanje započeto u martu već tokom vikenda biće na svojoj sredini. Svih 55 reprezentacija, raspoređenih u 10 grupa, biće u akciji od četvrtka do utorka u ovom, septembarskom terminu. Na programu je tačno 50 utakmica, a naš veliki vodič će vas pripremiti za sve što je potrebno da znate pred ove okršaje.

Biće velikih derbija, poput onog između starih znanaca Holandije i Nemačke, preko dolaska Portugala u Beograd, pa do nekih manje zvučnih susreta koji bi mogli mnogo toga da reše. Osam mečeva se posebno izdvaja.

FINSKA - GRČKA, ČETVRTAK 20.45, SK HD

U četvrtak je na programu devet mečeva u četiri grupe, ali onaj koji će nama najviše zaokupljati pažnju igra se u Tampereu. Grci će posle očajnog starta morati da se "vade" na severu Evrope.

Finska će, predvođena Temuom Pukijem, najboljim igračem Premijer lige u mesecu avgustu, pokušati da nastavi sa napadom na drugom mesto koje vodi direktno na Euro. Oni su u prvom kolu bili poraženi od Italije, da bi potom nanizali pobede protiv Jermenije, Bosne i Hercegovine i Lihtenštajna.

Sada protiv Grčke imaju priliku da se dodatno učvrste na drugom mestu. Grci zaostaju pet bodova za Fincima i poraz u Tampereu bi ih ozbiljno odaljio od plasmana na Euro. Na tabeli grupe J, između Finske sa devet i Grčke sa četiri boda nalazi se samo Jermenija, sa šest, ali bi tu lako mogli i da ostanu, imajući u vidu da dočekuju Italijane.

Temu Puki je ove sezone već postigao 5 golova u Premijer ligi i samo Serhio Aguero ima više na svom kontu (6).

Finska bi tako mogla da nastavi sa odličnim rezultatima u poslednjih godinu dana. Oni su uz Srbiju jedna od četiri selekcije koja je obezbedila plasman u B diviziju Lige nacija, samim tim i plasman u eventualni baraž u martu 2020. godine. Međutim, Puki i družina bi pobedom protiv Grka sebe stavili u situaciju da sve drže u svojim rukama.

Pet bodova prednosti na pola kvalifikacija bi Finsku ozbiljno približili prvom plasmanu na neko veliko takmičenje. U timu pored razgoropađenog Pukija od poznatijih igrača imaju golmana Lukaša Hradeckog (Bajer Leverkuzen), desnog beka Juka Raitalu (Montreal Impakt) i vezista Rendžersa Glen Kamara, inače rodom iz Sijera Leonea.

Dva tima su se sastala upravo u Ligi nacija protekle jeseni. Finska je u Tampereu slavila 2:0, dok je u Atini bilo 1:0 za Grčku. Imajući u vidu situaciju na tabeli, i sada nas očekuje uzbudljiv okršaj.

NEMAČKA - HOLANDIJA, PETAK 20.45, SK 2

Hamburg je od najbliže granice sa Holandijom udaljen nešto manje od 250 kilometara, ali to neće sprečiti goste da na Volkspark stadionu barem jednu tribinu oboje u narandžasto. Jer, kada se ove dve selekcije sastaju, uzbuđenja su na maksimumu.

Još od njihovog susreta u finalu Svetskog prvenstva 1974. (doduše Nemačka je tada bila "samo" Zapadna), ovo rivalstvo je buknulo, naročito sa holandske strane granice. Kao što Sajmon Kuper navodi u njegovoj knjizi "Fudbal protiv neprijatelja", tada se među holandskom omladinom pojavljuje trend da se mrzi sve što je nemačko, navodno kao posledica Drugog svetskog rata i brutalnosti nacističke Nemačke u tom sukobu.

Veliki okršaji između dve selekcije obeležili su jednu epohu - polufinale Eura 1988. bilo je odigrano baš na stadionu Volkspark, a tada su današnji selektor Holandije Ronald Kuman i legendarni Marko Van Basten napravili veliki preokret za plasman u finale.

Joakim Lev je selektor Nemačke od 2006. godine. Od tada su na klupi Holandije sedela sedmorica selektora, zaključno sa aktuelnim Ronaldom Kumanom.

Nemci su bili bolji u Italiji '90, dok su Holanđani uzvratili na Evropskom prvenstvu 1992.

Samo to bi bilo dovoljno da ispratite ovaj meč, a dve selekcije su i nedavno igrale sjajne mečeve. Holanđani su u Ligi nacija slavili 3:0, pa onda u poslednjim minutama revanša remizirali 2:2. U martu su igrali u okviru tekućih kvalifikacija i pobeda Nemaca u Holandiji 3:2 znači da je Oranje sada u nezgodnoj situaciji.

Nemci su upisali sve tri pobede uz gol-razliku 13:2, pa će želeti da tako nastave i protiv velikog rivala. Holanđani posle dva meča imaju samo tri boda i novi poraz bi značio da će imati po šest bodova manje od Pancera i Severne Irske, doduše sa utakmicom manje.

SLOVAČKA - HRVATSKA, PETAK 20.45, SK 1

Grupa E je do sada bila vrlo zanimljiva, a uskoro bi mogla da postane još uzbudljivija. Zamislite ovaj scenario - Slovačka pobeđuje Hrvatsku (ili obrnuto) i Vels u isto vreme slavi protiv Azerbejdžan. Stanje na tabeli bi bilo sledeće - Bugarska i pobednik meča Slovačka - Hrvatska po devet bodova, Vels i poraženi iz pomenutog meča po šest bodova.

I sve to na polovini nadmetanja, za samo dva mesta koja vode na Euro. Upravo zbog toga je važan okršaj Slovaka i Hrvata.

Slično smatra i Ivan Žeželj, hrvatski novinar koji pomno prati dešavanja u selekciji Vatrenih.

"Mučenje u pobedi protiv Azerbajdžana i poraz od Mađara došli su kao bolno, ali realno otrežnjenje nakon s(p)retno osvojene srebrne medalje na Mundijalu u Rusiji. Dalićeva Hrvatska isuviše zavisi od Luke Modrića ili iščekivanju da neki pojedinac tog dana zablista. Takođe, Hrvatska ima velikih problema s odbranom prekida i kontranapada", ističe Žeželj za Mondo.

"Iako je Dalić statistički najgori od tri svoja prethodnika, javnost i publika ga podržavaju na račun rezultata na Mundijalu. Dalić je svoj status učvrstio proračunatim javnim nastupima, dok mu se pres konferencije sastoje od floskula i fraza, Istovremeno, nije rešio nijedan problem u igri njegove ekipe", kaže Žeželj i napominje da Daliću na raspolaganju tokom septembarskih mečeva neće biti Ivan Rakitić i Mateo Kovačić.

"Sve dosad prikazano od strane Dalićeve Hrvatske upućuje na to da sledi težak period u kojem treba imati živaca i istrpeti još pokoji loš rezultat, ako se takav i može i tolerisati", zaključuje naš sagovornik.

Selektor Hrvatske je na okupljanju pred septembarske mečeve izjavio da nema vremena da misli o Ivanu Rakitiću.

Za Slovačku je meč od podjednake važnosti i posle 5:1 protiv Azerbejdžana, poraz u Velsu ih manje boli. Njihov vezni red je njihova najveća snaga i imaju nekoliko iskusnih igrača. Ponovo su tu Marek Hamšik, Juraj Kucka i Robert Mak, dok će se dosta očekivati i od Seltinog Stanislava Lobotke.

SRBIJA - PORTUGAL, SUBOTA 20.45, RTS 1

Pravu poslasticu videćemo u subotu uveče. Meč dana će svakako biti onaj na stadionu "Rajko Mitić", pošto šampion Evrope i osvajač Lige nacija stiže u Beograd. Portugal će biti silno motivisan da se revanšira Orlovima za remi u Lisabonu pre šest meseci.

Sa druge strane, pred selekcijom Ljubiše Tumbakovića je možda i kljućan meč u čitavim kvalifikacijama. Poraz od Portugala bi značio da Orlovi za njima zaostaju bod sa utakmicom više, dok bi uz to i pobeda Ukrajine u Litvanije sve učinila još težim, te bi Srbija imala devet bodova manje od prvoplasiranog tima u grupi.

Ovo je deseti meč između Srbije/Jugoslavije i Portugala. Naša selekcija je slavila dva puta, davnih 1960. i 1984. godine.

Zbog toga je tajming Tumbakovićevog debija na mestu selektora utoliko nezgodniji. U timu su ponovo Luka Milivojević i Matija Nastasić. Kapiten Kristal Palasa je poručio da će podrška publike biti možda i presudna u tom meču.

Tumbakovića će zasigurno radovati dobra forma Aleksandra Mitrovića i pet golova na poslednjih pet mečeva u dresu Fulama, kao i briljantne partije Dušana Tadića za Ajaks.

U timu Fernanda Santoša biće pretnji sa svih strana - uz prvu zvezdu Kristijana Ronalda u timu su Bernardo Silva, novo tinejdžersko čudo Žoao Feliks, kao i iskusni Žoao Mutinjo, Žoze Fonte, Rui Patrisio. Do sada su najčešće igrali u formaciji 4-4-2, što je za očekivati i u subotu.

Očekuje se i rasprodat stadion "Rajko Mitić", pa su ispunjeni svi uslovi za eventualni spektakl!

JERMENIJA - BOSNA I HERCEGOVINA, NEDELJA 15.00

Nakon što Jermeni ugoste Italiju, a Bosna i Hercegovina dočeka Lihtenštajn, dve selekcije će se sastati u Jerevanu. Za selekciju Roberta Prosinečkog septembarski mečevi su biti ili ne biti, bar što se tiče kvalifikacija. BiH, kao pobednik svoje grupe u B diviziji Lige nacija, ima zagarantovan baraž, ali kiksevi protiv ove dve selekcije im se ne smeju dogoditi.

Upravo zato će meč u Jerevanu biti interesantan ovdašnjoj publici. Bosna i Hercegovina je dobro igrala u Ligi nacija, ali ih je remi protiv Grčke posle vođstva od 2:0 umnogome usporio.

Predvođeni triom iz Serije A - Edinom Džekom, Miralemom Pjanićem i Radetom Krunićem, Zmajevi će jurišati na svih šest bodova. To bi ih dovelo do 10 bodova iz šest mečeva, što iako nije dovoljno u ovom trenutku, svakako bi ih održali u kakvoj-takvoj borbi za drugo mesto.

BiH će svakako jednim okom posmatrati rezultate Finske i Grčke u njihovim mečevima, jer i od njih zavisi u kakvoj će se poziciji naći pred poslednja četiri kola. Kvalitet fudbala teško da će biti na zavidnom nivou u Jerevanu, ali i to bi moglo da bude dobro nedeljno zagrevanje pred večernje okršaje kao što su skandinavski derbi Švedske i Norveške ili susret Finska - italija.

ŠVEDSKA - NORVEŠKA, NEDELJA 20.45, SK 2

Skandinavski derbi se nikako ne sme propustiti. Nedelja neće biti dan sa previše uzbudljivih mečeva i ovaj okršaj će probuditi najviše pažnje. Ne samo što se radi o državama gde je jedna dobila nezavisnost od druge - Norveška i Švedska su bile deo unije od 1814. do 1905. godine, pre nego što su se Norvežani odvojili od švedskog kraljevstva - već i zbog toga što su jedni uvek bili bolji od drugih.

Njihov prvi međusobni meč je bio odigran samo tri godinu po odvajanju Norveške i Šveđani su slavili - 11:3. Prvu pobedu Norvežani su upisali tek 1918, ali uvek su bili u senci komšija. Šveđani su ti koji su igrali finale SP 1958. i još dva puta bili trećeplasirani. Šveđani su ti koji su igrali u polufinalu Eura 1992. godine.

U prvom meču ova dva tima bilo je 3:3 u Norveškoj, kada su i jedni i drugi postigli po gol u nadoknadi vremena.

Najveći uspeh Norveške bila je osmina finala na Mundijalu 1998, dok su na EP jedini put igrali dve godine kasnije, kada su bili u grupi sa Jugoslavijom.

Zato ovaj susret za njih može da ima još veću važnost - pobeda bi ih dovela na bod prednosti u odnosu na Švedsku, inače favorita da uz Španiju zauzme dve vodeće pozicije u grupi.

Ukoliko Španci pobede Rumuniju, a Norvežani posle 13 godina napokon savladaju Švedsku, upravo će oni zaposeti na drugo mesto grupe F.

Ko je vama draži u skandinavskom derbiju - Džošua King, Martin Odegard i Mohamed Eljunusi ili Markus Berg, Viktor Lindelof i Robin Olsen?

RUSIJA - KAZAHSTAN, PONEDELJAK 20.45

Ako vam je Sovjetski Savez isprva pao na pamet, niste pogrešili. Ovo je derbi selekcija koje su nekada pripadale SSSR-u, ali ovaj meč izdvajamo i iz pravih sportskih razloga. Osim što će ponedeljak biti "tanak" sa izborom kvalitetnih mečeva - možda budete preferirali meč Poljske i Austrije? - Kazahstanci žele da učine nezamislivo i savladaju Ruse.

Takav podvig bi itekako zakomplikovao stanje u grupi I. Rusija će prethodno gostovati Škotskoj i biće favorit, mada nije isključeno da bi mogli da nalete na borbenog protivnika i izgube neki bod.

Reprezentacija Kazahstana je nastala 1992. po napuštanju SSSR-a, ali su pre članstva u UEFA nastupali u azijskoj konfederaciji.
Sa druge strane, Kazahstan je favorit na gostovanju Kipru - prvo, jer je to Kipar, i drugo, jer već imaju šest bodova.

To je za njihove standarde posle četiri meča odličan rezultat. Kazahstanci su u prvom meču protiv Rusije bili poraženi 4:0 i pred njima je zasigurno težak posao. Ipak, ulazak u ovaj meč sa devet bodova - pod uslovom da savladaju Kipar - sigurno bi im uneo dodatno samopouzdanje.

No, Stanislav Čerčesov je stari lisac i posle četvrtfinala Mundijala, njegova selekcija bi trebalo da ima dovoljno i iskustva i kvaliteta da im se takvi kiksevi ne dogode.

ALBANIJA - ISLAND, UTORAK 20.45

Iako će u najvećoj meri oči ovdašnje javnosti biti uprte u maleni Luksemburg i meč reprezentacije Srbije, u grupi H će za to vreme Island gostovati u Albaniji. Ovaj susret bi mogao da bude zanimljiv iz perspektive prva dva mesta na tabeli te grupe.

Tamo Francuska, island i Turska imaju po devet bodova iz četiri meča, a u petom kolu će svi biti favoriti u svojim susretima. Island će ugostiti Moldaviju, Turska Andoru, a Francuzi Albaniju.

Island ima samo oko 330.000 stanovnika, ali ih to nije sprečilo da se plasiraju na prethodna 2 velika takmičenja.

Lako bi moglo da se desi da sve tri selekcije imaju 12 bodova pred mečeve u utorak, gde će ponovo biti favoriti. Iako je sve i dalje "na dugom štapu", nemojte se začuditi da Island, Turska i Francuska posle septembarskih mečeva imaju po 15 bodova.

Mi u toj situaciji svakako simpatišemo Islanđane, koji već punih pet godina pokazuju svetu kako sa ograničenim (ljudskim) resursima stvoriti vrlo respektabilnu reprezentaciju u najglobalnijem sportu na svetu.

Oni pokušavaju da se drugi put zaredom plasiraju na EURO, a takav podvig nikada nije uspela da ostvari ni selekcija Jugoslavije/Srbije i Crne Gore/Srbije.

Na ovom susretu neće biti umiranja u lepoti, možda bude bio i meč sa malo (ili bez) golova, ali zarad dalje situacije u grupi H, valjalo bi ispratiti dešavanja.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar