Zbog protesta blokirano više od 200 kanala

Američka kompanija Google saopštila je danas da je njen video servis Youtube blokirao 210 kanala koji su se, kako se navodi, ponašali "koordinisano" kada su postavljali snimke u vezi sa protestima u Hongkongu.

Zanimljivosti 23.08.2019 | 13:38
Zbog protesta blokirano više od 200 kanala
Ovaj potez je usledio nekoliko dana pošto su Twitter i Facebook naveli da su otkrili kampanju na društvenim mrežama za koju tvrde da potiče iz Kine.

Takođe su naveli da su ugasili više stotina naloga koji su objavljivali sadržaj sa ciljem podrivanja prodemokratskih protesta u Hongkongu.

"Ovo otkriće je u skladu sa nedavnim opažanjima i akcijama Facebook-a i Twitter-a u vezi sa Kinom", napisao je na blogu Šejn Hontli, jedan od šefova Google-a zaduženih za bezbednost.

On ipak nije otkrio poreklo tih kanala, prenosi Rojters. Portparolka Stejt departmenta rekla je za Rojters da su SAD "duboko zabrinute zbog nastojanja Kine da manipuliše javnim mnjenjem šireći dezinformacije o situaciju u Hongkongu".

Sa druge strane, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Ženg Šuang odbio je da direktno prokomentariše odluku Jutjuba, ali je rekao da je najveća želja kineskog naroda da se okonča haos i nasilje u Hongkongu.

"Želja 1,4 milijarde ljudi ne može da se blokira ili kontroliše, i naravno ne može da se ugasi", rekao je on novinarima.

Twitter, Facebook i Youtube blokirani su u Kini, ali su dostupni u Hongkongu.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar