Od 01.09. skuplja struja za privredu za 22 odsto

„Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) poslala je privrednicima nove ugovore o snabdijevanju električnom energijom u kojim je povećana cijena industrijske struje, saznaje portal CAPITAL. Pored toga ugovori sadrže mnoštvo drugih odredbi koje idu na štetu poslovne zajednice.

Republika Srpska 22.08.2019 | 14:48
Od 01.09. skuplja struja za privredu za 22 odsto
Naime, ERS je formirao novu Direkciju za snabdijevanje električnom energijom koja će od distributivnih preduzeća ERS preuzeti snabdjevanje velikih potrošača električnom energijom.

„Ta Direkcija već zapošljava radnike, od kojih je dio preuzet iz distributivnih preduzeća i od 1. oktobra oni će slati račune za struju firmama“, rekao je izvor CAPITAL-a iz ERS-a.

Ugovori stižu na adrese preduzeća

Ugovori koje ERS treba da zaključi sa privrednicima već su stigli na adrese pojedinih preduzeća čiji su predstavnici ostali zatečeni pojedinim odredbama, prvenstveno povećanjem cijena električne energije.

Iz Ugovora o potpunom snabdijevanju električnom energijom koji je u posjedu CAPITAL-a vidljivo je da će preduzeća ugovor sklapati sa Matičnim preduzećem ERS, umjesto sa distributivnim preduzećima kao do sada.

Ono što je posebno iznenadilo privrednike je to što je članom 5. predloženog Ugovora predviđeno povećanje cijena električne energije od 1. septembra ove godine.

Tim članom definisano je da cijena za isporučenu aktivnu električnu energiju iznosi za višu tarifu 0,0957 KM po kWh bez PDV-a, a za nižu tarifu 0,0638 KM/kWh bez PDV-a.

Privrednici sada plaćaju višu tarifu 0,0916 KM, što znači da ona novim Ugovorom, koji predlaže ERS, poskupljuje za 0,0041 KM što je oko pet odsto.

Međutim, cijena niže tarife poskupljuje za čak 40 odsto ili 0,018, sa sadašnjih 0,0458 KM na 0,0638 KM/kWh.



Ovo su tarife koje se primjenjuju za najveći broj firmi, koje su na naponskim nivoima 10 i 20 kV, dok postoje i mali privrednici koji nemaju svoje trafostanice i koji plaćaju najveću cijenu struje trenutno i u najgorem su položaju.

Pored toga, Ugovorom nije definisan iznos RVT, kao ni obračunska snaga kW. Ovi parametri su, prema riječima privrednika, bitni za račun, a o njima nema izjašnjenja u predloženom Ugovoru.

U članu 5. Ugovora se dodaje i da se na cijenu električne energije dodaju pripadajući troškovi mrežarine i ostale zakonske naknade, što je u suprotnosti sa članom 2. u kojem se navodi da će ERS sa distributerom regulisati plaćanje mrežarine.

ERS je definisao i da zadržava pravo na promjenu cijene struje u skladu sa tržišnim uslovima, ali i da ako potrošač – firma promjeni snabdjevača plati penale i to na način da će mu se „do tada isporučena aktivna električna energija obračunati i fakturisati po cijeni iz Ugovora po kWh, uvećanoj za devet odsto“.



„U praksi ne postoji da se plaćaju penali ako se promijeni snabdijevač, to je čista zloupotreba monopola“, tvrde u poslovnoj zajednici.

Ugovorom je definisano i da je krajnji kupac u obavezi da pored cijene za isporučenu struju plaća i obaveze koje odrede nadležni državni organi i to: troškove pristupa sistemu za prenos i distribuciju električne energije prema tarifnim elementima koje dostavlja operator sistema, naknadu za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, PDV, kao i sve druge obaveze.

U vezi sa tom odredbom, vlasnici firmi sa kojima je CAPITAL razgovarao ističu da troškovi pristupa sistemu treba da budu u cijeni koju naplaćuje distributer, te da ne mogu biti kao nova posebna obaveza.

U ERS-u su sebe obavezali da će nadoknaditi krajnjem kupcu štetu prouzrokovanu neosnovanom obustavom isporuke struje, ali nisu naveli kada, odnosno u kojem roku će nadoknaditi štetu.

Poted toga, rekli su da nisu odgovorni za štetu koja nastane preduzećima kao posljedica kvarova i ostalih poremećaja na mreži, dok u poslovnoj zajednici smatraju da bi ERS trebao biti odgovoran ako je šteta nastala zbog lošeg održavanja, greške u rukovanju ili nenajavljenog remonta i isključenja.

“Neophodno je uvesti obavezu i procedure najave remonta. Ovako, kako se u trenutno u ERS-u ponašaju je strašno. Isključe struju nenajavljeno na osam sati i kažu “bilo je u medijima”. Treba da obavijeste industriju o isključenju da bi se smanjile štete”, ističu privrednici.

Pored toga, u Ugovoru za rješavanje žalbi kupaca na ispostavljeni račun za struju nije definisan drugostepeni organ.

Ni rokovi za otkaz ugovora nisu izjednačeni, odnosno za ERS su duplo manji nego za privrednike.

Poslodavci traže sastanak sa ERS

U Uniji udruženja poslodavaca RS kažu da već dobijaju pritužbe privrednika.

„Tražićemo sastanak s „Elektroprivredom“ da bi se razjasnili detalji ugovora, s obzirom da nismo obaviješteni nego su nam samo počeli stizati novi ugovori“, rekao je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca.

U „Elektroprivredi“ ćute

U “Elektroprivredi RS” ne odgovaraju na pitanje zašto izuzimaju industrijske potrošače od distributivnih preduzeća i šta to znači.

Ne pojašnjavaju ni kako je Direkcija koja će ubuduće voditi računa o privrednicima organizovana, koliko će radnika zapošljavati i kako će se finasirati.

Na sajtu ERS stoji samo obavještenje iz juna ove godine da je promijenjen pravilnik o snabdijevanju, te da su kupci dužni da izaberu snabdjevača kvalifikovanih kupaca do 1. septembra.

Navode i da je sve to u skladu sa prihvatanjem Trećeg energetskog paketa, odnosno restrukturiranja i razdvajanja distribucije i snabdijevanja.

Struja za privredu posljednji put je poskupjela u februaru ove godine i to za 4,9 odsto.

Reagovali su i iz Privredne komore Republike Srpske da će tražiti hitan sastanak sa Vladom i ERS-om i da je nedopustivo da su ugovori poslati deset dana prije njihove primjene.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je za CAPITAL da ime se  već obraćaju predstavnici firmi koje su jedni od najvećih potrošača električne energije u RS.

„Njihove reakcije na ugovor koji su dobili od „Elektroprivrede“ su izuzetno negativne. Nije im ostavljen nikakav prostor za dogovor, samo su dobili konačne ugovore i to deset dana pred primjenu ugovora i nemaju vremena da reaguju. Privredna komora će okupiti privrednike već naredne sedmice i ići ćemo sa reakcijom prema Vladi i ERS-u kako bi ukazali na probleme sa kojima se suočava privreda“, istakao je Blagojević.



(BN/Capital)

Komentari / 53

Ostavite komentar
Name

re

22.08.2019 12:49

Za to poskupljenje neko bi morao biti uhapšen,

ODGOVORITE
Name

Re

22.08.2019 13:05

Nije bas sve tacno. Imam taj ugovor ispred sebe. Pise za visu tarifu 0,0798, a za nizu 0,0399.

Name

Бањалучанин

22.08.2019 13:06

Сигурно, нисмо у средњем вијеку господине! На крају дана, тржиште струјом је одавно либерализовано тако да могу узети било код добављача струје. А да, и даље је најјефтинија Слектропривреда...

Name

Re re

22.08.2019 14:24

To je cijena za male potrosace, a za velike je veca.

Name

Monopol

22.08.2019 14:26

Ugovor dostavljen sa mjesec dana kasnjenja i sada traze da se hitno potpise. Odredbe ugovora monopolske. Od potrosaca se traze 3 mjenice.

Name

Goran

22.08.2019 14:27

Bice i gore dok nam je Radovan Klincov osnovao svoj Univerzitet za poslovne studije u BL i još je rektor na istom. Čovjek do i poslije rata radio kao magacioner. I sad fabrikuje legalne falš diplome.

Name

re

22.08.2019 14:51

Struja za narod ne poskupljuje, a struja za privatnike koja je do sada bila dodžaba i treba poskupiiti. Trebalo bi i kod nas kao u Srbiji uvesi da do 300Kwh bude najniža cena, za socijalu, ljude koje štede i samop za najosnovnije troše, ne greju se i ne peku i kuvaju na struju. a neka za one koji se greju na struju bude 5 puta skuplja. Ovde treba stimulisati štednju a ne potrošnju kako bi se struja morala izvoziti u Evropu po 5 puta većoj ceni,

Name

Ре

22.08.2019 15:19

Сваки пут кад пензионерима повећа пензију долази до некаквог поскупљења, вратите се уназад и видјећете да је то истина , овај мјесец 16 мил . мање је прикупљено за пензије и то је на годишњем нивоу 200 мил.и биће још мање прикупљено јер они што требају да уплаћују пензионо ос. одоше а пензионера све више , значи да мора доћи до колапса али неки неће да свате а неки немогу али ухљеби отказ неће добити до задњег јер ова власт одма одлази кад крену откази ухљебима.

Name

Burle Sarajlic

22.08.2019 22:23

Kada ce elektrifikacija Peljeskog Mosta?

Name

zdravko

23.08.2019 16:57

Biti ce elektrifikacija kada Burle odredi ,isto kada peljeskog Mostara.

Name

Dijaspora

22.08.2019 12:57

TOOOOO SNSD, to ke ta "KOREKCIJA" cijena HAHAHAHAHA, samo pisaj po sirotinji, Baja je Baja a ispod njega sitna raja!! HAHAHAHAHA malo je to, ja bi na Bajinom mjestu 5 KM kw/h sve bi to ovaj tupavi ovca narod platio

ODGOVORITE
Name

Marko

22.08.2019 13:35

E ako su privrednici sirotinja sta su onda njihovi radnici/robovi ? Pa red je da i gazde placaju pravu cijenu struje.

Name

Re Marko

22.08.2019 15:34

A od čega će gazde platiti struju? Pa smanjiće plate radnicima, naravno. Neće gazda biti u minusu. A tu je još jedan problem, sve je manje radnika koji će raditi za mizeriju...

Name

22%

22.08.2019 20:26

Ne mogu da vjerujem da nesto moze da poskupi odjednom 22%, a mi to proizvodimo. Ovo je kraj, ovdje nema vise nista, gotovo je.

Name

re marko

23.08.2019 11:40

E moj Marko sto se javljas tako praznoglav bolan ,bolje pametno cutiti nego blesavo lupati ,struja koju gazde placaju je do poskupljenja ovog sad ionako bila skuplja 40% od struje domacinstva tzv industrijska struja

Name

Milisha

22.08.2019 13:23

Malo!

ODGOVORITE
Name

Jaffa

22.08.2019 15:33

To je za popravljanje bilansa ERS. Podobni privrednici će se namiriti kroz nameštene tendere za poslove...sav trošak opet ide na sve nas.

Name

Kum

22.08.2019 13:40

Pa i da poskupe za 100% isto je zato sto ce uskoro i sa i bez poskupljenja doci do kolapsa sistema.

ODGOVORITE
Name

!!'nnn

22.08.2019 14:49

Pa to je neki dan Viskovic i najavio, ko je citao izmedju redova!!!

Name

Doboj

22.08.2019 14:33

Tonemo i propadamo a nismo svjesni.

ODGOVORITE
Name

Jadranka

22.08.2019 17:14

Kada je NATO postavio svog čovjeka za premijera 8 podržala ga Olbrajtova od tada mi propadamo.a on krade.krade i nesto da svojim mentorima koji ga štite.Kamo će Dezerter voliti nešto za šta ga nine bilo briga u najtežim danima.uništio nas je skroz.totalka rodjaci

Name

@Jadranka

22.08.2019 20:55

Nikakvog smisla u tom sto pises. Cjela javnost u Republici Srpskoj je protiv NATOa. Nase opredjeljenje je majka Rusija. Savrseno je jasno da nema govora da cemo ikad uci u EU. To samo onaj "Direkt" moze vjerovati da mozes biti u vojnom savezu sa Rusima i clan EU. Dakle, nikad u EU, vojni savez sa Rujama, dok ce sve sto moze iseliti u EU. To ti je srpska pamet, zajedno sa tako 'pametnim' tezama kakve si iznjela.

Name

Bravo SNSD

22.08.2019 15:03

Luka Petrovic,najljigavije stvorenje u drzavi.Sad ce njegova privatna firma da prodaje struju.Bravo SNSD

ODGOVORITE
Name

Rale

22.08.2019 15:05

Problem je što u javnim preduzecima i ministrastvima uglavnom rade sa kupovnim privatnim diplomama.

ODGOVORITE
Name

Ljudi moji

22.08.2019 15:16

Nemogice je davelike te firme placaju cijenu kao domacinstva 0.09 to n8jw moguce bila je prica da je industrijska struja 3 puta skuplja od ove za obicne pacenike pa ne moze fis tropik i slicni placati kaopenzioner sa 200 km penzije

ODGOVORITE
Name

re re

22.08.2019 16:25

O čemu ti pričaš? Kakav izvoz? Struja poskupljuje da bi se platili leziljebovići po elektru. Samo kod nas elektro posluje sa gubitkom. Sad neka opterete i još ovo malo privrede i možemo svi u lijepu ...

ODGOVORITE
Name

Ре

22.08.2019 17:43

Свако од нас има неког у породици или комшилуку или зна човјека који ради у еле. и већина кажу да они мало шта раде а да послове обављају приватне фирме , Елнос, Калдера и Ел .Обнова , значи полако пропадање и прелазак у приватне руке.

Name

Mozda

22.08.2019 18:17

Posluje iz razloga sto je cijena kostanja proizvodnje EE veca od prodajne cijene domacem konzumu, sto ERS kao balansno odgovorna strana placa i penale, dok za domaci konzum nema penala. Da ste vlasnici ERS ni jedan kWh struje ne biste prodali u RS nego preko berze za 20, 30 a nekad i 40% skuplje nego sto je cijena u lokalu. Mozda ima viska radnika, ali gdje ih nema? Industrijska struja, struja na 10, 35, 110 nikad nije bila skuplja od struje koju placaju domacinstva. Preuzeta je obaveza otvaranja trzista, kako bi se onemogucio "monopolski" polozaj ERS. Svako ko se registruje moze da obavlja poslove snabdijevanje, otvorena konkurencija. Svako moze preci i snabdijevati se kod onog ko mu ponudi nizu cijenu, mada moze da placa i visu kod nekog drugog snabdjevaca, iz ko zna kakvih pobuda. Nije za vecinu preduzeca poskupila struja, nego za manjinu. Razlog zasto se "otima" posao distribucijama nadjite i provjerite na sajtu RERS, Maticno preduzece jedino ima licencu za snabdjevanje strujom u sistemu elektroprivrede, koja je do sada ustupana distribucijama. Sve elektroprivrede su prosle ovu proceduru i sada je dosao red i na nas. Pozdrav

Name

Direkt

22.08.2019 21:10

Ta manjina preduzeca zaposljava veliki broj radnika, tako da ovo nije dobro.

Name

re

22.08.2019 23:00

Pa nije EPRS prcija radnika i direktora, nisu pali s Marsa, to je nase vlasnistvo vlasnistvo ovog naroda, sta ti nama pricas da se moze i skuplje prodati na trzistu, zasto? Da se nahrane svi nehljebi koji tamo rade, koji imaju ukupne naknade na platu( koje su nerealno visoke i nicim zasluzene) oko 2500 KM godisnje, o cemu ti pricas bitango? Sad bi trebali mi pod lojanicama i fenjerima da sjedimo zato sto ste vi od monopolistickog preduzeca nagomilavanjem nepotrebnih radnika napravili gubitasa, a da vi struju prodajete na trzistu EU, jer eto vi se trzisno ponasate. Gulite ovu sirotinju i iskljucujete za 100 KM duga, a vi sami imate 900 KM subvencije na potrosenu energiju, hej covjece necete da platite firmi struju koja vas hljebom hrani nego imate subvenciju, ovo je stvarno pisurija od drzave.

Name

Mozda

23.08.2019 06:57

Nekultura je tvoj vid komunikacije, moj nije. Pitanje je bilo zašto poslujemo sa gubitkom. Ja bih Vama "re" dao da organizujete posao i odredite potreban broj radnika u 2 Termoelektrane sa rudnicima, 3 Hidroelektrane, 5 Distribucija sa preko 20 Radnih jedinica, 1IRCE, pa da vidim u kakvo biste nas blagostanje Vi doveli, gospodine. Svakog ko je zaposlen u bilo kojem državnom preduzeću, vladi, nazivate uhljebom, sendvičarom, a e pa da Vas obavjestim da sam juče uz sendvič, popio i jogurt. Što se tiče naknada za struju imali jesmo, ali ih nemamo već više od 2 godine i ni tada nisu bile 2500 KM, mislim da ste nas pomiješali sa Elektroprenosom BiH, malo bolje se raspitajte.

Name

benito

23.08.2019 07:59

Ako je tačna izjava ministra za energetiku, ili tako nerkog "važnog" političara, Srbija je dužna po osnovu preuzete energije na hiodroelektranama na Drini oko 2,5 milijardi eura. Uzimjau našu struju i na drugim stranama, recimo Hrvatska, a mi plaćamo skuplje da bi oni imali jeftinijije ili šta?

Name

Perun, odgovor za Mozda

24.08.2019 14:25

Nisi u pravu.Cijenu energije za domaci konzum je odredio Regulator,naravno da je niza od proizvodne, to je tako svugdje.Drugo,Ers ima veliki visak energije koji prodaje na berzi i ostvarije veliki prihod koji je vise nego dovoljan za milionsku dobit na kraju godine,realna dobit bi bila preko 100 miliona km godisnje.Trece,broj radnika je veci za preko 50%, objasni mi kako TE Stanari zaposljavaju 850 radnika, a nase TE preko 2200?Ok,imaju noviju tehnologiju,ali su proizvodni procesi identicni,nase TE ne bi trebale imati preko 2000 radnika, obje zajedno,a imaju oko 4500.Cetvrto, u distribucijama je ogromni visak ljudi, a ovim potezom sada njihov prihod ce biti manji najmanje za 10-15% sto oni nemaju odakle nadoknaditi jer su sa odobrenim prihodom od Regulatora distribucije bile na pozitivnoj nuli,sada ce sve,osim mozda Doboj,biti u jakom minusu jer im Maticno otima do ar dio prihoda od velikih kupaca,od zelene energije itd. Peto, da se ne krade na javnim nabavkama na stotine miliona dobit ERS bi bila bez ikakvih problema ostvarena.Za svaki veliki ugovor se unaprijed zna ko ce ga dobiti,a to je uglavnom jedna jedina firma,svi znamo koja.

Name

Борис

22.08.2019 16:29

Шта је „Обрачунска снага"?

ODGOVORITE
Name

Mozda

22.08.2019 18:24

Obračunska snaga predstavlja nadoknadu troškova koje ERS ima kako bi obezbedio proizvodne i distributivne kapacitete dovoljne da obezbedi isporuku električne energije u svakom trenutku Vašem domaćinstvu u skladu sa snagom koja je ugvorena (snaga osigurača).

Name

Direkt

22.08.2019 21:23

To ti je naknada za placanje prekomjernog broja radnika u ERS-u i njegovim zavisnim preduzecima. Ko razumije, shvatice.

Name

Zvornik

22.08.2019 16:29

SRAMOTA...SADA CE I DOMACINSTVIMA!!!Aaaa pa sada ce izbori.Kazni se to nai izborima...

ODGOVORITE
Name

narodni sud

22.08.2019 19:42

Jos jedan dodatni razlog da veliki potrosaci nastave sa krađom struje a to ti je nesto slicno kao formiranje spec.tuzilastva da bi legalizovali krađu.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

22.08.2019 21:06

Ovo je tek početak kako će isplaćivati penzije moraju posegnuti za kojekakvim nametima za kratko vrijeme neće biti ni plata za administraciju e tu ću uživati pa iako budem gladan. .

Name

синип

22.08.2019 22:14

Не видим проблем уопште. Има негдје јефтиније струје да се купи? Па нек купе... Великим потрошачима то макар није проблем. А шта, нема јефтиније? Е **бат га...

ODGOVORITE
Name

Elektras

23.08.2019 07:31

Sve receno! Bravo za komentar

Name

Ре

23.08.2019 15:28

Има јефтиније , дупле инсталације, магнет до пропасти али нек си ти паметан.

Name

синип

23.08.2019 20:34

Магнет је "у изумирању" јер сад и по селима монтирају струјомјере са даљинским очитавањем. Макар Електро Добој то ради. А за велике потрошаче магнет не ради радњу. :-)

Name

За Синип

24.08.2019 04:29

Мало се распитај па ћеш видјети и чути за блокаду , ниси ти нешто инф.увјек око 300 кв.

Name

синип

24.08.2019 18:54

И тако фабрика потроши 300 киловата... Аха, јесте, да. :-)))

Name

MRM

22.08.2019 23:06

Видите како да нам повећате и онај порез за електрична бројила. Сад очекујемо ово поскупљење Бореновић, Шаровић и Говедарица најоштрије осуде и да се тако пређе преко тога, па да сачекамо ново и тако даље.

ODGOVORITE
Name

milos

23.08.2019 04:59

pa dobro , sami smo to trazili ...uostalom , srbuje se kao nikad do sada , a to je srbinu i hrana i voda i zivot .

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

23.08.2019 05:02

bice i tu po kumu i po stranackoj pripadnosti akosi u vladajucoj nemojse bojat nista crvena prolazi svagde

ODGOVORITE
Name

DRAGAN MODRICA

23.08.2019 06:32

Treba to ovom narodu, kada bih poskupila i 113 % niko ne bih reagovao. Zna narod za koga će glasati po ko zna koji puta..

ODGOVORITE
Name

dobra vijest

23.08.2019 08:22

za federaciju, ide dodatno preljevanje privrednih aktivnosti u taj entitet

ODGOVORITE
Name

Prijedor

24.08.2019 06:25

Luka Petrovic je najveće zlo u Elektroprivredi. Otvorio je novu firmu i svi privredni subjekti koji imaju veliku potrošnju elektricne energije ce uplacivati istu na novi racun sa kojega ce krasti novac. Niko ne treba da potpiše taj ugovor koji je već stigao u pojedine firme , neka iskljuci struju nema veze. To jos nije ni proslo kroz vladu RS. Kriminalac odvratni..

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

24.08.2019 15:17

Ako neko misli poskupljuje struja privredi, da nas neće zahvatiti grdno se vara. Skuplja struja, skuplja proizvodnja, skuplji proizvodi, lošiji život ionako bijednih gradjana. Bijedni vlastodrsci ne uništavajte sve što postoji u RS-u.

ODGOVORITE
Name

Milan

24.08.2019 15:20

U el. privredi ima ogroman broj ljudi koji su zaposleni kao izborna mašinerija, ništa ne rade, plate primaj, a ne zarađuju, odakle nego povećanjem cijene.

ODGOVORITE