EP: Srpkinje bez muke do četvrtfinala!

Terzić odmarao Boškovićevu, Srbija rutinski do četvrtfinala! Odbojkašice Srbije zabeležile su pobedu u osmini finala Evropskog prvenstva protiv Rumunije. Srpske reprezentativke savladale i komšinice.  Kaznena ekspedicija nema milosti! Lako u četvrtfinale i bez Tijane, sada kreće ozbiljniji posao. . .  Srpske odbojkašice rutinski savladale Rumuniju.

Ostali sportovi 01.09.2019 | 22:44
EP: Srpkinje bez muke do četvrtfinala!
Srbija je pobedila Rumuniju sa 3-0 u setovima (25:20, 25:17, 25:23) i došla do očekivane, rutinske pobede.

Ovo je bila šesta pobeda aktuelnih evropskih i svetskih šampionki na Eurovoleju u isto toliko odigranih mečeva.

Selektor Zoran Terzić je kombinovao postave Srbije, najbolja igračica ekipe Tijana Bošković nije ni ulazila na teren, a na kraju se došlo do rutinske pobede uz minimalno umaranje najvećih zvezda.

Srbija je pobedom obezbedila četvrtfinale Eurovoleja i novi duel sa reprezentacijom Bugarske, koju je već pobedila na prvenstvu (3-1).

Naše odbojkašice su loše počele prvi set.. Rumunke su počele sa 11:8 i izgledale bolje od Srpkinja. Ipak, uspešno je napravljena serija 4:1 u završnici i set je preokrenut.

Kada je bilo bitno nivo igre podigle su Brankica Mihajlović i Stefana Veljković. Njihovu jačinu udarca Rumunke nisu mogle da ukrote, a blok je radio sve bolje i bolje.

Drugi set je, za razliku od prvog, počeo dosta bolje. Veoma brzo je bilo 9:5 za Srbiju, ali nešto nije funkcionisalo u odbrani u polju. Blok je bio na nivou, ali ako do njega nije dolazilo nastajali bi problemi.

Rumunija se približila na 11:9, ali je Srbija velikom serijom došla do 18:12, a nešto kasnije rešila set koji su u velikoj većini odigrale mlade igračice koje neće dobijati toliko šanse u nastavku prvenstva.

Selektor Terzić je u trećem setu potpuno "zaboravio" Mihajlovićevu i Veljkovićevu, a igru su predvodile sjajna Mina Popović i Ana Bjelica, dok je priliku da se malo razigra dobila i Maja Ognjenović.

Set je počeo loše - Rumunija je imala i +4, ali je opet nekako ostala u mestu kada je trebalo da prelomi set protiv neiskusnih Srpkinja. Srbija je od 14:17 došla do 21:19, a odgovora se druge strane do kraja meča nije bilo.

Mihajlovićeva i Popovićeva su bile odlične sa po 11 poena, Bjelica nije mnogo zaostajala sa deset, dok se mora istaći sjajan doprinos mlade Maje Aleksić koja je uz pet poena bila fenomenalna na prijemu.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije plasirala se danas u četvrtfinale Evropskog prvenstva nakon što je u Ankari ubedljivo pobedila Rumuniju sa 3:0 u setovima (25:20, 25:17, 25:23).

Selektor Zoran Terzić je danas dosta rotirao, priliku da malo više igraju imale su odbojakšice koje nisu dobijale toliko šansi, a znale su da je iskoriste na pravi način i obezbede trijumf bez većih problema.

Odmarala je danas Tijana Bošković, Brankica Mihajlović je imala ograničenu "minutažu", ali to nije sputalo naše reprezentativke da prođu u naredni krug.

Naše rivalke nisu imale šansi za pozitivan rezultat, u poslednjem setu su najviše namučile srpsku selekciju, ali ipak nisu uspele da dođu do osvojenog seta.

Najefikasnija u našem timu bila je Ana Bjelica, upisala je 12 poena, dok su Mina Popović i Brankica Mihajlović postigle po 11 poena.

Naša selekcija igra dominantno na ovom turniru, čini se da su odlično tempirale formu te da ona najbolja izdanja tek slede. Sigurno je da če aktuelni šampion biti prvi favorit za osvajanje, ali svakako da put do pehara neće biti jednostavan.

Kaznena ekspedicija iz Srbija nastavlja da gazi na Evropskom prvenstvu za odbojkašice. Svetske i evropske šampionke su nastavile odbranu trona sigurnom pobedom nad Rumunijom u osmini finala. Izabranice Zorana Terzića su skoro pa rutinski preslišale Rumuniju sa 3:0 (25:20, 25:17, 25:23) i u četvrtfinalu čekaju Bugarsku ili Azerbejdžan.

Maksimalna pobeda Srbije dobija još više na težini ako se zna da je ostavrena bez najbolje igračice sveta Tijane Bošković. Zvezda naše reprezentacije nije igrala, a verovatno je selektor Terzić rešio da je odmori pred mnogo važnije i teže bitke koje naše devojke očekuju u nastavku odbrane trona.

Nije to bila ubedljiva i atraktivna igra Srbije kao što smo navikli. Ali je sasvim razumljivo da se forma polako tempira i diže. Baš kao što je u grupi gazila protivnike uz promenljivu igru, tako je Srbija danas sa pola gasa opravdala status favorita protiv Rumunije. 

Čak je Rumunija pružila i jači otpor nego što se očekivalo i nego što su realni kvaliteti te ekipe. Rumunke su vodile u većem delu prvog seta, imali po tri ili četiri poena prednosti, ali je Srbija kao u nekoliko mečeva u grupi, odigrala najbolje u finišu seta. Posle 16:18 je usledio preokret zahvaljujući servisima Jelene Blagojević i sjajnom bloku srpskog tima. Brankica Mihajlović  i Mina Popović su vezale neke poene i donele prvi set Srbiji.  

U drugom setu je Srbija sve kontrolisala, verlo bezo stekla lepu prednost i zadržala je do kraja. Sve je tada funkcionisalo u igri naših devojaka, poeni su osvajani na najrzanovrsnije načine, a odlična Mina Popović je stavila taku na set. U poslednjem setu je Rumunija pružila jači otpor, opet vodila do fijniša (14:17), ali je Srbija ponovo pokazala klasi i iskustvo kada je najvažnije. Iskoristile su naše devojke drugu meč loptu i overile plasman u četvrtfinale. 

Mina Popović i Brankica Mihajlović su sa po 11 osvojenih poena bile najefikasnije u našem timu, a Ana Bjelica je dodala 10. 

Evropsko prvenstvo, osmina finala:

Srbija – Rumunija 3-0 (25:20, 25:17, 25:23)

Srbija: Buša 5, Lazović, M. Popović 11, Mihajlović 11, Ognjenović 1, Veljković 4, Pušić, Bjelica 10, Aleksić 5, S. Popović, Milenković, Blagojević 4

Rumunija: Bačiu 2, Rgojinaru, Buterez 8, Balintoni 2, Albu, Jancu 1, Ungureanu 12, Kalota 2, Trica 3, Tucmeanu, Fales 4, Onjekeve 4

Hrvatice umalo šokirale Turkinje, Poljakinje nadjačale Špankinje! Odbojkašice Turske plasirale su se u četvrtfinale Eurovoleja posle pobede nad Hrvatskom sa 3-2 u setovima.

Turkinje, jedne od domaćina prvenstva, pobedile su posle pet neizvesnih setova - 26:24, 18:25, 31:33, 25:22, 16:14.

Hrvatska je pružila odličan otpor u prvom setu, a čak uspela da osvoji naredna dva i dođe na korak od ogromnog iznenađenja, najvećeg na turniru.

Turkinje su slomile otpor rivalki u četvrtom setu i izborile peti, ali su se i tu stvari zakomplikovale.

Gošće su uspele da dođu do preokreta i povedu 12:11, ali do kraja meča nisu imale dovoljno snage da izbore četvrtfinale.

Pobednice je predvodila Eda Erdem sa 26 poena, Meliha Ismailolu je imala 13, dok je donekle podbacila Ebrar Karakurt sa 10 poena.

Na drugoj strani nezaustavljiva je bila Samanta Fabris sa 39 poena, a istakle su se Martina Samadan sa 15 i Lucija Mlinar sa 11 poena.

Turska će u četvrtfinalu igrati protiv reprezentacije Holandije, koja je bila maksimalna protiv Grkinja.

Drugi domaćin prvenstva Poljska uspela je da pobedi Španiju, nešto teže od očekivanog - 25:20, 25:20, 25:19.

Poljakinje jesu ostvarile maksimalnu pobedu, ali su do nje došle posle tri relativno neizvesna seta.

Špankinje su dobro parirale u svakom delu igre, ali su iskusne Poljakinje, koje su igrale pred svojom publikom, uspele da izbore plasman u četvrtfinale.

Kod pobednica Malvina Smaržek i Magdalena Stišjak su imale po 12 poena, a najbolja na drugoj strani bila je Ana Eskamija sa 17.

Poljakinje u četvrtfinalu igraju protiv Nemica, koje su bile ubedljive protiv Slovenije.

Italija se namučila, Srbija saznala ime rivala u četvrtfinalu. Odbojkašice Italije pobedile su Slovačku rezultatom 3-0 u plasirale se u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Italijanke su došle do pobede dosta teže nego što se očekivalo, iako nisu izgubile set - 25:20, 25:23, 25:20.

Najveću šansu da "otkinu" set vicešampionkama sveta Slovakinje su imale u drugom setu, ali su ispustile prednost od 23:22.

Najbolja u pobedničkom sastavu bila je Paola Egonu sa 17 poena, dok je jedan manje upisala Indre Sorokaite. Na drugoj strani istakla se Marija Kostelanska sa deset.

Rivalke Italiji u četvrtfinalu biće Ruskinje, koji su odnele pobedu od 3-1 protiv Belgije.

Ruskinej su odigrale dobra dva prva seta, ali pale u završnici trećeg posle neizvesne završnice.

Belgija je imala šansu da produži meč i u četvrtom setu, kada je spustila prednost Ruskinja na 22:21, ali nije imala dodatnog "gasa" za preokret.

Čak 30 poena kod pobednica imala je Natalija Gončarova. Ksenija Parubets je postigla 17, a Irina Koroleva 10. Na drugoj strani 16 je imala Selin Van Gestel, a poen manje Brit Herbots.

Reprezentacija Srbije, koja je bila ubedljiva protiv Rumunije, saznala je ime rivala u četvrtfinalu. Izabranice Zorana Terzića igraće protiv reprezentacije koje su sa 3-1 pobedile u grupnoj fazi, Bugarske.

Bugarke su bez problema izašle na kraj sa Azerbejdžanom (25:12, 25:16, 25:23).

Selektor Ivan Petkov podigao je formu svoje ekipe i najavio potencijalno zanimljiv duel sa šampionkama sveta i Evrope.

Tokom meča protiv Azerbejdžana odlične su bile Nasja i Gergana Dimitrova sa 14, odnosno 12 poena. Sa druge strane jedina dvocifrena bila je Polina Rahimova sa 12 poena.

Pobedu su ostvarile i Holanđanke, koje i dalje nisu izgubile set na turniru. One su bile bolje od Grčke sa 3-0 (25:21, 25:23, 25:12).

Ane Bujis je bila najefikasija kod pobednica sa 14 poena, dok je na meču najbolja bila poražena Anti Vasilantonaki sa 17.

Mečevi četvrtfinala su na programu 4. septembra, a sve rezultate pratite putem našeg specijala.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar