Jedina tema u svijetu tenisa je...

Može li Đoković da stigne Federera? Nastavak trke već od sutra na Ju-Es Openu. . .

Tenis 25.08.2019 | 22:45
Jedina tema u svijetu tenisa je...
Kraj leta 2019. nam poslednjih vikenda polako najavljuju počeci nacionalnih fudbalskih liga u Evropi, od najmanjih do najvećih. A jedan od simbola kraja najtoplijeg godišnjeg doba, barem što se sporta tiče, nalazi se s druge strane Atlantika. U pitanju je poslednji od četiri najveća teniska turnira US open.

Novi grend slem, poslednji u sezoni je pred nama. Nova prilika da Novak Đoković dokaže dominaciju u svetu belog sporta. I da osvoji pet od poslednjih šest grend slemova. Da odbrani tron, treći u karijeri koji je osvojio prošle godine u Velikoj jabuci kada je gotovo klinički isecirao Huana Martina del Potra u tri seta. Toliko čisto i majstorski da je Argentinac mogao samo da mu čestita na predstavi.

Novak u finalima njujorškog grend slema ima izrazito negativan skor, pošto ih je izgubio pet, a slavio na tri. Moguće da je u pitanju pritisak publike, koja je slično kao na Vimbldonu uglavnom nastrojena protiv njega. Ne za njegovog protivnika, nego baš protiv Srbina, što je u isto vreme i čast i pokletstvo.

Isti broj titula u Open eri osvojili su Rafa Nadal i Ivan Lendl. Džon Mekinro je četiri puta pokoravao svoj rodni grad, dok su Federer, Pit Sampras i Džimi Konors pet puta dizali prestižni pehar.

U Velikoj jabuci Novak je “skinuo mrak“ pošto je 2007. igrao prvo grend slem finale. Na njegovu nesreću, naleteo je na tada neprikosnovenog Federera koji je slavio u tri veoma tesna seta. Već tada se videlo da je momčić iz Beograda nešto posebno i da će uskoro početi da piše sportsku istoriju. Tako i beše.

Ove godina situacija je možda i najjasnija od kada dolazi u Veliku jabuku. Novak je nakon osvajanja Vimbldona, gde je u finalu pobedio gotovo savršenog Federera i celokupno gledalište, ali i svoju slabu igru i tako pokazao ko je najbolji. Tim trijumfom on je i statistički postao najuspešniji na travnatoj podlozi, iako je godinama neprikosnoven na betonu.

A u Njujorku ga čeka baš ta njegova, tvrda podloga, od koje će dosta toga zavisiti. Ako bude slična onoj na Australijan openu, to jest nešto “sporija“,u šta je teško poverovati, Đoković i njegovi navijači mogu da očekuju lagan kas do 17. grend slem titule. Kao i mnogo godina i grend slemova ranije, glavni konkurenti će mu biti Rafa i Rodžer, ali bi mogao nešto više da učini i neko od nadolazećih momaka. Možda baš i ludi Nik Kirjos, mada je teško očekivati da bude na vrhunskom nivou tokom dve sedmice i sedam mečeva na tri dobijena seta.

Uostalom, ove naredne godine “rezervisane“ su za samo jednu temu: može li Đoković da stigne Federera po broju grend slem trofeja? Posle onog vimbldonskog, 16. u karijeri, četiri mu fali da dosegne do rekordera...

“Svestan sam i ja da je to tema. Ipak živim na ovoj planeti. Ne mogu baš toliko da se isključi i eliminišem ono o čemu ljudi pričaju. I laska mi naravno. Ali u isto vreme, dug je put ispred mene. I sve te priče stvaraju određenu dozu pritiska, jer nije tajna da je i moj cilj. Posebno sad, jer se sve vrti oko grend slemova“, ne krije Đoković.

S lepše strane žreba mnogo očiju je uprto u Serenu Vilijams i Naomi Osaku. Iako je druga favoritkinja, Japanka po našem mišljenju nema šanse da se okiti drugom titulom zaredom u Njujorku. Reći da dvostruka grend slem šampionka nema nikakve šanse za pobedu u Velikoj jabuci je naravno preterano, ali baš tako se čini da će biti. Jer Osaka je nakon otpuštanja nemačkog stručnjaka našeg porekla Saše Bajina, koji ju je podigao s proseka na izuzetnost u samo nekoliko meseci, bukvalno propala. Taj kobni razlaz se dogodi ubrzo nakon njegov pokoravanja Australijan opena i od tada ona liči na sve osim na vrhunsku igračicu.

Nema sumnje da je nabliža tituli u Njujorku Serena Vilijams. Iako mnogi tvrde da nije ono što je bila pre porođaja, u čemu neminovno ima istine, snažna Amerikanka je i dalje klasa.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar