Studenti plaćaju smještaj u BL od 150 do 500 KM

Nova akademska godina je na pragu, a za brucoše i studente koji dolaze iz drugih krajeva Republike Srpske, pored fakultetskih obaveza, jedna od značajnijih stavki je i izbor smještaja.

Republika Srpska 02.09.2019 | 11:14
Studenti plaćaju smještaj u BL od 150 do 500 KM
Cijene stanova diktiraju mnogobrojni faktori, od lokacije do njihove veličine, a iznajmljivanje se kreće od 150 KM za ležaj do 500 KM za stan.

Na oglasima je vidljivo da visinu cijene diktira blizina fakulteta, opremljenost, veličina stana, godina gradnje i mnogi drugi faktori, ali je uočljivo da su najviše cijene stanova bližih fakultetu, odnosno na Starčevici i u Obilićevu te u Boriku, u blizini studentskog kampusa, gdje se kreću od 400 do 500 KM, bez troškova režija.

Mnogo je i oglasa za izdavanje soba ili dijelova kuće, a za to je potrebno izdvojiti između 150 i 250 KM, takođe u zavisnosti od atraktivnosti lokacije.

– Studentima izdajem dva stana i dio kuće. Stan u Novoj varoši, iako je bliži centru grada, iznajmljujem za 320 KM, jeftinije nego onaj u blizini kampusa, jer su studenti manje zainteresovani za taj dio grada i žele da im je fakultet što bliže. Sobu u kući, u blizini tržnog centra “Delta”, ranije sam izdavao za 150 KM, ali od ove godine cijena je 200 KM – rekao je jedan od stanodavaca, koji nije želio da mu ime objavimo.

Mladi koji dolaze na studije u grad na Vrbasu najčešće se odlučuju da u grupama od dvoje do četvoro iznajme stan, da bi lakše snosili troškove stanovanja.

– U Banjaluci studiram već dvije godine i živim na Starčevici sa dvije cimerke. Cijene jesu veoma visoke, ali kad nas je više, lakše podnosimo troškove. Kako smo često na predavanjima, komunalije nam nisu visoke, pa se može podnijeti – rekla je studentkinja treće godine Ekonomskog fakulteta iz Trebinja, koja se predstavila samo kao Tanja.

Brucoš na Pravnom fakultetu iz Brčkog Milan Vujmilović kaže da će sa još dva prijatelja iznajmiti stan u Boriku.

– Malo me plašio izbor smještaja, ali su me starije kolege uputile i brzo sam se odlučio za stan. Cijene jesu visoke, ali su podnošljive kad nas je više – rekao je Vujmilović.

Studentski dom

Svakako najjeftinije rješenje je smještaj u studentskom domu Studentskog centra “Nikola Tesla”, međutim spiskovi studenata i cijena za ovu godinu još nisu formirani.

– Na sljedećoj sjednici ćemo utvrditi visinu cijene i broj mjesta, o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost – poručili su iz Studentskog centra.

(Glas Srpske)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Re

02.09.2019 09:23

Misto pretjerivanje. Da je kako ispraviti socijlnu krizu na jadnom studentu za sobu.

ODGOVORITE
Name

Da barem nešto i uče

02.09.2019 09:54

Sam koriste pogodnsti studentskog statusa!!!

Name

Bob Rock

02.09.2019 09:32

To skupo, za godinu dana stanarima možeš kupiti dvije diplome!

ODGOVORITE
Name

Diklofenal

02.09.2019 11:11

A stipendija im 130km..

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

02.09.2019 13:52

Pa najbolje da im se izda za djabe...kolko para tolko muzike....a sto se menw licno tice da imam za izdavanje nikad studentima nebi izdao....

ODGOVORITE
Name

Galeb

02.09.2019 16:20

Kakav student Kakva placanja uzmi pare I kupi diplomu kava ti odgovara I kod Ronhila Na posao u vladu RS Dodikovinu

ODGOVORITE
Name

Doboj

03.09.2019 00:18

Divno djeco zborite dok se grebete pod roditelja. Slabo ćete da učite, posle ćete u politiku date i eto vam vaše pameti. A naposlijetku, razočarani u Njemačku da begate. Bolje vam je u jezik ulozite i postanite svoji ljudi pošteno zaradjujuci na zapadu

ODGOVORITE