Bebe bi trebalo da hodaju bose

Hodanje po neravnoj ili gruboj podlozi podstiče upotrebu mišića stopala nogu. Zapravo je najbolje da dete hoda bosonogo što više, sve do druge ili treće godine.

Zdravlje 28.08.2019 | 14:37
Bebe bi trebalo da hodaju bose
Treba li bebu obuvati nekoliko meseci nakon rođenja ili ne, dilema je koja muči većinu roditelja. Ako kuća i podovi nisu previše hladni za bebine nogice, u prvoj godini nema potrebe za cipelicama. Jedino kada ide napolje, poručuju stručnjaci.

Čak je poželjno da bebe budu bosonoge, jer su svodovi njihovih stopala kada počnu da hodaju pomalo spušteni. Kada su bosonoge postepeno podižu svodove i jačaju skočne zglobove. Hodanje po neravnoj ili gruboj podlozi takođe podstiče upotrebu mišića stopala nogu. Zapravo je najbolje da dete hoda bosonogo što više, sve do druge ili treće godine.

I prilikom odabira cipela treba voditi računa da u početku budu sa polumekim đonom, zato što stopala u takvoj obući imaju veću mogućnost da se pokreću. Važno je i da su dovoljno velike da dečji prstići nisu zgrčeni, a slobodnog prostora treba da bude za širinu roditeljskog palca. Deca prerastaju obuću brzo, pa bi roditelji trebalo na nekoliko nedelja da proveravaju njihovu veličinu. Jeftine cipele treba da su imperativ prilikom kupovine jer ih mališani brzo prerastaju.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar