Nakon mjesec dana pakla, psovanja, uvrijeda i zvižduka...

Najpoznatiji fudbalski izbeglica debituje za Nemačku! Neobična priča Bakarija Jate. . .

Fudbal 04.09.2019 | 17:30
Nakon mjesec dana pakla, psovanja, uvrijeda i zvižduka...
Već mesec dana je nemački fudbal potresao skandal u čijem se epicentru nalazio mladi fudbaler HSV-a Bakari Jata (21). Radi se o momku koji je svojevremeno stekao status prve izbeglice u istoriji koja je zaigrala fudbal u Bundesligi, a nakon što je 2015. godine stigao iz rodne Gambije i dobio azil u Nemačkoj, tačnije u Hamburgu.

Uglavnom mirne četiri godine na severu zemlje (ako ne računamo ispadanje HSV-a u Cvajtu koje je svima teško palo) narušili su tabloidi Bild i SportBild koji su uoči starta sezone objavili da postoji osnovana sumnja kako je Jata ušao 2015. u Nemačku sa falsifikovanim dokumentima iz domovine i kako se zapravo radi o Bakariju Dafeu dve godine starijem fudbleru iz Gambije kojem se u međuvremenu izgubio svaki trag. Jata je odmah nakon pisanja tabloida dobio podršku saigrača i trenera Ditera Hekinga, kao i kompletne uprave i navijača HSV-a koji su stali iza njega, iako su lokalne vlasti otvorile istragu nakon medijskih navoda.

Takođe, pritisak na Jatu i HSV krenuo je od drugog kola nove sezone, jer kako su se ređale pobede na terenu lidera Cvajte iz Hamburga, tako su i poraženi klubovi počeli da ulažu žalbe pred organima Fudbalskog saveza Nemačke, tvrdeći da su poraženi od strane tima za koji igra "ilegalac" čiji je identitet pod sumnjom. Tražili su da sporne utakmice dobiju službenim rezultatom od 3:0. Pritužbu na poraz prvi je stavio Nirnberg koji je počišćen sa 4:0 na svom terenu, a zatim su to isto učinili i Bohum i Karlsrue.

S druge strane, klubovi poput Kemnica (kup rival), Hanovera ili Darmštata odbili su da ulažu žalbu iako su i oni mogli, a najšmekerskiji potez napravio je gradski rival HSV-a Sankt Pauli sa kojim igraju tek u sledećem kolu, a koji je unapred saopštio da nema nameru da dovodi u pitanje indentitet momka koji je izbegao iz Afrike. Uostalom, na Milerntoru su izbeglice dobrodošle...

Međutim, u protekla dva dana stavljena je tačka na čitav slučaj, a epilog svega je da ćemo momka iz Gambije uskoro gledati u dresu reprezentacije Nemačke.

Lokalne vlasti u Hamburgu su juče potvrdile da su obustavile istragu nakon što im je dostavljen original izvod i uverenje o identitetu, kao i pisana zakletva visokog čelnika Gambije koji garantuje da je Bakari Jata, ovaj Hamburgov fudbaler, jedan jedini i da nema ni govora o krađi identiteta. To nije u startu pokolebalo Bild, koji je objavio redakcijski komentar sa pitanjem "Gde je onda Dafe?". Nirnberg je juče najavio i da će bez obzira na kraj istrage insisitrati na suđenju koje je bilo zakazano za sledeći ponedeljak, uz opasku da je spremio svedoka, predsednika bivšeg kluba iz Gambije za koji je Dafe/Jataigrao, kao i "profajlera" koji treba da dokaže da je igrač HSV-a dve godine stariji i da nije čist kako stoji u papirima.

Međutim, danas je usledio novi preokret, Nirnberg, Bohum i Karlsrue su povukli žalbe, pa je "slučaj Jata" i zvanično otišao u istoriju. Time je možda stavljena tačka na skandal, ali momkova psihička stabilnost i dalje je pod znakom pitanja. Nema gostujućeg stadiona na kojem mu nisu zviždali, pljuvali ga i vređali u proteklih mesec dana, a vredni i brzi Jata je u nedelju dočekao i prvi gol ove sezone protiv Hanovera u pobedi od 3:0.

Logično, proslavio ga je sa siagračima i trenerom Hekingom koji je od prvog dana apelovao na javnost da mu ne nanosi bol jer se radi o mladom dečku.

Ipak, najveća satisfakcija za Bakarija Jatu stigla je ove večeri i to pravo od Štefana Kunca, trofejnog selektora mlade reprezentacije Nemačke koji je izrazio želju da ga "naturalizuje" i pozove u nacionalni tim.

"Voleo bih da pokušam da ga ubedim da zaigra za našu mladu reprezentaciju. Sviđa mi se kao fudbaler, mislim da bi Nemačka imala koristi od njegovih kvaliteta", potvrdio je Kunc.

Ukoliko to bude slučaj, biće to i jedna od najlepših fudbalskih priča i dokaz da svako u životu vrednim radom i talentom može dočeka svoju šansu. Kao Bakari Jata, najpoznatiji fudbalski izbeglica na svetu.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar