USKOK provjerava bivše ministre u Vladi Hrvatske

- Кancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala u Hrvatskoj /USКOК/ provjerava smijenjene ministre Tomislava Tolušića, Lovru Кuščevića, Gabrijelu Žalac i Gorana Marića.

Region 24.08.2019 | 11:46
USKOK provjerava bivše ministre u Vladi Hrvatske
Prema navodima "Jutarnjeg lista", u pravosudnim krugovima se "šuška" da USКOК istražuje smijenjenog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića zbog afere "roštilj", nakon što je otkriveno da je u imovinskoj kartici prijavio upola manju kvadraturu kuće u Virovitici i da je radove na kući izvodila firma kojoj je Tolušić, dok je bio župan, davao milionske poslove.

List navodi da su USКOК i policija pretresli kuće bivšeg ministra uprave Lovre Кuščevića, kao i kuću i stan Ivice Žuvića, koji je u rodbinskim vezama sa ministrovom suprugom.

Postoji sumnja da je Кuščević 2010. godine omogućio Žuviću da po povlaštenim uslovima kupi stan u Nerežišćima, a sumnja se i u nezakonitosti kod prenamjene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko 2015. godine

Pod lupom USКOК-a našla se i smijenjeni ministar regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac zbog skupocjenog "mercedesa E 220" koji je početkom godine bio parkiran u dvorištu njene kuće u Vinkovcima.

Istražitelji provjeravaju da li je bilo protivzakonitog pogodovanja vlasniku firme Josipu Stojanoviću i zašto je cijena najma auta bila upola manja od uobičajene, navodi "Jutarnji list".

Prema nezvaničnim informacijama, USКOК duže od mjesec dana pravi provjere u vezi sa poslovima i imovinom u međuvremenu smijenjenog ministra državne uprave Gorana Marića i sa njim povezanih lica.

"Jutarnji" piše da su istražitelji izuzeli poslovnu dokumentaciju o davanju u najam i prodaji državne imovine u Marićevu mandatu. Tu spada i dokumentacija o prodaji rezidencije u Grškovićevoj ulici koju je koristio bivši predsjednik Stjepan Mesić, a koju je za firmu "Sjajna svjetlost", koju vodi, kupio Marićev prijatelj i raniji poslovni partner Zvonko Šarić.

Prema izvorima bliskima istrazi u ovom slučaju, u centru provjera je zamršen poslovni odnos između Marića i članova njegove porodice sa Šarićem, jer su i ranije imali zanimljive poslovne odnose.

Pod lupom istražitelja našao se i jedan od posljednjih poslova bivšeg ministra, a riječ je o prodaji državnog zemljišta veličine 85,6 hektara u Brodskom Varošu, nadomak Slavonskog Broda, firmi "Marsonia glas", koja je vlasništvo ministrovog prijatelja i zemljaka Dragana Marića.

Osim povezanosti bivšeg ministra i vlasnika "Marsonia glasa", istražiteljima je sumnjivo i to što je zemljište vrijedno 36,5 miliona kuna kupila firma koja je lani imala prihod od svega 11.875 kuna i gubitak u poslovanju od 59.216 kuna. 

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Lukrecije

24.08.2019 10:19

Dobra ideja da se formira USKOK i u RS. Sta mislite je li bolji Zakon o porijeklu imovine ili USKOK ili izakon i USKOK.

ODGOVORITE