Virus malih boginja prijeti zemljama Evrope

Prema poslednjem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Evropa gubi rat protiv malih boginja.

Svijet 31.08.2019 | 14:40
Virus malih boginja prijeti zemljama Evrope
Izveštaj upozorava da je opadanje stope imunizacije, zajedno sa širenjem dezinformacija o vakcinama na internetu, dovelo do toga da se virus vrati u zemlje u kojima je nekada bio zvanično iskorenjen.

Prvi put od kada je SZO počela sa procesom verifikacije u Evropi 2012. godine, četiri zemlje su izgubile status "oslobođenih od malih boginja".

Velika Britanija, Grčka, Češka i Albanija zabeležile su virus među svojom populacijom u poslednjih godinu dana, a SZO poručije da novonastala situacija treba da bude alarm, ne samo za Evropu, već za čitav svet.

Ako se posmatra cela Evropa, smatra se da je 35 zemalja postiglo ili produžilo status "oslobođenih od malih boginja", za razliku od 2017. kad je 37 zemalja imalo taj status.

Dve su prekinule endemični prenos malih boginja, dok u 12 i dalje postoji virus.

"Uprkos velikim naporima da eliminišemo ovu bolest, i dalje nas čeka dug put pre nego što uspemo da je iskorenimo. Trenutno širenje virusa regionom govori da moramo da se potrudimo još jače. Moramo aktivirati reakcije za vanrednu situaciju", rekla je Žužana Jakab, direktorka SZO za Evropu.

Krovna zdravstvena organizacija je pojačala fokus ka eliminaciji malih boginja i najavila je će se pozabaviti zdravstvenim sistemima i društvenim izazovima koji su omogućili da se smrtonosni virus vrati u Evropu.

Više od 90.000 ljudi u Evropi obolelo je od malih boginja u prvoj polovini ove godine, što je duplo više u odnosu na isti period 2018.

Male boginje su jedna od najzaraznijih bolesti i uglavnom se šire kašljanjem, kijanjem i bliskim kontaktom. Iako su mnoge evropske zemlje uvele oštriju politiku vakcinacije, tvrdoglavi otpor vakcinaciji doveo je do epidemija širom kontinenta.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Islam!

31.08.2019 13:14

Zna se ko upravlja SZO? Da možda ne vrše čipovanje? Može li im se vjerovati?

ODGOVORITE