USO - Džumhur pred duel sa Federerom: Želim više!

Dva puta su Bosanac i Švajcarac igrali do sada, gdje je prvi reket BiH pružao solidne partije, ali na oba Gren slema nije uspio favorizovanom rivalu uzeti ni set. Je li došlo vrijeme da se to promijeni?

Tenis 28.08.2019 | 14:39
USO - Džumhur pred duel sa Federerom: Želim više!
Petostruki osvajač US Opena Rodžer Federer biće naredni rival najboljeg bh. tenisera Damira Džumhura, u drugom kolu posljednjeg ovogodišnjeg gren slema u Njujorku.

Prvi Džumhurov rival Eliot Benšetri, osim u prvom setu, nije mnogo namučio prvog reketa BiH, a duel prvog kola bio je odlično zagrijavanje za ono što slijedi večeras od 19.30 časova.

DOSADAŠNJI DUELI

Vimbldon 2015.

Federer - Džumhur 6:1, 6:3, 6:3

Rolan Garos 2015.

Federer - Džumhur 6:4, 6:3, 6:2

"Postojao je pritisak, što je sasvim razumljivo s obzirom na cijelu godinu koja je bila prepuna loših stvari, povreda, nesamopouzdanja, manjak turnira i mečeva, puno otkazivanja... Samim tim gubio sam potrebno samopouzdanje, za koje znam da mnogo utiče na moju igru", svjestan je Damir u čemu je bio problem.

"To se vidjelo u prvom setu, gdje nisam pružio dobru igru i bio sam nervozan, jer sam znao da mogu puno bolje i da sam favorit u tom meču", rekao je Džumhur o startu meča protiv 227. tenisera svijeta.

Ipak, u naredna tri seta, sve je došlo na svoje mjesto.

"Uspio sam da se koncentrišem na svoju igru, a ne na ostale faktore pored terena i u naredna tri seta pokazao sam bolju igru, koja mi daje nadu da mogu odigrati dobar meč protiv Rodžera. Ove godine nisam imao mnogo takvih mečeva, odnosno šansi da igram sa igračima tog nivoa. Igrao sam početkom godine sa Novak, zatim prije Rolan Garosa sa Stenom (Vavrinkom), te uz mečeve sa Cicipasom i Mofisom, to su jedini sa top igračima ove godine", dodao je Džumhur.

Džumhur i Federer do sada su se sastajali dva puta, oba 2015. godine na najjačim turnirima. Ipak, uprkos solidnim partijama protiv favorizovanog rivala, Sarajlija nije uspio na Vimbldonu i Rolan Garosu da osvoji ni set protiv Švajcarca.

"Sigurno da će ovo biti još jedno novo iskustvo. Dva puta sam igrao sa njim, pružao sam solidne partije, a sada želim više. Ne samo da odigram kvalitetno meč, nego da to bude i rezultatski dobro. Koliko god forma nije sjajna, mislim da je sada sve mnogo bolje i da se mogu nadati boljim rezultatima do kraja godine. Znam da, ukoliko odigram dobro i pružim partije koje sam pružao na treninzima, rezultat može biti i povoljan. Biće ovo dobra prilika da pokažem gdje sam trenutno i koliko mogu do kraja sezone", istakao je Džumhur, koji se nedavno ponovo vratio među prvih 100 igrača svijeta.

Kako kaže, loša forma je iza njega, a na to je uticao i dolazak novog trenera Petra Popovića.

"Jednostavno nisam bio u pravoj formi, ali promjena trenera zaista mi je godila. S njim sam počeo da radim na određenim stvarima i napredak je sigurno tu. Možda rezultati neće biti vidljivi već u prvih mjesec ili dva, ali daću vremena svemu, jer potrebno je da se to slegne. Ipak, mislim da dobro radimo, idemo pravim putem i najbitnije je da smo obojica veoma profesionalni i da znamo čemu težimo", zaključio je Džumhur.

Dodajmo da je Federer u prvom kolu, na papiru imao lagan zadatak, ali ipak nije sve teklo tako glatko.

Protiv 190. igrača na ATP listi, Indijca Sumita Nagala, morao je da odigra četiri seta, a baš kao i Džumhur, nakon gubitka prvog seta, naredna tri riješio je u svoju korist - 4:6, 6:1, 6:2, 6:4.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar