EP: Francuskinje otpisane, Srbija hita ka cilju!

Evropske i svetske šampionke danas u Ankari imaju lak posao. Derbi u Bratislavi gde se sastaju Nemice i Ruskinje.  Srbija nastavlja pohod na odbranu titule.  Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije u ponedaljak na Evropskom prvenstvu igra utakmicu protiv Francuske.

Ostali sportovi 26.08.2019 | 14:39
EP: Francuskinje otpisane, Srbija hita ka cilju!
Utakmica se igra u 16 sati po srednjeevropskom vemenu

Ekipa Zorana Terzića je u drugom kolu A grupe Evropskog prvenstva pobedila u Ankari Bugarsku sa 3:1 (16:25, 25:21, 25:20, 25:16), a najefikasnija na meču bila je je Brankica Mihajlović sa 27 poena.

"Bilo je izuzetno teško, Bugarska je odličan protivnik koji je igrao mnogo bolje nego prvu utakmicu na takmičenju. Nismo najbolje počele, teško smo došle do svoje igre, ali mi je drago što smo se izvukle i trijumfovale. Može mnogo bolje, nadamo se da će tako biti u nastavku", rekla je Tijana Bošković posle utakmice u prestonici Turske.

Aktuelne šampionke su do druge pobede, računajući prethodnu nad Finskom, došle preokretom, posle slabog prvog seta.

Francuska je u prvom kolu iznenadila Bugarsku i pobedila je posle pet setova, dok je u drugom lako poražena od Grčke.

Početak Evropskog prvenstva za odbojkašice protiče u očekivanom, sporom ritmu. Velike su razlike u kvalitetu između najboljih selekcija i onih koje su na šampionat stigle tek da popune broj od 24. I pre starta znalo se da će Srbija i Turska da igraju odlučujući meč za prvo mesto u Grupi A u Ankari.

U iščekivanju tog duela, izabranice selektora Zorana Terzića danas (16.00) igraju sa Francuskom. Šampionke Evrope i sveta na prve dve utakmice izgubile su samo set i to u nedelju protiv Bugarske. Bilo je opuštanja u prvom setu, ali kada je vrag odneo šalu, Brankica Mihajlović, Tijana Bošković i ostale naše reprezentativke dodale su gas, zaigrale mnogo bolje i nije bilo problema sa Bugarkama.

Oprez nije na odmet protiv Francuskinja, koje su u prvom kolu iznenadile Bugarsku posle pet setova, ali onda su glatko poražene u tri seta od Grčke. U svih pet dosadašnjih međusobnih susreta Srbija je pobedila Francusku. Poslednji put je to bilo davne 2011. godine kada je bilo 3:1. Biće ovo prilika za selektora Terzića da šansu pruži i odbojkašicama koje su dosad malo igrale, da rastereti nosioce igre za bitke u narednim mečevima.

Protiv Bugarki blistala je Brankica Mihajlović koji je sa 24 poena bila najefikasnija igračica.

„Nadam se da u narednom susretu možemo da pružimo bolju partiju, a maksimum očekujem u narednoj fazi. Ne želimo nikoga da potcenimo, cilj je prvo mesto u grupi i da iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje“, poručila je novi primač servisa turskog Fenerbahčea.

U poslednjem meču trećeg kola Grupe A očekuje se neizvesniji duel Turkinja i Bugarki, ali je domaćin favorit. Izabranice italijanskog selektora Đovanija Guidetija tempiraju formu kao i ostali favoriti za nokaut fazu EP, pa ne čudi mučenje Turske protiv Finske kada su slomile otpor autsajdera tek u petom setu. Bugarska je razočarala sa dva poraza i dovela u pitanje plasman u osminu finala šampionata.

Četvrtog dana prvenstva Starog kontinenta igra se derbi u Bratislavi, a sastaju se Nemačka i Rusija. Pobednik ovog duela verovatno će da osigura prvo mesto u Grupi D pred eliminacionu fazu. Zbornja predvođena sjajnom Natalijom Gončarovom ima ulogu favorita, ali Nemice mogu da iznenade i otkinu neki set.

Belgijanke su počele počele šampionat sa dve maksimalne pobede, ali sada igraju protiv Italije uz Srbiju, glavog pretendenta na zlato. Kada je u formi fenomenalna korektorka Paola Egonu svetske vicešampionke ne moraju da brinu.

Hrvatice predvođene korektorkom italijanskog šampiona Koneljana Samantom Fabris mogle bi da namuče Holanđanke, evropske vicešampionke iz Bakua pre dve godine. Lale su u ovogodišnjoj Ligi nacija igrale sa podmlađenom selekcijom, ali sada su u Budimpeštu stigle sa najjačom postavom. Tu je i korektorka Loneke Slutjes, prošle godine odbojkašica Vakifbanka, a od naredne uzdanica italijanskog Skandićija.

Plasman u osminu finala Evropskog prvenstva obezbediće po četiri najbolje selekcije iz sve četiri grupe.

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar