Pašanski: Kecmanović nije novi Đoković!

Bivši srpski teniser Boris Pašanski govorio je za B92 o stanju u svetu tenisa, očekivanjima na US openu i drugim aktuelnim teniskim temama.

Tenis 29.08.2019 | 20:21
Pašanski: Kecmanović nije novi Đoković!
Nekada 55. tenisera planete (februar 2006) smo upitali da nam ukratko da svoje mišljenje o promenama u vrhu tenisko-političkog sveta.

Novak Đoković je nedavno bio na udaru javnosti zbog dobrih odnosa sa "ocrnjenim" predstavnikom igrača u ATP, Amerikancem Džastinom Gimelstobom.

"Ne znam koliko je Novak nasledio ljude u tom miljeu, a koliko ih je sam postavio. Gimelstob je napravio nešto što nije trebalo da napravi, mada se Gimelstoba to manje-više znalo jer je on uvek bio takav. On nema veze sa tim, čovek je odgovoran za sebe. Što se tiče samog vođenja ATP - mnogo je bitno da se napravi sistem kao što je US open uradio. Da bude mnogo bolje medijski propraćeno i sa više sponzora. To je mnogo bitno za tenis, ali već ide u tom pravcu", rekao je Pašanski za B92.

Srbija je od nastanka "belog sporta" u podređenom položaju naspram anglosaksonskih zemalja. Igračima iz zemalja koje održavaju najveće turnire je mnogo lakše da se "probiju" i da dođu do poena i novca, a Pašanski tvrdi da je to normalna stvar.

"Nije uopšte stvar da Srbija treba da parira Americi ili Australiji. Oni su izmislili ovaj sport i samim tim su lideri u njemu. Tenis je anglosaksonski sport i normalno je da oni organizuju te turnire od samog početka. To je sve normalno. To jeste prednost tih federacija, naravno da imaju finansijsku dobit i mogu da finansiraju tenisere, to je jednostavno tako - kao u fudbalu što je njihova liga jača od naše...", rekao je Pašanski i dodao da "Srbija treba tome da se prilagodi".

36-godišnjeg bivšeg srpskog tenisera, nekada osvajača Dejvis kupa sa reprezentacijom Srbije, pitali smo šta misli o šansama Rodžera Federera na ovogodišnjem US openu.

"Dok god on drži reket, dok god se takmiči... Poredio bih ga sa Samprasom koji je, do poslednje godine kada je osvojio US open imao je osam-devet poraza u prvim kolima pre toga. Dok god Federer igra tenis on je jedan od favorita. Da li će da osvoji - ne znam - nemam magičnu kuglu da znam", kazao nam je Pašanski.

Sledeća tema su bili mladi igrači i potencijalnim kandidati za smenu na vrhu tenisa.

"Njima treba još neko vreme da stasaju. Mnogo zanimljiv primer je kanadski primer, gde se Šapovalov mnogo brže probio nego Feliks. On se jeste probio mnogo brže, ali to ne znači da je bolji igrač. Prvi će osvojiti Grend slem onaj koji bude imao najbolji razvitak - fizički i igrački. Jako je teško predvideti koji igrač će se razvijati u najboljem pravcu. Ono što sam ja primetio je da je najbliži pomak bio pomak Tima na šljaci, ali njegov pomak traje već dve godine... Ove godine ga je u finalu (Rolan Garosa) deklasirao Nadal, to je bilo u jednom smeru".

Momak iz Beograda zna šta je potrebno da bi mlađi teniseri uspeli da krenu da pobeđuju "staru gardu".

"Da bi mladi igrači počeli da dobijaju ove 'stare šampione' na slemovima oni prethodno moraju da im zaprete. Kao što je Medvedev imao par dobrih mečeva pre nego što je pobedio Novaka. Prvo ih je izgubio (od Novaka), a onda je sačekao svoj red da ga pobedi. Ne vidim nikakvu pretnju po Novaka (od tih igrača), kao ni za Nadala i Federera. Oni su ispre drugih".

U drugo kolo US opena su za sada, od srpskih tenisera, prošli Đoković, Lajović i Kecmanović.

Kecmanović je nedavno pobedio petog teniser sveta Aleksandera Zvereva, a sada je u prvom kolu "preslišao" Lasla Đerea. Miomir u narednom meču igra protiv iskusnog Italijana Paola Lorenca, protiv kojeg će biti veliki favorit.

On je posle pobede nad sunarondikom izjavio "da ne zna zašto u ATP ne spominju njega s obzirom da je drugi najmlađi teniser u Top 50 posle Feliksa Ože-Alijasima".

"To je neka politika ATP, gde će uvek favorizovati neke 'svoje' igrače i neke 'stare' igrače. Definitivno ne mislim da bi trebalo mnogo oko toga da se (Miomir) obazire. To treba da zaboravi, njegovo vreme će doći i on ima potencijal da bude mnogo bolji nego što je trenutno. On treba da gleda sebe i da gleda svoj napredak. Ako bude to uradio vidim ga veoma daleko, to je moj savet za njega", izjavio je Pašanski i nastavio:

"On ima jako lepu perspektivu, bio je vrhunski junior, kao i Novak, i imao sva 'prolazna vremena'. Niko ne očekuje da on bude 'novi Novak', jer to što je (Novak) napravio je pravo čudo. Ali, da bude igrač koji može da osvoji i Grend slem, Masters ili neki drugi turnir... Ja ga definitivno vidim na tom nivou. U narednih pet-šest godina", zaključio je Pašanski za B92.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar