EP: Srbija preko Bugarske do polufinala!

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva, pobedivši Bugarsku sa 3:0 u setovima (25:19, 25:18, 28:26).  Ove devojke je uživanje gledati: Srbija je ponovo u polufinalu! Lakše nego u grupi. . .

Ostali sportovi 04.09.2019 | 18:39
EP: Srbija preko Bugarske do polufinala!
Demonstracija sile - Srbija kao brzi voz do polufinala EP! Najbolja partija naših devojka na šampionatu.

Izabranice Zorana Terzića pružile su sigurnu i dobru igru od samog početka utakmice i tako stigle do završnih borbi za medalju.

Aktuelne evropske i svetske šampionke do rutinske pobede bez izgubljenog seta predvodila je sjajna Tijana Bošković sa 22 poena.

Naše dame su u meč ušle krajnje ozbiljno i nisu ništa želele da prepuštaju slučaju. Odigrale su možda i najbolji prvi set na ovom prvenstvu, osvojivši ga sa 25:19.

Drugi set je protekao u istom odnosu snaga na terenu. Srpske odbojkašice nastavile su tamo gde su stale u prvom periodu i ovaj set dobile još ubedljivije - 25:19.

Srbija je i u trećem setu vodila sa po 4-5 poena razlike, tako da se činilo da će i ovaj set proći kao i prethodna dva. Međutim, Bugarke uspevaju malo po malo da se vrate i završnicu 3. seta pretvore u pravu dramu.

U jednom trenutku su stigle i do set lopte. Ipak, Srbija uspeva da odbije nalet Bugarske, koristi treću meč loptu i dolazi do polufinala Evropskog prvenstva.

Najbolja u pobedničkoj ekipi bila je Tijana Bošković, koja je postigla čak 22 poena. Pratile su je Brankica Mihajlović sa 11, odnosno Stefana Veljković sa 10 postignutih poena. Interesantno, Mina Popović je svih osam poena postigla u trećem setu.

Kod Bugarske najefikasnija je bila Elica Vasileva sa 18 poena, dok su Gergana Dimitrova i Mira Todorova dodale 10, odnosno sedam poena.

Srbija će se u polufinalu sastati sa pobednikom duela u kojem se sastaju Italija i Rusija.

Po šesti put ženska odbojkaška reprezentacija Srbije igraće polufinale Evropskog prvenstva!

Aktuelne evropske i svetske šampionke "počistile" su Bugarsku u Ankari 3:0, po setovima (25:19, 25:18, 28:26).

Ovo je, inače, druga pobeda naših odbojkašica protiv Bugarske na aktuelnom turniru, a prethodno su u grupnoj fazi slavile 3:1. I to posle izgubljenog prvog seta.

Najefikasnija ponovo je bila fantastična Tijana Bošković, koja je osvojila 22 poena.

"Srećna sam kako smo igrali, ovo je najbolja naša partija od početka turnira. Nije bilo lako, Bugarke su igrale odličnu odbranu", rekla je Tijana i zahvalila se publici na podršci, a potom i dodala:

"Nebitno je ko će nam biti protivnik u narednom meču, uvek dajemo sve od sebe i ne zanima nas protiv koga ćemo igrati".

Za četvrto uzastopno finale na velikim takmičenjima, dame koje već godinama uspešno vodi Zoran Terzić, igraće u subotu, 7. septembra, protiv Italije ili Rusije.

Nema im ravnih, sila su! Dominantne i kada "olabave" (videli smo prethodnih dana), a kako će to izgledati u finišu šampionata Evrope naše devojke pokazale su danas protiv Bugarske. Laganih 3:0 (25:19, 25:18, 28:26) za novo, četvrto vezano polufinale velikog takmičenja, uz najbolje izdanje na ovom prvenstvu. Možda nije desetka, zbog onog malog opuštanja u finišu trećeg sata, ali ozbiljne mane zaista je teško pronaći. Tijana Bošković ponovo najefikasnija, sve pohvale i za Brankicu Mihajović, Stefanu Veljković, Maju Ognjenović...  

Moćno, sigurno, glatko. I delovalo je kao da još ima prostora da se "nagazi", što je najvažnije. Srbija je u potpunosti opravdala ulogu velikog favorita. Selektor Terzić konačno je dozvolio da iz njegovog tima iskulja puni potencijal, a kada je tako onda - spasavj se ko može. Jer dileme nema ni najamnje: ovo je era ženske odbojke u kojoj caruju Srpkinje. Koliko im je danas dobro išlo najbolje će ilustrovati podatak da je čak i libero Silvija Popović uspela da poentira.      

Do polovine prvog seta Bugarke su kako-tako držale priključak. Nijedan tim nije uspevao na napravi više od dva razlike. Srbija je počela da "lomi" komšinice kada je po prvi put otišla na plus tri (15:12). Uslediće serija 4:1, dva sjajna poena Tijane Bošković i jedan Brankice Mihajlović za plus šest - 19:13. Bugarke više nisu imale kud. Tića lob preko bloka - 23:17; onda divan blok - 24:17; pa Stefana Veljković koristi treću set loptu - 25:19.

Angažovane u polju, odličan prvi napad, još bolji kontranapad. Sve je funkcionisalo kako se samo poželleti može. U prvom setu Tijana Bošković (8) i Brankica Mihajlović (6) najbolje - 14 poena zajedno. Uz realizaciju veću od 50 odsto najbolje odbojakšice sveta.

Zoran Terzić do ovog četvrtfinalnog meča uglavnom je kombinovao sa sastavom, želeo da razigra sve igračice, Tijana čak nije ni igrala u osmini finala protiv Rumunki. Danas pun, najjači sastav i gas skoro do "patosa". Na sve to, u drugom setu proradio je i blok. Kada se sve to sabere Bugarke nisu mogle da očekuju ništa drugo nego da prođu ko što izreka kaže. Znate ono o Sovjetima i bugarskoj skupštini...

Odmah je Srbija stekla ozbiljnu prednost u drugom setu - 4:1. Uglavnom zahvaljujući bloku. Ali ni napad nije popuštao. Pogotovo ne odmorna Tijana Bošković. Ona će u drugom setu upisati još devet poena, ne popuštajući kada su procenti realizacije u pitanju. I drugi deo igre naše devojke rešile su zahvaljući seriji poena sredinom seta. Srbija je napravila 5:1 i povela 19:13, kao u prvom. Psihološki ubijene u pojam Bugarke nisu mogle tu razliku da spuste na manje od pet razlike. I ponovo nisu prešle 20 poena u setu. Završeno je 25:18 za sigurnih 2:0.  

Svaka čast našim rivalkama na borbenosti i želji, pokazale su u onom prvom meču protiv nas u grupi da mogu da budu nezgodne, ali danas su osetile kako izgleda kada se naše carice uozbilje. Posle onakva prva dva seta u trećem zaista nisu imale šta da traže. Srbija je rano otišla na plus pet (11:6), rivalke uspele da kazne neka manja opuštanja, da priđu na 11:9 i 20:18, čak da izjednače u nekoliko navrata u finišu (25:25, 26:26), pa i da povedu na trenutak (26:25), ali to je bilo sve od njih. Ponovo gas i ostade samo prašina u ogledalu.

Tijana je meč završila sa 22 poena (realizacija ostala preko 50 odsto), Brankica Mihajlović dodala je 11, a Stefana Veljković 10. Na drugoj strani najbolja je bila Elica Vasileva - 18 poena. 

Srbija napada četvrto uzastopno finale na velikim takmičenjima. Čekamo da vidimo protiv koga, sledi okršaj Ruskinja i Italijanki. Ako po planu, ili bolje reći prognozama, to budu Italijanke, imaćemo finale pre finala. I spektal za pamćenje. 

Evropsko prvenstvo, četvrtfinale:

Srbija: B. Buša 5, K. Lazović 0, M. Popović 8, S. Mirković 0, B. Mihajlović 11, M. Ognjenović 5, S. Veljković 10, T. Pušić 0, A. Bjelica 0, M. Aleksić 0, S. Popović 0, T. Bošković 22, B. Milenković 0, J. Blagojević 0

Bugarska: G. Dimitrova 10, N. Dimitrova 6, K. Petrova 0, M. Paskova 3, L. Kitipova, P. Barakova 0, M. Todorova 7, M. Karakaševa 4, A. Milanova 0, Ž. Todorova 0, E. Vasileva 18, E. Bečeva 0, M. Krivošiska 0, V. Račikovska 0

Sva četvrtfinala: 

16.00 Srbija – Bugarska 3:0
18.00 Italija – Rusija
18.30 Turska – Holandija
20.30 Poljska – Nemačka

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar