Globalni sporovi mogu razjediniti lidere G7

Lideri zemalja G7 okupiće se danas u francuskom gradu Bijaricu, u vrijeme oštrih razlika i sporova po pitanju nekih globalnih problema koji prijete daljoj podjeli grupe koja se već bori da ostane jedinstvena.

Svijet 24.08.2019 | 09:54
Globalni sporovi mogu razjediniti lidere G7
Domaćin samita predsjednik Francuske Emanuel Makron želi da se lideri Britanije, Кanade, Njamačke, Italije, Japana i SAD fokusiraju na pitanja odbrane demokratije, jednakosti polova, obrazovanja i klimatskih promjena.

Makron je pozvao lidere iz Azije, Afrike i Latinske Amerike da se pridruže samitu.

Vlasti će rasporediti više od 13.000 policajaca i pripadnika vojske tokom održavanja samita.

Makron će danas upriličiti ručak sa svim liderima, a u naredna dva dana lideri će, između ostalog, razgovarati o globalnoj ekonomiji, pitanju nejednakosti i klimatskim promjenama.

Na samitu bi, kako se očekuje, trebalo da bude razgovarano i o požarima koji su zahvatili Amazoniju, nakon što je EU izvršila pritisak na predsjednika Brazila Žaira Bolsonara u vezi sa ovim problemom.

Očekuje se da će američki predsjednik Donald Tramp pokrenuti i pitanje spora sa Кinom u vezi sa carinama. Кineski predsjednik Si Đinping nije među pozvanim liderima Azije na samit u Bijaricu.

Ovo će biti i svjetski debi novog britanskog premijera Borisa Džonsona, dok se Britanija suočava sa novim realnostima "Bregzita", odnosno slabljenja uticaja u Evropi i rastuće zavisnosti od SAD.

Tramp će se sutra sastati sa Džonsonom.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Svašta

24.08.2019 08:11

Italija je izpala iz G7 i nema šta tražit tu ,Rusija je najmanje je prestigla ako ne i Indija. Kina koja je druga ako ne već i prva uopšte nije tu pa sad neka se govori da je EU i sve međunarodne organizacije nezavisne.Nijedna međunarodna organizacija nije u Kini,Rusiji,Belorusiji,Brazilu...znače englezi sve kontrolišu.

ODGOVORITE