Bojana guslama osvojila Beograd, pa Helsinki

Zbog nje su Finci saznali za gusle, jer 22-godišnja Bojana Peković ovaj instrument studira na prestižnoj akademiji „Sibelijus" u Helsinkiju. I ne samo da studira već i peva poznate, ali i davno zaboravljene epske pesme.

Zabava 31.08.2019 | 16:08
Bojana guslama osvojila Beograd, pa Helsinki
„Ja sam Bojana Peković, dolazim iz Kraljeva, imam 14 godina, moj talenat je pevanje uz gusle“, predstavila se Bojana žiriju u šou programu Ja imam talenat 2012. Ubrzo je sa bratom Nikolom oduševila i publiku i odnela pobedu.

Sedam godina kasnije sa Bojanom se srećemo na Kolarcu. Pokazuje nam da i dalje neguje svoj redak dar guslajući Njegoša.



„Meni je najinteresantniji moj kontakt sa samom sobom, proučavanje moje ličnosti, dolaženje do odgovora na razna pitanja, a svakako stub i zbog čega to mene privlači jeste da epska poezija, koja me je odgajila sa tim nekim univerzalnim vrednostima, koje ne znače samo našoj zemji i našem narodi već su i svetski značajne“, kaže Bojana.

I baš su je gusle odvele u svetski značajne sale u kojima je nastupala, baš kao i pred domaćom publikom.

„Moj tata je najviše beležio nastupe, bilo ih je približno 700 do sada, učestvovanja, nastupa, gostovanja, nekako se osećam srećnom što sam uspela da ostvarim svoj san u smislu što sam imala koncert u Centru 'Sava' sa mojim bratom Nikolom i našom grupom, prošle godine imali smo koncert na Kolarcu“, navodi Bojana.



Na njenom repertoaru od Njegoša preko Zmaja do zapisa Vuka Karadžića. Prestala je da broji pesme koje zna napamet.

„U suštini vrlo malo mi je potrebno da savladam pesmu, verovatno što se od malena bavim učenjem epske poezije koja zna da bude jako velika, ali znam za noć da naučim 30-ak stihova koje sutradan otpevam na koncertu i oni najbliži se uvek oduševe, jer ne mogu da veruju kojom brzinom učim stihove“, objašnjava guslarka.

A stihovi i zvuk gusala u poslednjih godinu dana isključivo se čuju u Helsinkiju, jer je na tamošnjoj Muzičkoj akademiji Bojana nastavila da usavršava ovaj instrument.

„Profesori su iz čitavog sveta, kao i studenti. Dolaze sa svih strana sveta i donose svoju ličnu kulturu, odnosno svoj izražaj, tako sam ja došla sa guslama, bitno je da opravdate umetnički nivo koji oni očekuju. I nakon toga zahvaljujući metodologiji i njihovom sistemu rada, oni vam pružaju mogućnost da razvjate svoj talenat“, kaže Bojana.



Talenat je razvila toliko da speva čak i na arpaskom. Iako se vezuju za Balkan gusle zajedno sa Bojanom putuju svetom.

„To je prvi put da gusle u tom obliku odlaze van svoje zemlje, praktično i lično da se izučavaju na jednom svetskoj muzičkoj instituciji koja je vrlo priznata u svetu. Tako da je ovo prvi odlazak gusala, koje praktično govore u ovom momentu i meni je velika čast, ali i velika odgovornost što predstavljam našu zemlju i nadam se da ću istrajati na tom putu i da će se vrata otvarati kao što se i otvaraju“, kaže Bojana.

Svoj talenat razvija ne samo svirajući gusle. Kako na fakultetu izučava i pravljenje instrumenata, volela bi kada bi uspela u nameri i isproba kako bi gusle svirale na struju.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar