Naočare za sunce sa mirisom kafe

U želji da napravi ekoliški prihvatljive, a moderne naočare za sunce, ukrajinska kompanija "Ochis" je rešenje našla u talogu kafe.

Moda i ljepota 28.08.2019 | 15:15
Naočare za sunce sa mirisom kafe
Generalni direktor kompanije "Ochis", Maksim Havrilenko, eksperimentisao je sa raznim biljkama. Pokušao je sa nanom, peršunom, đumbirom, ali je na kraju utvrdio da je talog od kafe idealno rešenje.

„Zelena“ industrija već dugo vremena koristi otpad od kafe za proizvodnju nameštaja, posuđa, mastila za štampanje i biogorivo, ali Havrilenko je pionir u ovoj oblasti, a njegove naočare za sunce odišu mirisom sveže skuvane kafe.

„Prvo, kafa je crna što je uobičajena boja za naočare za sunce koja se uklapa u svaku kombinaciju. Drugo, u svetu ostaju milioni tona taloga od kafe“, kaže Havrilenko za Rojters.

Kao neko ko potiče iz porodice optičara i sa iskustvom dužim od 15 godina u oblasti prodaje i proizvodnje naočara, Havrilenko je morao da odbaci preko 300 uzoraka pre nego što je uspeo da dobije savršene "Ochis coffee" naočare za sunce.

Glavna prednost ovih naočara napravljenih od kafe i lana, zalepljenih biljnim uljem, je ta što će se kada budu bačene za deset godina pretvoriti u đubrivo, naglašava njihov proizvođač.

Zanimljivo je da kompanija "Ochis" ostvaruje najveću zaradu na tržištu zapadne Evrope i Amerike, dok samo 10 odsto njihovih proizvoda završi u Ukrajini.



(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar