EP - 1/4-finale: Vrijeme je za srpski cunami, stop za Vasilevu!

Bugarska nezgodan rival – Srbija igra za polufinale Evrovoleja! Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije od 16 časova igra protiv Bugarske u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.  Bugarska prošle nedelje pokazala da može da bude opasna, ali Srbija favorit u četvrtfinalu Evropskog prvenstva za odbojkašice. Ostala tri duela trebalo bi da budu mnogo interesantnija.

Ostali sportovi 04.09.2019 | 11:29
EP - 1/4-finale: Vrijeme je za srpski cunami, stop za Vasilevu!
Izabranice Zorana Terzića u grupnoj fazi savladale su Bugarke u četiri seta, nakon što su prvi izgubile rezultatom 25:21.

Posle toga naše dame su se uozbiljile, dobile tri seta zaredom i zasluženo stigle do pobede.

Aktuelne evropske i svetske šampionke nisu izgubile nijedan meč na ovom turnirui s razlogom su veliki favoriti.

Međutim, Bugarska je pokazala da može biti veoma nezgodna ako uđe dobro u meč i zbog toga će naše devojke morati od starta da zaigraju na šampionskom nivou.

"Sigurno da je meč sa Bugarskom posebnog značaja. Bugarke su nam dobro poznat protivnik. Može da bude opasna stvar ako ih neozbiljno shvatimo, jer smo ih u grupi prilično lako savladale izuzev prvog seta. Mislim da treba da budemo maksimalno ozbiljne i pripremljene dočekamo tu utakmicu", rekla je Ognjenovićeva.

Šest mečeva – šest pobeda za srpske odbojkašice na Evropskom prvenstvu, ali prava iskušenja tek slede. Selektor Zoran Terzić do sada je kalkulisao, imao je toliki luksuz da osminu finala protiv Rumunije igra bez MVP Evropskog i Svetskog prvenstva Tijane Bošković. Dozirao je minutažu, odmorio najbolje, ali sada je vreme za srpski cunami, vreme je da na delu vidimo pravo, najbolje izdanje šampionki Evrope i sveta.

Rival u borbi za polufinale je Bugarska, stari znalac. Naše odbojkašice će danas (16.00) u Ankari drugi put odmeriti snage sa istočnim susedom na EP. Prošle nedelje bilo je 3:1 za Srbiju. Nije dobro krenulo, Bugarke su prve set pregazile branioca evropske krune iz Bakua pre dve godine sa 25:16, ali onda je usledila bolja igra Srbije i rutinski dobijena naredna tri seta.

Oprez nije naodmet, mada je razlika u kvalitetu takva da ne bi trebalo da gledamo neizvestan susret. Pita se Srbija, prvi favorit za krunu na šampionatu. Najveća opasnost preti od Elice Vasileve, odbojkašice ruskog Dinama iz Kazanja, inače izabranice srca srpskog korektora Aleksandra Atanasijevića.

„Bugarska je ozbiljan protivnik, a ukoliko to ne shvatimo na pravi način, moglo bi da bude problema. Već smo igrale u grupi i dobile ih relativno lako, posle očajnog prvog seta. Vasileva je svakako prva zvezda bugarskog tima, a veliki posao odrađuju i njihovi srednji blokeri. U odnosu na prvi meč, možemo da popravimo mnoge stvari. Tada su Bugarke lako čitale naše napade, sjajno spajale blok i igrale odlično u odbrani. Nije bilo baš svakidašnje da gledamo kako se Brankičini i Tijanini smečevi tako lako brane! Nadam se da će to sa naše strane biti puno bolje i puno jače i da će to biti dovoljno za prolazak u polufinale“, rekla je kapiten Maja Ognjenović.

Ove godine u Ligi nacija, Bugarska je pobedila Srbiju sa 3:1, mada je ovo takmičenje naša reprezentacija igrala u podmlađenom sastavu. Najefikasnija srpska odbojkašica u dosadašnjem toku šampionata je Brankica Mihajlović sa 89 poena, odnosno pet po setu, dok je kod Bugarki najbolja Nasija Dimitrova sa 73.

Ako ne bude bilo iznenađenja, u polufinale mogli bismo da gledamo finale pre finala, duel Srbije i Italije, odnosno reprizu borbe za titulu sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Japanu. Italijanke će imati teži posao protiv Rusije u Lođu. Obe reprezentacije u svojim redovima imaju dominantne odbojkašice oko kojih se sve vrti. Italijanke predvodi sjajna korektorka Paola Egonu, koja je dosad sakupila 119 poena, odnosno skoro šest po setu. S druge strane, u Rusiji sve zavisi od iskusne Natalije Gončarove. Ruskinje su u padu poslednjih godina. Italija ima ulogu favorita, a dobila je poslednja tri međusobna duela.

U drugom polufinalu u Ankari sastaju se Turska i Holandija. Domaćin se u osmini finala provukao protiv Hrvatske posle drame u pet setova. Umalo Samanta Fabris nije iznenadila favorizovanu četu italijanskog stručnjaka Đovanija Guidetija. Holanđanke igraju fantastično na ovom šampionatu. Zanimljvo, vicešampionke Evrope iz Bakua od pre dve godine nisu izgubile ni set u prethodnih šest utakmica. Tradicija je na strani Lala, koji su dobili četiri od prethodnih pet susreta. Turska je slavila sa 3:1 ove godine u Ligi nacija. Ovaj meč bi lako mogao da ode u pet setova.

Neće biti lako ni Poljakinjama protiv Nemačke, ali će jedan od domaćina ovog šampionata da ima veliku podršku sa tribina dvorane u Lođu. Zna se da je odbojka veoma popularna u Poljskoj. Domaćini se uzdaju u korektorku Malvinu Smaržek. Ona je dosad sakupila 114 poena, a osvaja u proseku 5,7 poena po setu. Kod Nemica glavna poenterka je Luiza Lipman.

Podsetimo, titulu iz Bakua od pre dve godine brani Srbija koja je u finalu pobedila Holandiju sa 3:1.

Sva četvrtfinala:

16.00 Srbija – Bugarska
18.00 Italija – Rusija
18.30 Turska – Holandija
20.30 Poljska – Nemačka

Izvor: mozzartsport

Foto: CEV

Komentari / 0

Ostavite komentar