Milorad Telebak dobitnik je Kočićeve nagrade

U Banjaluci je sinoć održana svečana akademija u okviru 54. "Кočićevog zbora" na kojoj je ligvisti Miloradu Telebaku uručena ovogodišnja "Кočićeva nagrada".

Republika Srpska 25.08.2019 | 08:39
Milorad Telebak dobitnik je Kočićeve nagrade
Nagradu je Telebaku uručio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije.

Telebak je rekao da osjeća veliko zadovoljstvo zbog ove nagrade koju je žiri donio jednoglasno i koju smatra "nagradom iznad svih drugih", jer je i Кočić jedan iznad svih.

"Кočić je jedna veličina, gotovo nedostižna u srpskoj nacionalnoj literaturi", rekao je Telebak novinarima dodajući da je "Кočićev zbor" jedna od najljepših i najorganizovanijih manifestacija.

Telebak je rekao da je Кočić uvijek aktuelan, da je srpski jezik branio i čuvao, a preko jezika ostvarivao i druge nacionalne ideale.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je "Кočićev zbor" manifestacija od značaja za Republiku Srpsku i za grad Banjaluku koja je ove godine iskoračila u programskom smislu.

Ona je istakla da će na obnovljenom Кočićevom ognjištu đaci sticati i dodatna znanja o Petru Кočiću.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da "Кočićev zbor" traje već preko pola vijeka, prije svega zato što ima korijen i tradiciju u narodu.

"To je tradicija narodnog zborovanja, ali i usađen osjećaj za Кočićeve ideje i riječi", rekao je Radojičić

On je naveo da manifestacija "Кočićev zbor" ima sadržaja koji se mogu ponuditi stranim turistima, kao što je stalna postavka u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci - interaktivna soba, koja je rađena dvojezično sa modernim tehnologijama, gdje je predstavljen Кočićev rad i biografija.

Tokom akademije univerzitetski profesor iz Beograda Dušan Ivanić održao je prigodnu besjedu o Кočiću u kojoj je istakao njegovu borbu za očuvanje srpskog jezika, oštru kritiku i razračunavanje sa birokratskim i jezikom manipulacije.

On je naveo da je Кočić bio svoj i nije ličio ni na nikoga, a u djelima su mu zastupljeni ljubav za slobodu i društvenu pravdu, ali i pobuna zbog njihove neostvarenosti.

"Sa Кočićem je kosovski mit nakon `Gorskog vijenca` ponovo postao granica pravde i slobode srpskog naroda, a ogrešiti se o Кočića je moguće samo ako ga stave u neka arhaična vremna", naveo je Ivanić.

Tokom svečane akademije održano je prigodno pjesničko veče i muzičko–scenski program.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

llll

25.08.2019 07:18

izbacen iz Sarajeva od muslimana kao svi drugi Srbi- u Banja Luci u slobodi, svoj na svome ostavio veliki trag... cestitke i hvala na svemu veliki profesore!

ODGOVORITE
Name

Olja

25.08.2019 07:48

Nagrada u prave ruke! Sve cestitke! Ako je i ko istinski borac za jezik, to je gospodin Telebak. Naravno da ima i drugih, ali su nekako tihi, mimo njih bi moglo svasta da prodje.

ODGOVORITE
Name

рибар

25.08.2019 08:15

Честитам професоре, не знам да ли постоји у Српској неко ко је више заслужио ову награду, не ове године, него много, много прије. Препорука, враћате овог човјека на телевизију и друге медије да нацију поврати српском језику и ћирилици.

ODGOVORITE
Name

Pero

25.08.2019 08:42

Da je Kočić živ, sad bi imao o čemu da piše. Trebalo bi mu sto jazavaca da opiše ovu vlast

ODGOVORITE
Name

PRIJATELJ

25.08.2019 10:15

Iskrene cestitke velikom srbisti od prijatelja sa Borike.

ODGOVORITE
Name

Jazavac

25.08.2019 11:09

Pa sva imena iz ovog članka da kojim slučajem Kočić danas piše i stvara bi bili likovi njegovih djela. JOLPAZI

ODGOVORITE
Name

L

25.08.2019 11:33

A kad ce Radojicic (Mrnjavcevic) Igor doktorirati?

ODGOVORITE
Name

I. Sa.

25.08.2019 11:44

Mala figura ali veliki čovjek. Nagrada u prave ruke.

ODGOVORITE
Name

Lingvista

25.08.2019 11:53

Mi smo stvarno nepismen narod što se vidi i iz ovog teksta. Nagrada je uručena velikom LINGVISTI ( a ne ligvisti ).

ODGOVORITE