USO - Njujork u šoku: Dimitrov izbacio Federera!

Veliko iznenađenje na US Openu, petostruki šampion Rodžer Federer poražen je u četvrtfinalu od Grigora Dimitrova. Federer neće osvojiti US open! Rafa Nadal sada je prvi favorit za titulu pred finale na "Artur Ešu" koje će biti prvo u karijerama dvojice tenisera zbog kojih su Švajcarci u jednom danu ostali bez dvojice predstavnika u muškom singlu.  Serena pregazila Kineskinju, hita ka 24. Grend slemu! Serena Vilijams je čini se konačno spremna za osvajanje rekordne 24. Grend slem titule.

Tenis 04.09.2019 | 09:35
USO - Njujork u šoku: Dimitrov izbacio Federera!
Teniser iz Bugarske je posle 190 minuta igre slavio sa 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2. Bio je to njihov osmi međusobni okršaj i prva pobeda za "bejbi Federera", kako ga zovu.

Nije izgledalo da će se ovako završiti, posebno jer je Federer dobro krenuo i dobio početni set sa 6:3. Međutim, u tenisu se nikad ne zna, očas posla sve može da se promeni i to se i dogodilo.

Federer je uspeo da posle izjednačenja u setovima, dobije i treći set i povede sa 2:1, ali onda je krenulo sve kako nije želeo u nastavku meča, a čini se da je svemu ovome kumovala i povreda.

U početnom setu Rodžer je napravio brejk u drugom gemu, što mu je bilo dovoljno da osvoji prvi set, ali je i Dimitrov krenuo znatno bolje u drugom setu.

Bugarin je u drugom poveo sa 5:2, potom se Federer vratio na 5:4, ali je Dimitrov ribrejkom stigao do 1:1 u setovima.

Činilo se da je to samo jedan od kriznih setova Švajcarca, kojih je bilo i početkom ovog turnira, naročito kada je Rodžer u dva gema u finišu seta napravio brejkove i poveo sa 2:1 u setovima.

Odmah na početku četvrtog seta, Dimitrov je oduzeo servis protivniku, nije ispuštao prednost servisa do kraja tog dela igre i onda je na 2:2 u setovima Rodžer prišao sudiji, pojavio se tu i supervizor.

Ispostavilo se da je osvajač 20 Grend slem titula zatražio da ode na medicinski tretman u svlačionicu, na šta ima pravo, dobio je dozvolu, ali kako se vratio na teren, to nije bio isti igrač.

Bilo je jasno da ima problema, kasnije se ispostavilo da je reč o povredi u gornjem delu leđa, pojasu u blizini vrata. Videlo je da oseća nelagodnost, da se muči, kao da više ni mislima nije bio u meču.

Dimitrov je to iskoristio, poveo je sa 4:0 i posle toga je bilo jasno da će stići do pobede, što se na kraju i dogodilo.

"Posle prvog seta sam bio nervozan, tražio sam pravi ritam. Rodžer je servirao dobro, bilo mi je važno samo da ostanem u meču. Dobro sam se držao, dobro kretao, srećan sam što sam na kraju pobedio i što sam u polufinalu", rekao je Grigor u intervjuu na terenu.

Kaže da je tek od četvrtog seta primetio da se Rodžer muči.

"Posle drugog seta osetio sam da imam dobar ritam, želeo sam samo da ostanem u igri. U četvrtom setu je bio jedan dug gem, trudio sam se da ga dugo držim u igri. Na kraju, nije bio stopostotno zdrav. U pet setova sve je moguće da se dogodi", dodao je Dimitrov.

Zanimljivo je da sa njim na ovom turniru nisu treneri, Andre Agasi i Radek Šćepanek.

"Voleo bih da mogu da objasnim što nisu ovde. Najteža odluka za njih, svakako. Ne znam, možda su želeli da me malo probude, da me prodrmaju, oni su mi porodica. Čak iako nisu tu, svako veče se čujemo i pričamo. Uskoro ćemo biti zajedno. Nadam se da ću proći. Imamo toliko odluka na dnevnoj bazi".

Njegov naredni protivnik je Danil Medvedev.

"Ne znam, igrali smo nekoliko puta. Ima zaista sjajno leto. Znam njegovu igru, biće sutra dug dan, ali prvo da se oporavim. Videću šta je radio loše, šta dobro. Teško je sa njim igrati, ali i ja se vraćam u formu, videćemo", zaključio je Dimitrov.



(3) Rodžer Federer neće osvojiti US open ni 11. sezonu zaredom nakon što je u finalu 2008. deklasirao Endija Mareja rezultatom 6:2, 7:5, 6:2.

Nakon što je ruski as (5) Danil Medvedev pobedio (23) Stena Vavrinku u prvom meču četvrtfinala 7:6 (8:6), 6:3, 3:6, 6:1, sa "Flašing medouza" eliminisan je još jedan Švajcarac, mezimac njujorške publike i petostruki osvajač.

On je u noći između srede i četvrtka, u drami koja je trajala tri sata i deset minuta, izgubio od bugarskog tenisera Grigora Dimitrova rezultatom 6:3, 4:6, 6:3, 4:6, 2:6.

"Bio mi je potreban tretman gornjeg dela leđa i vrata. Da se malo opustim, vidim hoće li biti bolje. Ali ovo je Grigorov momenat, hajde da ne pričamo o mom telu", rekao je Federer, kojem je fizioterapeut ukazivao pomoć u svlačionici u pauzi između četvrtog i petog seta.

"Danas posle podne, ali sam mogao da igram. Nije bilo toliko loše da sam pomišljao da odustanem ili tako nešto. Grigor me je nadigrao. Borio sam se s onim što sam imao. To je to. Mogao sam da igram, moja greška je što nisam pobedio".

Tako će se u terminu koji je posle žreba bio "bukiran" za "blokbaster" polufinale između Federera i branioca titule i trostrukog šampiona (1) Novaka Đokovića, u petak od 22 časa, Medvedev i Dimitrov boriti za uspeh karijere i plasman u "mejdžor" finale, ne razmišljajući o tome da bi već u nedelju na "Artur Ešu" sa druge strane mreže mogao da se pojavi novi prvi favorit, (2) Rafael Nadal.

Dimitrov je izgubio sedam od poslednjih osam mečeva pred start US opena.

Španac, osvajač US opena iz 2010, 2013. i 2017, naredne noći sastaje se sa (20) Dijego Švarcmanom u poslednjem četvrtfinalu muškog singla, što znači da će ujedno i znati ime potencijalnog rivala u polufinalu, jer će susret između (13) Gaela Monfisa i (24) Matea Beretini početi večeras od 19.30.

Rezultati četvrtfinala:

(5) Danil Medvedev - (23) Sten Vavrinka 7:6 (8:6), 6:3, 3:6, 6:1
(3) Rodžer Federer - Grigor Dimitrov 6:3, 4:6, 6:3, 4:6, 2:6

(13) Gael Monfis - (24) Mateo Beretini (sreda, 19.30)
(2) Rafael Nadal - (20) Dijego Švarcman (četvrtak, 2.30)

Dimitrov, trenutno 78. na ATP listi, ostvario je prvu pobedu u karijeri nad Federerom, šampionom US opena iz 2004, 2005, 2006, 2007 i 2008. godine.

"Nemam kristalnu kuglu, ne mogu da znam. Naravno da se nadam da hoću. Verujem da je ovo dobra sezona. U ovom momentu jesam razočaran, ali izdići ću se, sve će biti uredu", rekao je Federer upitan za to da li veruje da će osvojiti 21. gren slem trofej u karijeri.
Bugarin je postao najslabije rangirani polufinalista US opena od Džimija Konorsa, koji je 1991. do završnice stigao kao 174. Inače, a važno je istaći da je u 28-godišnjak iz Haskova u Njujork doputovao posle poraza u prvim kolima mastersa u Montrealu i Sinsinatiju.

Kako je meč na krcatom "Ešu" odmicao, a Federer dobijao sve glasniju podršku sa tribina, Bugarin je uzvraćao sve jačim udarcima i tempom u razmenama kojim je polako "lomio" 38-godišnjaka iz Bazela. Dimitrov je napravio brejk na otvaranju četvrtog seta, posle čega uglavnom sigurno branio prednost, osim u trenucima kada je trebalo završiti set.

Švajcarac je na brejk šanse čekao do desetog gema, a onda ih propustio pet, pa se otišlo u "majstoricu".

Federer je tada zatražio medicinski tajm-aut i u pratnji fizioterapeuta napustio teren zbog, pretpostavka je, problema sa leđima, ali ta pauza nije izbacila Dimitrova iz fokusa i ritma.

Kada je duel nastavljen, Bugarin je počeo da "čisti linije", osvojio prva četiri gema i potom odradio posao do kraja za treće gren slem polufinale u karijeri posle onih na Australijan openu 2017. i Vimbldonu 2014. U tim susretima gubio je od Nadala i Đokovića, ovog puta sa druge strane mreže biće debitant u tom rangu takmičenja,ali i trenutno najdominantniji igrač na ATP turu, Medvedev.

Serena pregazila Kineskinju, hita ka 24. Grend slemu! Serena Vilijams je čini se konačno spremna za osvajanje rekordne 24. Grend slem titule. Brutalna Serena stigla do 100. pobede: "Počistila" Kineskinju za 44 minuta! Amerikanka je Vang Ćijang u četvrtfinalu US Opena očitala lekciju koju će zauvek pamtiti



Amerikanka, koja već više od dve godine pokušava da izjednački rekord Margaret Kort prosto je deklasirala protivnicu u četvrtfinalu, Kineskinju Ćijang Vang, 6:1, 6:0.

Serena se na terenu zadržala svega 44 minuta, nijednog momenta Vangova nije imala bilo kakvu šansu ni da se ponada plasmanu u polufinale.

Bila je to Vilijamsova kao u najboljim danima, snažno je udarala, dobro se kretala, igrala praktično bez greške, za razliku od protivnice koja je bila isuviše impresionirana susretom na "Artur Eš" stadionu.

Uz to ovo joj je bila jubilarna, stota pobeda u Njujorku i 13. plasman u polufinale ovog turnira.

"Neverovatno je sve ovo, jer kad sam ovde počela da igram, imala sam samo 16 godina. Nije mi ni padalo na pamet da ću imati sto pobeda ovde. Volim ovo što radim, ne želim da prestanem da igram ovde. Osećam se dobro, imala sam tešku godinu. Vratila sam se na Vimbldonu, igram bolje i evo me, tu sam", izjavila je Vilijamsova.

Zanimljiva stvar dogodila se kada je voditeljka na kraju rekla da je čula da Serena voli karaoke.

"Uh, dobro je. Mislila sam da ćete me pitati da pevam! Mogu ako mislite da rasteram navijače i izgubim nekog od njih", nasmejala se Amerikanka.

Kaže i da je poseban osećaj igrati pred domaćom publikom.

"Biti Amerikanka i igrati kod kuće je interesantno i lepo. Odrasla sam gledajući US Open, gledala sam mnogo šampiona, otvaranje stadiona Artur Eš. Osvojila neke od 23 Grend slem titule baš ovde. Poseban je ovo teren", priznala je, a potom se osvrnula i na narednu rivalku, Elinu Svitolinu.

"Ima sjajnu godinu, igrala je u polufinalu Vimbldona, sigurna sam da želi ovog puta i dalje da dogura. Moraću da igram dobro. Srećna sam i spremna, hoću da uživam u igri", zaključila je Serena.



Serena Vilijams udara teško kao malj!

To je najbolje osetila Vang Ćijang iz Kine u četvrtfinalu US Opena. Kineskinja je protiv šestostruke šampionke grend slema u Njujorku uspela da osvoji samo jedan gem - 6:0, 6:1 i već posle 44 minuta igre morala je da joj pruži ruku.

Serena je bila u svom najboljem izdanju, po navici nije štedela neiskusnu rivalku, i jasno je poslala poruku svima da je ove godine spremna da se dokopa trofeja pred domaćom publikom.

Pobeda protiv Vang Ćijang slađa je ako se zna je tačno 100. koju je ostvarila na grend slemu u Njujorku.

"Kada igrate protiv nekog ko je dobar, morate da pojačate igru ili da idete kući. A ja nisam spremna za odlazak",poručila je 37-godišnja Amerikanka.

"Znala sam da moram da odigram snažno. Osećam se dobro i posle zaista teške godine još uvek sam tu. Fizički sam dobro i što je još važnije, uvek se zabavljam ovde", rekla je Serena Vilijams, koja je napravila 25 vinera na meču, a njena rivalka nijedan.

Teniska lekcija koju je održala Kineskinji potvrdila je da je Amerikanka maksimalno motivisana i spremna da osvoji prvi grend slem posle povratka na teren nakon rođenja ćerke Olimpije.

"Ja sam takva kakva sam i nikoga ne pokušavam da uplašim. Vrlo sam strastvena u onome što radim, kao i mnogi ljudi, i uvek se žalim, plačem, vičem, ali se i borim".

Snagu gorostasne Amerikanke u polufinalu će osetiti Elina Svitolina, koja je eliminisala Džoanu Kontu. To će biti njihov peti okršaj, a Ukrajinka je dobila samo jedan, i to poslednji odigran 2016. godine.

"Moraću dobro da se spremim za taj meč, jer je ona jedna od igračica koja sve radi dobro. Veliki je borac", navela je Serena Vilijams, koja je do sada u karijeri osvojila 24 grend slem titule.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar