Kikbokser i paraolimpijac BiH ''pali'' na doping testu!

Agencija za antidoping kontrolu BiH utvrdila je da su kikbokser Slavoljub Budeša i paraolimpijac Jovica Goreta koristili nedozvoljena sredstva.

  • Sport
  • Ostali sportovi


Upravni odbor Kikboksing saveza BiH je sa dvije godine zabrane nastupa kaznio kikboksera Slavoljuba Budešu, člana kluba "Panter" iz Bijeljine, zbog korištenja nedozvoljenih sredstava.

Budešu je Agencija za antidoping kontrolu testirala van takmičenja i u njegovom uzorku pronađena je zabranjena supstanca rekombinovani eritropetin / erythropoietin/ koji kontroliše produkciju crvenih krvnih zrnaca.

"Sportisti ga zlupotrebljavaju jer podiže njihov aerobni kapacitet i poboljšava izdržljivost i rezultate, posebno u aerobnim disciplinama", saopšteno je iz Agencije za antidoping BiH.

Drugi kažnjeni sportista je paraolimpijac Jovica Goreta kojem je Izvršni komitet Paraolimpijskog komiteta BiH izrekao kaznu zabrane bavljenja sportom šest mjeseci zbog pozitivnog rezultata na doping testu.

Kod Gorete je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance hidrohlorizid /hydrochlorthiazide/ koji spada u grupu diuretika i koristi se za snižavanje visokog krvnog pritiska, te pomaže izlučivanju viška soli i vode iz tijela.

Goreta je predstavljao reprezentaciju BiH na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjeongčangu /Pjeongčangu/ 2018. godine, u disciplini alpsko skijanje.

Ovo je prvi slučaj dopinga u sportu za osobe sa invaliditetom u BiH.

Izvor: Srna

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.