Još jedan fizički napad na Srbe u Hrvatskoj

Pravni savjetnik Srpskog narodnog vijeća Milan Eraković izjavio je da je sedamdesetogodišnji srpski povratnik Dobrivoje Arsić verbalno, a potom i fizički napadnut u okolini Rijeke, te da je među napadačima starac prepoznao stanara susjedne zgrade.

Region 23.08.2019 | 11:57
Još jedan fizički napad na Srbe u Hrvatskoj
Fizičkom napadu, koji se dogodio u utorak, 20. avgusta, prethodilo je verbalno vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, nakon kojeg je Arsić dva puta zvao policiju.

"Indikativno je da su napadači znali ime i prezime povratnika, te je vrijeđanje bilo usmjereno na njegovu nacionalnost i činjenicu da je povratnik. Кako se dolazak policije odužio, došlo je i do fizičkog napada. Iako je povod bio problem u vezi sa parkiranjem ispred stambene zgrade, Arsić je prije nego što je pretučen izvrijeđan zato što je Srbin. On ima 70 godina, a još je i invalid", rekao je Eraković.

Portal "Indeks" objavio je da je u posjedu medicinske dokumentacije u kojoj su navedene povrede koje je zadobio Arsić.

Srpsko narodno vijeće /SNV/ podnijelo je, uz saglasnost Arsića, krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca za krivična djela prijetnje, nanošenje tjelesnih povreda i uznemiravanje.

Iz SNV-a poručuju da imaju sumnje da je i postupanje policajaca bilo etnički obojeno.

"Imamo neformalna saznanja da je postupanje policajaca, nažalost, etnički obojeno. Protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave već protiv žrtve napada. Prema riječima napadnutog, samo je činjenica da je srčani bolesnik spriječila njegovo privođenje i upućivanje prekršajnom sudiji. Iako je Arsić tražio uvid u spis, to mu nije omogućeno, već je traženo od njega da to uradi u pisanoj formi, što je on i učinio. S obzirom na to da je u međuvremenu stigla krivična prijava SNV-a, policija hitno poziva Arsića na razgovor povodom toga koji traje četiri časa, iako je on u predinfarktnom stanju", rekao je Eraković.

On je dodao da to nije prvi put da Policijska uprava primorsko-goranska tako postupa.

Petoro ljudi, među kojima je i devetogodišnje dijete, povrijeđeno je u utorak, 20. avgusta, kada je grupa maskiranih napadača upala u kafić u opštini Biskupija kod Кnina gdje su gosti gledali fudbalski meč između beogradske "Crvene zvezde" i švajcarskog "Jang bojsa" u okviru plej-ofa Lige šampiona.

Povrijeđeni su hospitalizovani u lokalnoj bolnici.

I u Đevrskama kod Кistanja nekoliko lica je ušlo u kafić i počelo provocirati goste koji su gledali utakmicu, a vlasnik objekta kaže da je riječ uglavnom o provokacijama na nacionalnoj osnovi.

Iz Policijske uprave šibensko-kninske saopšteno je da je privedeno na kriminalističku obradu nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa napadom na vlasnika i goste kafića u Uzdolju kod Кnina.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

NN lice, a poznat?

23.08.2019 10:23

Ovim nemilim događajima, hrvati su pokazali da su bijedan narod, pun zlobe, mržnje, unutrašnje negativne tjeskobe prema Srbima. Povratnici moraju ići tamo, da bi riješili nešto sa svojom imovinom, a svi Srbi koji idu na njihov dio Jadrana, nisu izgleda pametni, niti žele sebi dobro. Jadno je istući starca sa 73 godine, pa još prijavio NN lice, a zna mu ime.

ODGOVORITE
Name

Mile

23.08.2019 14:11

Nemojte kukat inace nista od mosta na Savi .

Name

Re

23.08.2019 14:43

Vitalni nacionalni interes da nas biju. To Mile vetom brani.

Name

Mile

23.08.2019 10:28

Svi Srbi u Rep.Srbsku ovde smije samo da vas tuce nasa Policija...

ODGOVORITE
Name

To je to

23.08.2019 10:42

Znači to je ta Rijeka koja je kao multikulturalna u kojoj se ne osjeti nacionalizam.

ODGOVORITE
Name

Da

23.08.2019 11:03

svugdje ima budala

Name

Preporuka svima

23.08.2019 17:11

Samo idite u Hrvatsku na more! Idite kod svojih prijatelja Hrvata jer oni vas obožavaju!

Name

Nostradamus

24.08.2019 13:22

Da to je Rijeka gdje ima huligana sa kojom se polucija bori.U Banja Luci policijski huligani protiv svog Srpskog naroda.U Hrvatskoj se osjecam slobodan kada vidim policiju kod nas se osjecam ugrozen kada vidim policiju.

Name

Sile

23.08.2019 16:25

Hrvati su moćni u situacijama deset na jedan, a taj jedan Srbin mora biti starac. Koliko je straha u Hrvatima od šake Srba.

ODGOVORITE