Rins "oteo" pobjedu Markesu u "foto-finišu"!

Doviciozov Dukati goreo!!! Fantastična trkačka predstava u Silverstonu završena je pobedom Aleksa Rinsa nad Markom Markesom za "tričavih" 0. 013 sekundi.  Španci "pokorili" postolje Silverstona - vladar je Rins! Trku u Silverstonu obeležio pad Dovicioza, Suzuki pobedio Hondu, Rins brži od Markeza.

Ostali sportovi 25.08.2019 | 16:33
Rins "oteo" pobjedu Markesu u "foto-finišu"!
Španska trojka našla se na pobedničkom postolju trke Moto GP-a u Silverstonu. Ali, prvo mesto nije osvojio Mark Markez, već Aleks Rins.

Vozač Suzukija trijumfovao je ispred svog zemljaka i vodećeg u generalnom plasmanu. Ovom pobedom Rins je ostao na trećem mestu, ali je smanjio zaostatak za vodećim Markezom i Andreom Doviciozom.

Italijan je već na startu trke doživeo težak pad, međutim osim kratkog gubitka pamćenja, nije imao ozbiljnije povrede i prelome. Vozač Dukatija ostao je na drugom mestu u generalnom plasmanu, ali njegov zaostatak za vodećim Markezom, sedam trka pre kraja šampionata, iznosi 78 bodova.

Treće mesto u Silverstonu zauzeo je Maverik Vinjales na Jamahi.

Zanimljivo da je Markez, petostruki šampion sveta na Hondi, do sada samo jednom u "kraljevskoj klasi" pobedio u Brtitaniji i to 2014. godine, dva puta je bio drugi. 

Rinsu je ovo druga pobeda u sezoni, pošto je bio najbolji i početkom takmičarske godine u Americi. Po broju pobeda ove sezone izjednačio se sa Doviciozom. Markez ih ima šest, s tim da je samo u SAD odustao, a sve ostale trke je završavao, ako ne kao prvi, onda kao drugi, Petrući i Vinjales su po jednom pobedili u tekućoj sezoni.

Vozači se sele u San Marino, gde se 15. septembra nastavlja šampionska trka.

Koliko god ovaj sport bio interesantan, toliko je i opasan, a u to smo se uverili već u prvom krugu kada je Fabio Kvartararo pao sa motocikla i pritom pokupio nedužnog Andreu Dovicioza.

Doviciozo je ostao nepomično da leži van staze, dok je njegov Dukati goreo.

Što se tiče trke, velika borba se vodila između dva španska vozača: Aleksa Rinsa na Suzukiju i Marka Markesa na Repsol Hondi. Rins je imao nekoliko dobrih manevara i Markes je uglavnom uspevao da se odbrani.

Ipak, Rins je u jednom momentu pokazao da ne želi da bude statista i obišao Markesa međutim brzo je aktuelni šampion uzvratio i počeo da stvara razliku. Rins je razliku iz krivine u krivinu smanjivao, sve dok nam u poslednjem krugu nije doneo pravu pravcatu dramu.

U poslednjem krugu se videlo da vozač Suzukija strpljivo čeka svoju šansu, a dobio ju je po izlasku iz poslednje krivine, ali je krenuo sa unutrašnje strane i u "foto-finišu" nadmašio branioca titule.

Vinjales je u samom finišu uspeo da se primakne vodećoj dvojici, pošto je na polovini pretekao Rosija, koji je potom vozio usamljenu trku na četvrtoj poziciji.Peti je bio Franko Morbideli, iza njega su se našli Kal Kračlou i preostali vozač Dukatija, Danilo Petrući.

Markesu je praktično na korak od osvajanja titule pošto sada ima 250 bodova na čelu generalnog plasmana, drugi je Doviciozo sa 172, a treći Rins sa 149. Naredna trka u MotoGP šampionatu voziće se 15. septembra u San Marinu.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar